2012. július 31., kedd

Zabpelyhes sós keksz

Hozzávalók:
20 dkg zabpehely
25 dkg reszelt sajt (nekem füstölt)
5 evőkanál liszt
3 evőkanál tejföl
2 tojás
1/3 csomag sütőpor

amit még tettem hozzá:

5 evőkanál kukorica liszt (a kekszekkel csodát tesz)

0,5 dl olaj (csak hogy jobban össze álljon)

3 kis csipet só


Nem nagyon ragozom az elkészítést :) A hozzávalókból tésztát gyúrok és a hűtőben pihentetem legalább 1 órát. Gömböket formázok és a tenyeremmel elég vékonykára lapítom, minél vékonyabb annál ropogósabb lesz.

Előmelegítem a sütőt 180 fokra. Sütőpapírral bélelt tepsire teszem a kis köröket és arany sárgára sütöm kb 20 perc alatt, de érdemes rájuk nézni viszonylag gyakran nehogy oda kapjon!

Elég sok lesz belőle, a képen látható mennyiség nem az összes.... igen igen rájárt a család :D A sajtos sütik nálunk amúgy elég gyorsan párolognak, de nem gondoltam hogy rávetik magukat az egészséges verzióra is :D

Forrás: gyemantkonyha.blogspot.hu

2012. július 30., hétfő

Parmezános-bazsalikomos keksz

Hozzávalók (kb. 40-45 db-hoz):
200 gr liszt
120 gr vaj
1/2 tk só
1 tk sütőpor
80 gr parmezán
1 tojás sárgája
6-10 db bazsalikomlevél (/egy marék pirított, durvára tört dió)

Elkészítés:
A lisztet, a sütőporral, frissen reszelt parmezánnal és a sóval elkeverjük, majd hozzákockázzuk a vajat és elmorzsoljuk a lisztes keverékkel.
Ha már jó morzsás, hozzáadjuk a tojássárgát és az aprított bazsileveleket (diót) is, majd jól összegyúrjuk.
A tésztát hengerré formázzuk, alufóliába csomagoljuk, majd betesszük a hűtőbe úgy fél órára. Én legutóbb annyira rákívántam, hogy nem volt türelmem ennyit várni, így betettem a mélyhűtőbe. Negyed óra után már elérte a kívánt keménységet.

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Míg a sütő melegszik, addig vágjunk a hengerből kis korongokat, és ültessük őket a sütőpapíros tepsibe.
Kb negyed óra alatt illatosra sülnek a kekszeink.

2012. július 27., péntek

Mandulás-meggyes ropogós keksz

Hozzávalók:
25 dkg finomliszt
15 dkg kristálycukor
20 dkg egész mandula
10 dkg aszalt meggy
1 narancs reszelt héja
2 tojás
2 tojásfehérje
1 kávéskanál mézeskalács-fűszerkeverék
1 teáskanál sütőpor
Elkészítés:
A lisztet a sütőporral és a mézeskalácsfűszerrel elkeverjük. A tojást és a tojásfehérjéket a cukorral fehéredésig keverjük, majd hozzáadjuk a sütőporos, fűszerkeverékes lisztet. Így sűrű, kemény tésztát kapunk. Ezután belekeverjük a mandulát, a narancshéjat és az aszalt meggyet.

2 hengert formázunk belőle (kb. 4 cm átmérőjűt), és kilisztezett tepsiben, előmelegített sütőben 30 percig sütjük.
A sütőből kivéve szeletekre vágjuk, majd visszatesszük pirulni 8-10 percre. Így kemény lesz a sütemény, kávéba, teába mártogatva fogyasztható.


Forrás: www.mindmegette.hu

2012. július 26., csütörtök

Édes-sós lenmagos keksz

Hozzávalók 40 db kekszhez: 260 g (tönkölybúza fehér) liszt, 140 g őrölt lenmagpehely, 80 g nyírfacukor, 1 csapott tk himalája só, ½ ek foszfátmentes bio sütőpor, 1 vanília rúd kikapart belseje (vagy vaníliás cukor), 100 g vaj, 60 ml olíva olaj, 1 egész és 1 tojás sárgája, 1 citrom reszelt héja

Keverjük össze a száraz elemeket.
A tojásokat lazán verjük fel, adjuk hozzá a reszelt citromhéjat, vanília magokat, az olajt.
A lisztes keverékre morzsoljuk a vajat, és adjuk hozzá a folyadékot.
Gyors mozdulatokkal, esetleg villával, vagy robotgép spirál részével dolgozzuk össze a tésztát.
Formázzunk belőle kis bucit, és 10 percet pihentessük a hűtőben.
Ne többet, mert a lenmag miatt igencsak törékeny a tészta. Ha túl sokat hűtenénk, szétmorzsolódna.


