2012. november 30., péntek

Illatos adventi vendégváró koszorú - ötlet

 Az mézeskalácstészta elkészítéskor csak 3 dologgal kellett többet odakészíteni a szokásosnál. Egy tálat ami köré raktam az emberkéket, egy pohár vizet ecsettel, és a szórócukrot.

A tepsibe raktam egy sütőpapírt, és a közepébe helyeztem a tálat, a peremével lefelé. A leszúrt kiszúrt mézit pedig lefektettem a papírra úgy hogy a lába a tál széléhez érjen, Megkentem a bal oldali kezét és lábát vízzel, majd a következő mézit leraktam a papírra úgy, hogy a lába hozzáérjen a tál pereméhez, a jobb kezét-lábát pedig a az előző bekent bal keze-lábára raktam, és kicsit összenyomtam. Nem szeretnék senkit összezavarni, de természetesen a másik irányba is lehet haladni. Mikor az utolsó emberke is helyén volt, megszórtam nem olvadó cukorral és megsütöttem.

Rácson hagyjuk hűlni, ha hideg, bele lehet fűzni a szalagot is.























Recept a tésztához: itt.

2012. november 29., csütörtök

Narancsos, diós, csokoládés keksz


Hozzávalók 30 darabhoz: 
210 g liszt, 
2 tk sütőpor, 
¼ tk só, 
80 g nádcukor, 
100 g apró szemű zabpehely, 
120 g étcsoki csepp, 
100 g kandírozott narancshéj, 
200 g dió, 
1 tojás, 
60 g vaj

A lisztet keverjük össze a sóval, és a sütőporral, majd adjuk hozzá a csoki cseppeket, a kis kockára vágott kandírozott narancshéjat, a durvára tört diót, és a cukrot is.
Dolgozzuk össze a hozzávalókat egyenletesen
A tojást lazán verjük fel, a vajat olvasszuk fel.



A nedves elemeket jó alaposan morzsoljuk össze a száraz elemekkel. Morzsalékos lesz a tészta, de ettől ne rettenjünk meg.
Formázzunk nagyobb diónyi golyókat a masszából, és tegyük őket sütőpapírral bélelt tepsibe (ezt a mennyiséget kb. 3 fordulóval tudjuk megsütni majd).
A golyókat egy pohár aljával lapítsuk ki.
180 fokos, légkeveréses sütőben 10-12 perc alatt süssük készre.

Forrás: www.ritakonyhaja.hu

2012. november 28., szerda

Hamis mézes puszedli

Ízre megdöbbentően hasonló a mézzel készített mézeskalácshoz, de méz nincs benne. Nádcukorból készült karamellel, és fűszerekkel érhető el a frenetikus íz hatás.

Hozzávalók 30-35 puszedlihez:

 50 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt, csipet só, 
20 dkg nádcukor, 
2-2,5 dl víz, 
tojásnyi zsír (én kacsazsírt használtam), 
2 tojás sárgája, 
1 tk szódabikarbóna, 
10 dkg porcukor (nádcukorból)

Fűszer: 2 ek fahéj, 1 szerecsendió reszelve, 1 citrom héja (vagy 1 csomag mézeskalács fűszerkeverék)

A cukrot folyamatos keverés mellett karamellizáljuk, majd felöntjük vízzel.
Hagyjuk, hogy újra felolvadjon a karamell, majd kihűtjük.
A lisztet összekeverjük a szódabikarbónával, a sóval, és a fűszerekkel.
Majd hozzáöntjük a karamellt, a zsírt, a tojások sárgáját.
Kézzel ruganyos tésztát gyúrunk belőle. Ha kell lisztet adhatunk még hozzá.
A tésztát bucira alakítjuk, fóliába csomagoljuk, és egy órát pihentetjük a hűtőben.
Majd kettévágjuk, szeleteljük, és a szeletekből kis kockákat vágunk le.
Minden kockából diónyi golyót gyúrunk, amiket sütőpapírral bélelt tepsire rakunk (2 részletben tudtam én kisütni).