Tehát a tésztát vágjuk két részre, és nyújtsuk őket kb. 4 mm vastagságú lappá.
Tetszőleges kiszúróval készítsük el a kekszeket. A kiszúró méretétől függően 40-50 db keksz készíthető ebből a mennyiségből.
A formázásnál leeső tésztadarabokat nyújtsuk ki ismét, és addig szúrjuk ki, amíg van tészta.
Tegyük sütőpapírral bélelt tepsikre a kekszeket, és 180 fokos, előmelegített, légkeveréses sütőben 10-12 perc alatt süssük őket ropogósra. Vagy addig, ameddig elkezdenek enyhén barnulni.
Ha légkeveréses sütőben sütjük, akkor két tepsit is betehetünk a sütőbe.

Reggeli ajánló: reggelire együnk 3-4 darab lenmagos kekszet, 150 ml kefirrel. Nem csak tápláló, de kiváló csonterősítő is, és a B6 vitaminnak köszönhetően energiával látja el az idegrendszert is. Gyerekeknek is bátran adható.


Forrás: www.ritakonyhaja.hu

2012. július 25., szerda

Rózsaborsos keksz



Hozzávalók:
170 g puha vaj
287 g finomliszt
5 púpos ek vaníliás porcukor
2 púpos tk rózsabors
1/2 tk cukor
fél rúd vanília






Elkészítés
Mozsárban törjük össze a rózsaborsot a fél tk cukorral. A puha vajat keverjük habosra a cukorral. Adjuk hozzá a rózsaborsot és a vanília kikapart magjait. Gyúrjuk hozzá a lisztet, és formáljunk belőle golyót. Tegyük a tésztát egy fél órára a hűtőbe. Ha több időre tesszük be, akkor fél órával a sütés előtt vegyük ki a hűtőből, mert ha nagyon kemény a tészta, nehéz vele dolgozni, törik, morzsálódik.
Melegítsük elő a sütőt 190 C fokra. Egy tepsire tegyünk sütőpapírt.
Nyújtsuk ki a tésztát kb. 0,5 cm vastagra, szúrjunk ki belőle tetszőleges formájú kekszeket, és sorakoztassuk a tepsire.
Süssük 12-13 percig, de vigyázzunk, ne süssük túl őket!
Végül félig csokiba is márthatjuk a kekszeket.

Forrás: www.nosalty.hu

2012. július 24., kedd

Sárgabarackos-diós keksz

Hozzávalók

200 g fehérliszt
80 g teljes kiőrlésű liszt
225 g vaj
140 g cukor
1 tojás sárgája
1 csipet só
1 vanília kikapart belseje (vagy 1 zacskó vaníliás cukor)
1 narancs lereszelt héja
55 g apró kockákra vágott, aszalt sárgabarack
100 g dió (apróra törve)


Elkészítés

A puha vajat elkeverjük a cukorral és a tojás sárgájával, hozzáadjuk a liszteket és a sót, és összekeverjük. Beletesszük a narancshéjat és a sárgabarackot is, majd a masszát jó alaposan összedolgozzuk.
A tésztából óvatosan hengert formálunk, és megforgatjuk a tört dióban, hogy körbe mindenhol beleragadjon. Szilikonlapba vagy sütőpapírba csomagoljuk, és egy órára hűtőbe tesszük (vagy fél órára fagyasztóba).
A sütőt 180°C-ra előmelegítjük. A tésztából éles késsel kb. 5 mm vastagságú szeleteket vágunk, majd egy sütőpapírral vagy szilikonlappal bélelt tepsire rakjuk őket.
A kekszeket az előmelegített sütőben kb. 10-12 perc alatt aranybarnára sütjük. Tálalás előtt hagyjuk még a tepsiben 5-10 percig hűlni.