A golyók tetejére nyomhatunk aszalt gyümölcsöt, diót is akár.
200 fokos sütőben 10 perc alatt készre sütjük őket.
Még forróm meghempergetjük porcukorban őket.
Nagyon puha marad, és nagyon finom ízű.

Forrás: www.ritakonyhaja.hu

2012. november 27., kedd

Csokis-kókuszos keksz II.

Hozzávalók 28 darab kekszhez: 
125 g vaj, 
150 g világos porított nádcukor, 
2 tojásfehérje, 
140 g finomliszt, 
140 g rizsliszt, 
90 g kókuszreszelék, 
105 g fekete és fehér csoki csepp 

A puha vajat keverjük fehéredésig a porított nádcukorral, majd dolgozzuk a krémbe a tojásfehérjét is.
A liszteket és a kókuszt keverjük össze, majd dolgozzuk bele a vajas krémbe.
A tésztát pihentessük fél órát, majd formázzunk belőle 28 golyót.
Sütőpapírral bélelt tepsire tegyük a koronggá lapított tésztagolyókat.
Mindegyik kekszbe nyomjunk 5-6 csoki cseppet.
180 fokos sütőben (vagy légkeverésen 160 fokon) 13 percig süssük a kekszeket.
Figyeljünk arra, hogy ne piruljanak meg.
Kihűtve sokáig eltarthatóak.

Forrás: www.ritakonyhaja.hu

2012. november 26., hétfő

Ropi házilag

Hozzávalók:
30 dkg liszt
12 dkg olvasztott liba vagy kacsazsír
15 dkg tejföl

A tészta hozzávalóit összegyúrom. Az olvasztott zsír miatt picit lágyabb lesz a tészta, de így hamarabb összeáll. Fóliába csomagolva a hűtőbe teszem néhány órára. A megkeményedett tésztát kb. fél centi vastagra nyújtom, csíkokra vágom, és a csíkokból pálcikákat sodrok. 180 fokra előmelegített sütőben ropogósra sütöm. (Nem néztem a pontos időt, de oda kell figyelni, mert hamar megsül.)


Forrás: csiperke.blogspot.hu

2012. november 23., péntek

Csupa csokis keksz a Mikulásnak

Hozzávalók:
15 dkg olvasztott vaj (margarin)
8-10 dkg cukor
1 tojás
8 dkg főzhető csokoládés pudingpor (én most 1 sima csokis és 1 étcsokoládésat használtam, mert ez volt itthon)
20 dkg liszt
3 evőkanál kukorica liszt (vagy annyival több fehér liszt)
1 teáskanál sütőpor
10-15dkg csokipasztilla (vagy a tábla csokit tördeljünk darabokra)
Elkészítése:
A felolvasztott vajat a cukorral és a tojással habosra keverem. Ezután hozzáadom a pudingport, elkeverem végül a sütőport és a lisztet és az egészet jól összedolgozom. Ez nem lesz egyszerű, mert inkább gyúrni lehet, mint keverni. Legvégül a csokit. A sütőt 180 fokra melegítem és a masszából pici gömböket gyúrok a kezemmel, amiket lelapítok, így kerül a sütőpapírral borított tepsibe. 12-15 perc alatt készre sütöm.

Forrás: kutyaeskonyha.blogspot.hu

2012. november 22., csütörtök

Gyors csokis-mákos keksz


Hozzávalók egy nagy tepsire való adaghoz:

5 dkg darált mák
1 tojás
10 dkg cukor
1 tk fahéj
2 ek kakaópor (cukrozatlan)
10 dkg liszt
1 tk sütőpor

A sütőt előmelegítjük 180 fokosra.
A hozzávalókat összekeverjük, száraznak fog tűnni, de ha elég nagy a tojásunk, összeáll. Ha nem, egy evőkanál (vagy kettő, de óvatosan!) vizet adunk hozzá. Diónyi golyókat formázunk a tésztából, sütőpapírral borított tepsire rakosgatjuk,és villával határozottan lenyomjuk. 12-15 perc alatt megsütjük.


Forrás: www.maimoni.hu

2012. november 21., szerda

Narancsos-zabpelyhes keksz

Hozzávalók, 30 db kekszhez:

15 dkg zabpehely (én aprószeműt használtam)
10 dkg liszt
2 evőkanál kakaópor
1 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék
1 teáskanál sütőpor
15 dkg vaj
4 evőkanál barnacukor
2 evőkanál fahéjas porcukor
1 tojás
10 dkg kandírozott narancshéj
Nem cicóztam, mindent beleraktam egy nagy tálba, először abban morzsolgattam, aztán gyúródeszkán jól átdögönyöztem a keveréket, a folyamat végén egy jól formázható, kissé ragacsos tésztát kell kapni. Diónyi gombócokat formáztam belőle, kilapítottam és sütőpapírral bélelt tepsibe tettem. 180 fokon kb. 12 percet kellett sülniük, ekkor az alja már szép barna, a teteje még puha, mert ha átsül, kemény lesz, mint a kő... Ezt is hagyni kell teljesen kihűlni mielőtt felszeded, hogy ne törjön el. Egy jó kis tejeskávé mellé ideális társ :)

Forrás: kellegyrecept.blogspot.hu

2012. november 20., kedd

Kávés-narancsos-csokis keksz

Hozzávalók: (kb. 25 db)

7 dkg puha margarin
6 dkg cukor
1 tojás
18 dkg liszt
1 tk. sütőpor
1 narancs reszelt héja

egy csipet só
0,5 dl erős főzött kávé

15 dkg jó minőségű étcsokoládé (min. 50%)
5 dkg mandula/dió
kristálycukor a forgatáshoz


A margarint és a cukrot robotgéppel habosra keverjük. Hozzáadjuk a tojást és a narancs reszelt héját, alaposan elkeverjük. Összekeverjük a lisztet, a sütőport és a sót, majd a cukros-margarinos-tojásos keverékbe szórjuk, s a kávéval lazítjuk. Ragadós, sűrű masszát kapunk.

A csokoládét és a mandulát éles késsel apróra vágjuk egy nagy vágódeszkán és a masszához adjuk. Lapos tányérra kevés kristálycukrot szórunk. A tésztából kb. diónyi gombócokat formálunk, majd a kristálycukorba forgatjuk.

Egy tepsit sütőpapírral kibélelünk, a kekszeket sorban belepakoljuk. 180 fokra előmelegített sütőben 13 percig sütjük. A kész kekszeket rácsra szedjük, és hagyjuk teljesen kihűlni.

Forrás: thechefviki.blogspot.hu

2012. november 19., hétfő

Narancsos-csokis keksz



Hozzávalók dupla adaghoz - kb. 25 db kekszhez:

4 dkg cukrozatlan kakaópor
20 dkg liszt
3 tk sütőpor
8 dkg cukor
2 ek (narancs)lekvár
3 dkg kandírozott narancshéj
10 dkg vaj
2 evőkanál méz
1 mandarin reszelt héja

A keksz hozzávalóit egész egyszerűen összegyúrjuk egy tálban. Nem volt narancslekvárom, helyette baracklekvárt használtam, s az ízre ráerősítettem egy mandarin reszelt héjával. Aki durván narancsos ízre vágyik, reszelje hozzá egy narancs héját!




A tésztából diónyi gombócokat formálunk két tenyerünk között, sütőpapírral borított tepsire ültetjük őket. A gombócok kicsit terülni fognak értelemszerűen, ne rakjuk nagyon közel egymáshoz.

A sütőt előmelegítjük 180 fokra, s kb. 10 perc alatt készre sütjük a kekszeket. Akkor jók, ha kicsit bereped a tetejük.

Nagyon óvatosan, könnyű kézzel és lapát segítségével leszedhetőek a még puha és törékeny kekszek a tepsiről, ha két adagot sütünk, kell a hely a következő menetnek :-) Ha csak egy adagot készítünk, picit hűlhetnek a tepsik, jobban kezelhetők.