Tippek, trükkök, praktikák
Ha túl puhának tűnik a tészta, 10 percre betehetjük a fagyasztóba is, hogy kissé keményebb, ezáltal könnyebben formálható legyen.
Hetekig eláll egy zárt üveg- vagy fém edényben, és ami a legfontosabb: ropogós marad.

Hogyan vonjuk be a gyereket az elkészítésébe?
A narancshéj lereszelése, az aszalt sárgabarack darabolása vagy éppen a hozzávalók összekeverése - életkortól függően - mind-mind ideális feladat lehet egy sütésben segíteni igyekvő gyermeknek.

Forrás: parentia.hu

2012. július 23., hétfő

Zabkorpás, áfonyás keksz

Hozzávalók: 
15 dkg vaj vagy margarin
1 tojás
7 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor vagy aroma
egy kávéskanál sütőpor

fahéj ízlés szerint
15 dkg liszt
20 dkg zabkorpa
5 dkg zabpehely
15 dkg áfonya ( 1 zacsi) 

Elkészítés menete:
Nagyon egyszerű elkészíteni :) a száraz alapanyagokat összekeverjük, egy külön tálban a cukrot és a vajat kikeverjük, majd a tojást is hozzáadjuk. Azután pedig kézzel összegyúrjuk a száraz és nedves anyagokat. 15 percre a hűtőbe tettem. Gombócokat formáztunk ( barátommal :D ) majd szétnyomtuk őket :) .
180 °C-os előmelegített sütőbe tesszük, és 15 percig sütjük kb. Mi dupla adagot csináltunk, így lett vagy 70-80 db. :D


Forrás: thunderke19.blogspot.hu

2012. július 20., péntek

Ötfűszeres-csokoládés keksz

Hozzávalók (100 darab)

5 tojás
40dkg cukor
1 vanília kikapart magjai
80dkg csokoládé, feldarabolva
8,5dkg vaj
8,5dkg liszt
2 teáskanál kínai ötfűszerkeverék
2 teáskanál nescafé por
1 kávéskanál só
10dkg pirított törökmogyoró, durvára vágva



A tojásokat elektromos kézi keverővel fehéredésig keverjük a cukorral és a vaníliával. A feldarabolt csokoládét a vajjal együtt vízgőz fölött megolvasztjuk, majd összekeverjük a cukros tojással. Összekeverjük a lisztet, az ötfűszerkeveréket, és a kávét, majd ezeket hozzáadjuk a csokoládés masszához. Végül a mogyorót is belekeverjük. A masszát négy adagra osztjuk. Duplára hajtott folpack fóliára teszünk egy-egy adagot, úgy, hogy 4cm átmérőjű, kb. 30cm hosszú hengert formázunk (a fólia segítségével könnyen megy). Ha a massza nagyon lágy lenne, tegyük 15 percre a hűtőbe, így könnyebben formázhtaó. Négy, fóliába csomagolt hengert formázunk, majd ezeket a mélyhűtőbe tesszük (puhán nem lehetne szeletelni). Kb. 1,5 óra alatt szilárdul meg annyira, hogy szépen szeletelhető legyen. Vagy ha később szeleteljük (pl. a masszát előző este állítjuk össze, és csak másnap sütjük), akkor miután kivettük a mélyhűtőből, kb. 10 percet állni hagyjuk, hogy ne teljesen fagyott állapotban vágjuk. A hengerekből 1-1,5cm vastag korongokat vágunk. Sütőpapírral lefedett sütőlapra helyezzük, majd 180C fokos sütőben 12 perc alatt megsütjük (hűlés során még tovább szilárdul). Egyszerre két sütőlap is kerülhet a sütőbe, a teljes adag így két kör alatt megsül.
(A képen mellette vaníliás-citromos keksz-->itt találod)


2012. július 19., csütörtök

Vaníliás-citromos keksz

Hozzávalók 
(kb. 60 darab 5cm átmérőjű kekszhez)

35dkg liszt
15dkg cukor
1 teáskanál só
20dkg hideg vaj, felkockázva
1 vaníliarúd kikapart magjai
2 citrom reszelt héja
2 tojás sárgája
2 evőkanál jeges víz
kb.2 dkg pisztácia, durvára vágva
ha van: 1 kávéskanál citrom esszencia