Langyosan mámorító, illatos, csokis, ha megéri a kihűlést, fémdobozban tárolható.


Forrás: thechefviki.blogspot.hu

2012. november 16., péntek

Vajas-pudingporos keksz


Hozzávalók:

125 g puha vaj
40 g (1/4 csésze) tiszta porcukor,
1/2 teáskanál vanília kivonat- ( nekem csak vaníliás cukor volt itthon)
40 g (1/3 csésze vaníliás puding por)
100 g (2/3 csésze) finomliszt


Melegítsük elő a sütőt 180 ° C



Elkészítés:

Használjunk elektromos keverőt, amivel összedolgozzuk a vajat, a porcukrot, és a vanília kivonatot egy közepes méretű tálban, amíg sima és krémes lesz.. Adjuk hozzá a puding port és a lisztet a vajas keverékhez, és használjunk egy nagy evőkanalat, azzal könnyű keverni.
Tegyük mélyhűtőbe fél órára.
Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk teáskanálnyi tésztából készített golyókat. A golyókat kissé villával meglapítjuk.


Forrás: konyha-kert-ayildi.blogspot.hu

2012. november 15., csütörtök

Vajas keksz

Hozzávalók:

30 dkg liszt
3 dkg búzadara (opcionális, én pl. teljesen kihagytam belőle)
12 dkg cukor
1 tk. vaníliakivonat
2 tojás sárgája
20 dkg puha vaj
1 csipet só
1/2 cs sütőpor
2 ek víz
hempergetéshez kristálycukor
5 dkg étcsoki a cirmozáshoz
1 tk. olaj


A keksz hozzávalóit összegyúrjuk egy tálban, és kb. 3 cm átmérőjű hengert formázunk belőle. Hűtőbe tesszük, alaposan kidermesztjük - dermedt (kemény) tésztát könnyebb vágni.



Ha elég keményre hűlt, munkalapra kristálycukrot szórunk, és oda-vissza meghengergetjük benne a tésztahurkát. Éles késsel fél cm vastag szeleteket vágunk belőle, sütőpapíros tepsire pakoljuk.

A sütőt előmelegítjük 180 fokra, és halványra sütjük. Ha a széle picit barnul, kész is van.

Felteszem, a búzadara hiánya miatt nem tartotta meg formáját a keksz, némileg szétterült sülés közben, de az állaga és az íze kifogástalan!

A kihűlt kekszeket egymás mellé rakogatjuk egy sütőpapíron. A csokoládét az olajjal vízgőz felett vagy mikróban alacsony teljesítményen összeolvasztjuk. Zacskóba kanalazzuk, melynek lecsípjük a hegyét, és könnyed mozdulatokkal megcsíkozzuk vele a kekszeket.

A csoki dermedése után dobozolható, a rétegek közé 1-1 sütőpapírt helyezve.


Forrás: thechefviki.blogspot.hu

2012. november 14., szerda

Zabpelyhes keksz Szicília ízével

Hozzávalók:
- 5 dkg zabpehely
- 10 dkg liszt
- 10 dkg barna cukor
- 1 csipet szódabikarbóna
- 1 csipet só
- 10 dkg vaj
- bő 1 ek. narancsméz - lehet narancsos méz is -
- 0,5 db. narancs reszelt héja
- 1 kk. vanília eszencia
- 2-3 ek. tej


Elkészítés:
Összekeverjük egy tálban a lisztet, zabpelyhet, sót, cukrot, szódabikarbónát, reszelt narancshéjat, majd felolvasztjuk a vajat és hozzákeverjük a mézet és picit összemelegítjük. Ráöntjük a zabpelyhes keverékre, hozzáadjuk a vanília eszenciát és a tejet, majd formálható masszává keverjük össze.
Egy tepsire sütőpapírt teszünk, s dió nagyságú, laposra nyomott köröket helyezünk el egymástól kb. 3 cm távolságra és 175 fokra előmelegített sütőben kb. 12-13 perc alatt megsütjük.
Leginkább frissen fogyasztva ajánlom, mert ha kihűl, kicsit megkeményedik. Jó és finom keményen is, zárt dobozban akár két hétig is eláll, de nekem frissen ízlik a legjobban.