Összekeverjük a lisztet, cukrot, sót. Hozzáadjuk a hideg, felkockázott vajat, a vanília kikapart magjait és a reszelt citromhéjat. Gyorsan összedolgozzuk, annyira, hogy a vaj és a liszt borsószemnyi morzsákká álljon össze. Ekkor hozzáadjuk a tojások sárgáját és a jeges vizet (és a citromesszenciát, ha használunk), majd tésztává gyúrjuk. Két, kb. 5cm átmérőjű, 20cm hosszú hengert formázunk, frissentartó fóliába csomagoljuk (ennek segítségével még szabályosabbá tudjuk hengergetni), majd 30 percre a mélyhűtőbe tesszük (a tészta nagyon jól fagyasztható, és bármikor elő lehet kapni, szeletelve azonnal, fagyott állapotában süthető). A sütőt előmelegítjük 170C fokra. A két hengerből 30-30 korongot szeletelünk, majd ezeket sütőpapírral leterített sütőlapra helyezzük, úgy, hogy a korongok között hagyjunk helyett, mert a keksz egy kicsit még terülni fog. A korongok tetejét meghintjük a pisztáciával, és kissé a tésztba nyomkodjuk. 18-20 perc alatt világos színűre sütjük. Teljesen kihűtjük. Tálaláskor megszórhatjuk porcukorral.

Forrás: chiliesvanilia.blogspot.hu

2012. július 18., szerda

Brownie-val töltött csokilencsés keksz

Hozzávalók
200 g vaj (szobahőmérsékletű)
300 g világos nádcukor
2 tojás
1 tojássárgája
1 ek vaníliakivonat
350 g liszt
2 tk sütőpor
1/2 tk só
1/2 tk szódabikarbóna
250 g étcsokilencse
1 adag brownie (recept itt)
Elkészítés
A szobahőmérsékletű vajat habosra kavarom elektromos kézi mixerrel, majd hozzáadom a cukrot, a tojásokat és a vaníliakivonatot.
Egy tálkában a lisztet összekeverem a sütőporral, a sóval és a szódabikarbónával.
A lisztes részt a vajas masszával egyenletesen elkeverem, majd beleforgatom a csokilencsét is.
A tésztát a hűtőbe rakom legalább 1 órára, hogy kezelhetővé váljon.
A kihűlt brownie-t 2x2 cm-es kockákra vágom.
A tésztából egy tenyérnyi gombócot veszek, gömböt formázok belőle, majd a közepébe egy mélyedést készítek, ebbe belenyomkodok egy brownie-kockát, amit körbeveszek a tésztával, gömböt formázok belőle, és egy sütőpapírral bélelt tepsire rakom. Nekem 14 gombócot sikerült készíteni ebből az adagból.

160 °C-os sütőben 18 percig sütöm.

Forrás: puffancs.blogspot.hu

2012. július 17., kedd

Répás cookies vaníliás sajtkrémmel

A sütihez

1 csésze nádcukor, 1/2 csésze cukor, 2 csésze zabpehely, 2 csésze teljes kiőrlésű búzaliszt, 2 tojás, 2 tk vaníliakivonat, 25 dkg olvasztott vaj, 1 csomag sütőpor, 1-1 tk őrölt szerecsendió és gyömbér, 2 tk őrölt fahéj, 1,5 csésze finomra reszelt répa, 3/4-3/4 csésze pirított kesudió és vörösáfonya apróra vágva (nem szükséges aprítani, de így könnyebb szeletelni a tésztát), 1 kk só

A sajtkrémhez

250 gr Philadelphia, 125 gr vaj, 2 tk vaníliakivonat, 1/2 csésze porcukor

A tészta hozzávalóit összegyúrom, 5 cm átmérőjű hengert formázok belőle, és folpackba csavarva a hűtőben pihentetem egy éjszakán át. ( nagyon lágy a tészta, tényleg szükséges neki ennyi idő a hűtőben) 3 mm vastag korongokat vágok belőle másnap, és sütőpapírral bélelt tepsiben 15 perc alatt aranyszínűre sütöm 180°C fokon. Nekem ebből kétszeres mennyiségű sütemény jött ki az eddigi cookie receptekhez képest. (mondjuk elfogyott ennyi is…)

A sajtkrém hozzávalóit habverővel simára keverem. Ez a cukormennyiség már csökkentett, de szerintem még így is elég édes.

Két sütikorongot összeragasztok a sajtkrémmel, és így lesz belőle szendvics.

Forrás: flat-cat.hu

2012. július 16., hétfő

Boros keksz


Hozzávalók

1 bögre nádcukor
1 bögre jóféle olívaolaj
1 bögre száraz fehérbor (nálam száraz szamorodni)
1 vaníliarúd kikapart belseje
2 tk sütőpor
kb. 3,5 bögre liszt
egy citrom reszelt héja

Az olívaolajat és a cukrot összeöntöttem egy tálban, kicsit kevergettem, hogy valamennyire feloldódjon. Beleöntöttem a bort is, ment hozzá a vanília, meg a citromhéj, aztán 3 (!) bögre liszt meg a sütőpor. Nagyjából összekutyultam és a maradék lisztet már apránként adtam hozzá, a lényeg, hogy a végén egy kanállal jól adagolható tésztát kapjunk.

Két bevizezett evőkanállal galuskaszerű halmokat formáztam és sütőpapíros tepsire pakoltam. Előmelegített sütőben 180 ºC-on, 10.12 percig sültek


Forrás: www.sajtkukac.hu

2012. július 13., péntek

Kéksajtos kekszek fügelekvárral





Hozzávalók

200 g liszt
115 g vaj
40 g nádcukor
¼ tk só
175 g kéksajt








Eléggé leegyszerűsítettem az elkészítést: mindent az aprítógépbe szórtam és addig nyomtam a gombot, míg szépen össze nem állt az tészta. Gépesítés nélkül kénytelen lettem volna a kezeimet használni ehhez. Úgy valószínűleg kicsit tovább tartott volna.

A meglehetősen puha tésztát két folpackréteg között egészen vékonyra kinyújtottam (gyakran megforgattam, hogy ne torlódjon össze az anyag) és a hűtőbe tettem kicsit keményedni.

A sütőt előmelegítettem 180 ºC-ra és előkészítettem két tepsit, sütőpapírral kibélelve.

A hűtőből kivett tésztából minél tempósabban kis köröket szaggattam (kb. 4cm átmérőjű pogácsaszaggatóval) és 15-20 perc alatt készre sütöttem.

Miután meghűltek, kettesével összeragasztottam őket némi fügelekvár segítségével. Másnapra ettől szépen megpuhulnak. Mondjuk nekem úgy natúrban, ropogósan is nagyon ízlett.

Forrás: www.sajtkukac.hu

2012. július 12., csütörtök

Mogyoróvajas keksz


Hozzávalók:
2 csésze mogyoróvaj
1 1/2 csésze barnacukor
2 tk. sütőpor
2 tojás
fél csésze sótlan mogyoró felaprítva
fél csésze tejszín
130gramm étcsoki
fél aprított sótlan mogyoró





Elkészítés:
Egy tálba összekeverjük a mogyoróvajat, a cukrot, a tojásokat és a sütőport. Elektromos mixerrel egyneműre dolgozzuk. Hozzákeverjük a felaprított mogyorót.
Előmelegítjük a sütőt, egy sütőpapírral bélelt tepsibe evőkanállal kisebb halmokat rakunk egymástól 4-5 cm-re. 180 fokon 8-10 percig sütjük.
A csokit megolvasztjuk, hozzákeverjük a tejszínt. A kekszek felét belemártjuk a csokiba és megszórjuk a mogyoróval.

Forrás: samy-bistro.blogspot.hu

2012. július 11., szerda

Müzlis kekszek





Hozzávalók:
125 gr puha vaj
10 dkg barnacukor
½ cs vaníliacukor
2 tojás
2 ek liszt
½ tk sütőpor
25 dkg zabpehely
2 ek mazsola
2 ek napraforgómag
4 ek tej





Elkészítés:
A vajat, cukrot és vaníliacukrot gépi habverővel addig keverjük, amíg a cukor felolvad, majd egyenként hozzádolgozzuk a tojásokat. A lisztet és a sütőport a zabpehellyel, mazsolával, napraforgóval és tejjel együtt a vajas masszához adjuk, jól elkeverjük. A masszát kb. 30 percre a hűtőszekrénybe tesszük.
A masszából teáskanálnyi adagot kiveszünk, tenyereink között között golyóvá formázzuk, és kellő távolságban sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük.
180 fokos sütőben 15-20 percig sütjük.