Forrás: www.gasztrokalandor.hu

2012. november 13., kedd

Csokoládés mogyorós cookie




Hozzávalók: 
117,5 g étcsokoládé, 
15 g vaj, 
60 g tojás, 
90 g melaszos nádcukor, 
10-10 g teljes őrlésű liszt, és zabkorpa, 
½ csapott mk szódabikarbóna, 
45 g csoki csepp, 
40 g durvára tört törökmogyoró 




TIPP: Az eredeti recepthez képest a sima liszt, kristálycukor, és sütőpor lett felcserélve. Az arányokat tartottam. Viszont a mennyiségeket feleztem, mert a jóból is megárt a sok. Így is lett 14 darab szép nagy keksz belőle.

A csokoládét a vajjal vízgőz felett felolvasztottam.
A tojásokat kihabosítottam (azaz 2 és fél éves kisfiam, Máté).
A mogyorót beletettem egy zacskóba, és Boti egy sodrófával jól összetörte. A durvánál kicsit finomabbra, de nem finomabban.
A száraz elemeket összekevertem.
Először a csokit kevertem a tojáshoz, majd a lisztes keveréket.
Hűtőben 30 percet pihentettem.
Majd 170 fokra előmelegítettem a sütőt.
A tepsit (2 darabot) kibéleltem sütőpapírral, és két vizes evőkanál segítségével ráhelyeztem a csoki halmokat szép tisztes távolságban egymástól, mert igencsak terültek a sütés során.
11 percig sütöttem őket, ahogyan ajánlotta a szerző.
Nem ijedtem meg, bár sületlennek tűntek akkor még, bár ezt sejtettem.
Gyorsan kivettem a sütőből, és a papírral együtt lehúztam őket sima felületre.
Így hagytam kihűlni őket.
Az eredeti receptben olvasztott fehér csokival van áthúzva a keksz, és levendula virággal megszórva.
Én ezt most kihagytam, mert a gyerekek nem ennék meg így.
Nagyon finom, bár nekem kissé édes.

2012. november 12., hétfő

Halva keksz


Hozzávalók


6 dkg szezámmag
5 dkg fehércsoki
7,5 dkg nádcukor
20 dkg liszt átszitálva
1/4 tk. só
1 tojás
10-11 dkg hideg vaj darabokban

Elkészítés

A fehér csokit kis kockákra tördeltem és az aprítógépben finomra őröltem. Az összes hozzávalót egy mély tálba tettem és kézzel gyors mozdulatokkal összegyúrtam. 


Most nem volt elég a 10 dkg vaj, adtam még hozzá egy keveset, hogy összeálljon a tészta. Egy nagy gombócot formáztam belőle és folpackba csomagolva 30 percre hűtőbe tettem. Utána vékonyra kinyújtottam, kiszaggattuk és sütőpapírral bélelt tepsin 180 fokon hagyományos módon kb. 14 perc alatt megsütöttem. (Akkor jó, ha az alja már világosbarna).

Forrás: www.gasztrotipp.hu

2012. november 9., péntek

Pisztáciás kekszek sós vajjal és szecsuáni borssal

Az omlós tésztához

125 g liszt (BL80)
125 g mandula, őrölt
125 g vaj, hidegen
1 db tojássárgája
1 csipet só
1 ek cukor

A tetejére
50 g vaj
100 g pisztácia (sótlan, natúr)
1 csipet Fleur de sel (vagy kiváló minőségű tengeri só)
vagy egyéb ízesített só
szecsuáni bors

A hozzávalókból omlós tésztát gyúrok, fél órára hűtőbe teszem, majd fél centi vastagra kinyújtom. Kekszeket szúrok ki és 180 °C-ra (160 °C légkeverésen) előmelegített sütőben 10-12 percig sütöm. 