Forrás: www.tutitippek.hu/blog

2012. július 10., kedd

Citromos-mákos-zabpelyhes keksz

Hozzávalók (kb. 3 tepsis adag)

2 banán
2 citrom leve és reszelt héja
350 g zabpehely
200 g nádcukor
100 g vaj/tejmentes biomargarin
vanília
½ tk só
½ bögre darálatlan mák
1 tk sütőpor
1 tk szódabikarbóna

A banánokat villával összenyomkodtam, majd a vajjal és a cukorral jól kikevertem. Hozzáadtam a többi alapanyagot, majd teáskanállal kisebb halmokat pakoltam a tepsibe és előmelegített sütőben (200ºC) 15 perc alatt megsütöttem – akkor jó, mikor a szélük kicsit elkezd pirulni.

Forrás: www.sajtkukac.hu

2012. július 9., hétfő

Omlós graham keksz (kávés, mandulás ízesítéssel)


Hozzávalók:
100 gr graham liszt
50 gr finomliszt
50 gr xilit
100 gr vaj
--> ez az alap, amit önmagában is ellehet készíteni... én ehhez kevertem 3 ek erős presszó kávét és 1 kis marék szeletelt mandulát + 2 ek lisztet

Elkészítés:
A hozzávalókat késes aprítóban gyorsan összedolgozzuk ... vagy a vajat előbb kezünkkel szétmorzsoljuk a lisztben, hozzá adjuk a többi összetevőt és összegyúrjuk. 


Egy jól nyújtható, de omlós tésztát kell kapnunk, ha nem áll össze pl a kávé miatt adjunk hozzá kevés lisztet.
Lisztezett nyújtódeszkán fél centi vastagra nyújtjuk majd tetszés szerint szaggatjuk vagy szétvágjuk. 180 fokra előmelegített sütőben 6-10 percig (vastagságától függően) sütjük, amíg aranybarna színt kap.
Ennyi... az egész elkészítése van vagy 20 perc :)

Forrás: gyemantkonyha.blogspot.hu

2012. július 6., péntek

Levendulás keksz kvircedli mintázóval




Hozzávalók:

200 g finomliszt
100 g mandulaliszt (vagy őrölt mandula)
csipet só
70 g porcukor
200 g hideg vaj
1 zöldcitrom (vagy fél citrom) reszelt héja
1 tojás
1-2 tk. szárított levendulavirág


A lisztet, a mandulalisztet, a sót, a porcukrot, a levendulát és a vajat a késes betétű robotgépbe mértem, majd morzsásra dolgoztattam. Hozzáadtam a tojást és azzal is alaposan elkevertem.
A tésztát egy fóliába csomagoltam, majd pár órára, de lehet egy-két napra is, hűtőbe tettem.
Lisztezett felületen kb. 2 mm vastagra nyújtottam. A mintázót óvatosan belenyomtam, majd egy derelyevágóval szétdaraboltam.
Sütőpapíros tepsire sorakoztattam és 180 fokos sütőben 8 perc alatt halvány sárgára sütöttem.
Kicsit izgultam, hogy megtartja-e sütés közben a mintát, de igen, megtartja, gyönyörű kekszek lettek!

Forrás: limarapeksege.blogspot.hu

2012. július 5., csütörtök

Sós-karamellás Anzac kekszgolyó meggyel


Hozzávalók:
Kókuszos-zabpelyhes kekszhez:
- 200 g liszt
- 200 g cukor
- 170 g pirított zabpehely
- 170 g kókuszreszelék
- 200 g olvasztott vaj
- 2 tojás
- 1/2 csomag sütőpor
- ½ teaáskanál szódabikarbóna
- Csipet só

Sós-karamellhez:
- 100 g cukor
- 100 g barnacukor
- 1 kis teáskanál só
- 1 evőkanál vaj

Díszítéshez:
- meggy




Elkészítés:

A keksz hozzávalóit összegyúrjuk, golyókat formázunk belőle és kivajazott tepsibe fektetjük őket.
A karamell hozzávalóit takaréklángon összeolvasztjuk, majd amikor az összes cukor felolvadt, és elértük az aranybarna színt, ráöntjük a kekszre. Még melegen rányomjuk a meggyszemeket.

2012. július 4., szerda

Teás keksz ropogós mandulával


Hozzávalók:

40 dkg liszt
10 dkg darált mandula
25 dkg margarin vagy vaj
kb 1 dl erős fekete tea
1 citrom leve, héja
2 tojás

tetejére:
tojás
mandula (szeletelt, durvára vágott)
cukor


A teát megfőztem, és hagytam kihűlni. Ezután az összes hozzávalót alaposan összegyúrtam, (én géppel tettem). (Ha nem áll össze, tehetünk még hozzá lisztet.) Majd a tészta egy éjszakát a hűtőben pihent. Másnap lisztezett deszkán vékonyra nyújtottam és kiszaggattam.

Amelyiknek a tetejére mandulát szórtam, azt előtte tojással megkentem. Opcionálisan lehet még szórni a tetejükre egy kis cukrot is. (mivel, még egyszer hangsúlyozom, a tésztában nincs cukor..) 180 fokos sütőben kb 10 perc alatt megsütöttem.

Amelyiknek csupaszon hagytam a tetejét, arra sütés után karamelles mandulát kentem (közben pár égési sérülést is szereztem..). Ehhez pár evőkanál cukrot egy serpenyőben megolvasztottam, majd hozzáadtam a durvára vágott mandulát, párszor gyorsan összekevertem, végül kiskanállal a kekszek tetejére pötyögtettem. (na itt kell vigyázni a kezünkre! )

Harmadik verzióként: bármilyen otthon található lekvárral össze lehet ragasztani két kis kekszet. (És még hozzá akár cukros, akár mandulás is lehet a tetejük :)


Forrás: kamrapolc.blogspot.hu

2012. július 3., kedd

Zabpelyhes tallér


Hozzávalók:
15 dkg puha vaj
6 dkg barna cukor
6 dkg cukor
1 tojás
15 dkg zabpehely
10 dkg finomliszt
1 kávéskanál őrölt fahéj
½ kávéskanál szódabikarbóna
1 csipet só
10 dkg étcsokoládé, apróra vágva

Ügymenet: Előmelegítem a sütőt 175 fokra (gázsütőn 4-es fokozat), és kivajazok-lisztezek egy nagy tepsit.

Egy nagy tálba kimérem a zabpelyhet, rá a lisztet, majd jöhet egy kis szódabikarbóna, egy csipet só és ízesítésnek egy kis fahéj (keksz fűszer) is. A csokit felaprítom, és a lisztes keverékhez szórom és jól összekeverem.

A vajat robotgéppel habosra keverem a kétféle cukorral, majd hozzádolgozom a tojást.

Ezután a kétféle keveréket egy fakanállal jól összedolgozom.

A tésztából diónyi adagokat teszek egymás mellé 5 centire az előkészített tepsire, majd ezeket nedves ujjal kicsit ellapítom. Egyszerre nem fér rá az összes tészta a tepsire, ezért miután megsütöttem az első adagot, elkészítem a többi tallért is.

A zabpelyhes tallérokat 15 perc alatt megsütöm a meleg sütőben. Amikor készen vannak, még puhák, de ahogy kihűlnek, megszilárdulnak és ropogósak lesznek.

Kb. 30 tallér lesz belőle.


Forrás: chilii.blogter.hu

2012. július 2., hétfő

Banános-csokis keksz

Hozzávalók kb 30-35 db-hoz:

1 db tojás
5 dkg cukor
10 dkg puha vaj
1 db banán
25 dkg liszt
1-2 ek kakaópor
1 kk sütőpor
10 dkg étcsoki

1. A csokit apróra vágjuk, a banánt villával szétnyomkodjuk. Előkészítünk 1-2 tepsit és sütőpapírral béleljük ki.
2. A tojást egy tálba ütjük, enyhén felverjük, majd hozzáadjuk a cukrot, a puha vajat és banánt és elkeverjük. Ha megvan, jöhetnek a száraz dolgok: liszt, kakaópor, sütőpor és a végén az apróra vágott csoki. Jól elkeverjük és hűtőbe tesszük 1 órára legalább.
3. A sütőt előmelegítjük 180 fokra, a masszából kis gombócokat formázunk és a tepsire rakjuk, majd vizes tenyérrel ellapítjuk a gombócokat és ha mind megvan, sütőben megsütjük kb 15 perc alatt.
Forrás: www.csakapuffin.hu