Ha kész, kiveszem a kekszeket, hagyom kihűlni és megkenem a pici sóval és a pisztáciával elkevert lágy vajjal. A tetejére szecsuáni borsot tekerek és hagyom, hogy a vaj megdermedjen.
20-25 db keksz /

2012. november 8., csütörtök

Tőzegáfonyás-dós cookie


Hozzávalók 6 főre

150 g dió
200 g puha vaj
175 g cukor
1 cs vaníliás cukor
csipet só
1 tojás
300 g liszt
1 tk sütőpor
100 g aszalt tőzegáfonya



Elkészítés
A diót durvára vágjuk.
A vajat a cukorral, vaníliás cukorral és csipet sóval krémesre kavarjuk. Hozzákavarjuk a tojást, majd adagonként a sütőporral elkevert lisztet. A legvégén hozzákavarjuk a diót és az áfonyát.
A tésztából dió nagyságú golyókat formálunk, majd kézzel kb. 6 cm átmérőjű körökké lapítjuk.
Előmelegített sütőbe toljuk, és megsütjük.
sütési hőfok: 175°C
sütési mód: alul-felül sütés

Forrás: www.nosalty.hu

2012. november 7., szerda

Mandulás, csokis reform keksz

Hozzávalók 17 db kekszhez: 
85 g teljes kiőrlésű búzaliszt, 
csipet só, 
70 g mandula lap, 
60 g nádcukor, 
1 egész tojás, 
95 g vaj, 
1/2 narancs reszelt héja, 
50 g étcsokoládé

A vajat vágjuk kis kockákra.
A csokoládét vágjuk egészen kis darabokra.
A lisztet keverjük össze a sóval, cukorral, majd a mandula lapokkal.
A tojást lazán verjük fel.
Tegyünk mindent egy keverőtálba, és vagy villával, vagy egy mixertálban dolgozzuk morzsalékossá. A tésztát végül kézzel, hideg helyen, gyors mozdulatokkal dolgozzuk össze egy bucivá.
Formázzuk kb. 5-6 cm vastag hengerré, és csomagoljuk fóliába.
Legalább 3 órát pihentessük így a hűtőben.
Melegítsük elő a sütőt 160 fokra (légkeverésen).
A tepsit béleljük ki sütőpapírral.
A tésztahengert vágjuk fel 4-5 mm vastag korongokra.
Ha kell, igazítsunk a korongok kerületén, hogy szebbek legyenek, és tegyük őket a tepsire.
13 percig süssük a kekszeket. Majd a sütőlapon hagyjuk kihűlni.
Ne mozgassuk a kekszeket, amíg nem hűlnek ki, mert könnyen eltörhetnek.
Egy nagyon omlós, porhanyós keksz lesz, érdemes kipróbálni.

2012. november 6., kedd

Paleo szezámos sós keksz (gluténmentes)

Hozzávalók:
3 tojás
10 evk szezámmag
10 dkg sajt lereszelve
pici sütőpor
1/2 mk pirospaprika (csípős is lehet)
1/2 mk frissen reszelt szerecsendió
só, ízlés szerint

A recept szerint a tojás sárgájával kell elkeverni a fűszereket, majd a szezámmagot, a fehérjét pedig fel kell verni és úgy hozzákeverni. 


Én annyit változtattam, hogy nem választottam külön a tojást, hanem egyben kevertem el a fűszerekkel, sóval, sütőporral, majd a szezámmaggal, de megpirítottam picit a szezámmagot.
Elég híg masszát kaptam. Evőkanálnyi adagokat tettem a sütőpapíros tepsibe, elkentem, hogy kerek kekszek legyenek. A tetejét megszórtam sajttal és előmelegített sütőben 180 fokon sütöttem, míg a szélük barnulni kezdett.
Teljesen hagytam kihűlni, amire külön figyelmeztetett a recept, mert így nem puhul meg, ha később dobozba zárjuk. Nálunk nem volt ideje dobozba kerülni.

Forrás: www.drszkatalin.hu

2012. november 5., hétfő

Fahéjas zabkeksz

Hozzávalók (kb. 24 darabhoz):
20 dkg zabpehely
10 dkg liszt (a legjobb, ha teljes kiőrlésű búzaliszt)
10 dkg barnacukor
15 dkg margarin
2 db tojás
fél tk. sütőpor
Ízlés szerint: fahéj, dió, vaníliás cukor, reszelt citrom, gyömbér

Elkészítés:

A margarint megolvasztjuk, majd habosra keverjük a tojással és a cukorral. Egy másik tálban összekeverjük a száraz hozzávalókat: a lisztet, zabpelyhet, sütőport az ízlés szerint adagolt fahéjjal, majd összedolgozzuk a margarinos egyveleggel. Ízlés szerint belereszelhetjük egy fél citrom héját, illetve adhatunk hozzá őrölt gyömbért, diót, esetleg vaníliás cukrot is. Egy tepsit vajazzunk ki, vagy béleljünk ki sütőpapírral, erre tegyünk a masszából kis diónyi adagokat, majd lapítsuk őket keksz formájúvá. Előmelegített sütőben, 175 fokon megsütjük őket.


Forrás: www.femcafe.hu

2012. november 2., péntek

Mézes-zabpelyhes keksz

Hozzávalók 10 főre

20 dkg zabpehely
10 dkg teljes kiőrlésű liszt (rozs, búza)
fél tk szódabikarbóna
1 tk fahéj
1 tojás
5 ek méz
10 dkg Rama
1 marék durvára darált dió (opcionális)
elkészítés





Elsőként elkeverjük a száraz alapanyagokat, hogy a szódabikarbóna megfelelően eloszoljon. (Én egy marék dióval még megtoldottam az eredeti receptet.)
Ezután hozzáadjuk a nedves alapanyagokat. Érdemes a vajat először mikróban vagy fűtőtesten megmelegíteni. Ezeket egy darabig kevergetjük, majd amikor darabossá válik a tészta, elkezdhetjük gyúrni.
Amikor végleg összeállt, ízlés szerinti méretű halmokat gömbölyítünk, majd kilapítva sütőpapírral kibélelt tálcára rakjuk őket.
Hamar megsül (25-30 perc vagy hamarabb). Kb 40 keksz lesz belőle.

sütési hőfok: 160°C
sütési mód: alul-felül sütés

Forrás: www.nosalty.hu

2012. november 1., csütörtök

Zabkorpás cookie

Hozzávalók:

10 dkg liszt (teljes kiőrlésű)
10 dkg zabkorpa
8 dkg cukor (nád, nyírfa, vagy sztívia)
2 evőkanál cukrozatlan kakaó (karobpor)
1/2 kiskanál szódabikarbóna
1/2 kiskanál sütőpor
10 dkg puha vaj
1 egész tojás (bio, vagy szabadtartású)
1/2 tábla étcsokoládé felaprítva (70% körüli)


1. kivesszük a sütőrácsot és begyújtjuk a sütőt (4-5-ös fokozat, 180-190 fok)
2. sütőtepsit kibéleljük sütőpapírral
3. puha vajba belekeverjük a cukrot, majd a tojással habosra keverjük
4. lisztet, zabkorpát, kakaót, szódabikarbónát, sütőport és a felaprított csokit összekeverjük
5. lisztes keverékbe belekeverjük a vajas keveréket
6. diónyi golyókat formázunk (kb evőkanálnyi) és kb 1 cm magas koronggá lapítjuk, tetejébe lehet diót nyomni
7. előmelegített sütőben 13-15 percig sütjük 1. pontnál írt hőfokon
8. áttesszük a sütőrácsra kihűlni, ott fog megkeményedni

Annyi verziója van, ahányszor megcsinálod:
- szárazanyag más aránya, vagy másfajta lisztek, zabpehely
(lényeg, hogy összesen 20 dkg legyen)
- ki lehet hagyni a kakaóport, vagy a csokit
- mehet bele fahéj, mézeskalács fűszer
- cukor csökkentése mellett méz
- tésztába dió, vagy más mag

Kiváló reggelire, tízóraira, uzsonnára, de akár csak nasizni is.

Forrás: www.receptmuves.hu