2012. december 31., hétfő

Skót szilveszteri omlós keksz





Hozzávalók
2 nagy vagy 
8 kisebb darabhoz:

175g liszt,
50 g kukoricaliszt,
50 g kristálycukor,
115 g sótlan vaj.




Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 160 °C-ra (gázsütőnél 3-as fokozat). Finoman lisztezzük ki a formát, és béleljük ki a tepsit sütőpapírral. Egy nagy edényben szitáljuk össze a lisztet, a kukoricalisztet és a cukrot. Vágjuk a vajat kis darabokra, és morzsoljuk el a lisztes keverékkel az ujjainkkal, vagy konyhai mixerben. Amikor kezd összeállni, kézzel lágy tésztává gyúrhatjuk. Tegyük a tésztát a formába, és nyomkodjuk bele, hogy teljesen kitöltse. Fordítsuk ki a sütőpapírra, és kicsit ütögessük a pulthoz. Helyezzük előmelegített sütőbe, amíg halvány aranyszínű lesz (35-40 perc). Ha elkészült, szórjuk meg a tetejét finom kristálycukorral, és a sütőpapíron hűtsük ki. Csomagoljuk celofánba, tegyük jól záró dobozba (ajándéknak szalaggal átkötött díszcsomagolásba).

Forrás: www.finomreceptek.hu

2012. december 28., péntek

Parmezános keksz recept szilveszterre

Hozzávalók az alap tésztához: 
40 dkg liszt (pl. fehér tönköly liszt), 
1 mk sütőpor, 
10 dkg vaj, 
10 dkg natúr krémsajt, 
10 dkg reszelt parmezán sajt, 
1 tk só, 
8 ek víz, 
olaj
Továbbá 1-1 púpos tk paradicsomszósz, és valamilyen zöld színű pesto (én medvehagymásat használtam, amit tavasszal én tettem el), szezámmag, tökmag, egész bors szemek

A lisztet keverjük össze a sóval, és a sütőporral.
Majd a szoba meleg vajat, és a krémsajtot kezdjük el a kezünkkel szétmorzsolni benne.
Amikor már kezd morzsalékossá válni, adjuk hozzá a reszelt parmezánt is.
TIPP: Ha csak sima kekszet készítünk, akkor ebben a fázisban adjunk hozzá 8 ek hideg vizet. Ha piros, fehér, és zöld kekszet is készítünk, akkor csak 6 ek vizet adjunk a tésztához.
Amennyire lehet, gyúrjuk össze.
Ebben a fázisban már majdnem jó a tészta.
Vegyük három egyforma részre, és tegyük mindegyik tészta bucit egy-egy edénybe.
A fehérhez adjunk még egy ek vizet.
A piros tésztához a paradicsompürét használjuk fel.
A harmadik tészta pedig a pestotól lesz zöld színű.
Mindegyik tésztát jó alaposan gyúrjuk át, hogy az ízek, és a színek jól átjárhassák.
Lehet pihentetni is, de én azonnal sütöttem őket.
Sütőpapíron liszt nélkül kb. 4 mm vastagra nyújtottam a tésztákat.
A patkóhoz patkó alakú kiszúrót használtam.
Sütés előtt lekentem pici olíva olajjal, és szezámmaggal szórtam meg.

TIPP: Ha nincs patkó alakú formánk, sodorjunk kis rudakat a tésztából (8-10 cm hosszú). Hajtsuk patkó alakúra, majd a sodrófával lapítsuk ki. A patkó végeit késsel egyenesítsük ki.
A lóheréhez pici alakú szívformákkal szúrtam ki a kekszeket.
Sütőpapírral bélelt tepsire 4-4 kicsi szívet rendeztem egymás mellé úgy, hogy lóhere alakot adjanak ki.
Kicsit lelapítottam őket, hogy összeragadjanak, majd ezeket is lekentem vékonyan olajjal.
Minden levélre tettem egy-egy tökmagot.
A malacokhoz kb. 5 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszúrtam 12 fejet.
A maradék tésztát átgyúrtam, kinyújtottam, és egy vastag filctoll kupakjával (előtte alaposan átmostam), kiszúrtam a malacok orrait (gyűszűvel is lehet).
Az orrokat belenyomkodtam a pofijukba, és mindegyik állatkának 2-2 borsszemből alakítottam ki a szemét.
Ekkor rátettem őket a sütőpapírral bélelt tepsire, és a maradék tésztából füleket nyomkodtam nekik.
A füleket jól belenyomtam a tésztába, hogy ne essenek le.
Ezeket is átkentem vékonyan olajjal.
Átlagosan 8-10 perc alatt megsültek.
Fontos, hogy egyáltalán ne égjenek meg a kekszek. A fehéren látszik a legjobban, hogy milyen haloványnak kell maradniuk.

Forrás: www.ritakonyhaja.hu

2012. december 27., csütörtök

Sajtos-mandulás lóhere keksz szilveszterre



Hozzávalók: 
50 dkg liszt és még amennyit felvesz a gyúrásnál, 
2 kávéskanál sütőpor, 
20 dkg reszelt sajt (egy rész lehet füstölt is),
10 dkg őrölt mandula (dióval is helyettesíthető), 
12 dkg vaj, 
7 dkg fagyos zsír, 
2 tojás, 
2 teáskanál só.

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, fóliába csomagoljuk és 1 órát hűtőben pihentetjük. 




Ezt követően lisztezett felületen vékonyra kinyújtjuk és lóhere formájú szaggatóval kiszaggatjuk. A leeső tésztadarabokat ugyancsak összegyúrjuk, nyújtjuk és szaggatjuk.

 A lóheréket sütőpapírral bélelt tepsire tesszük és 190 fokra melegített sütőben halványpirosra sütjük, kb. 10-15 perc.
(A sütést lényegesen meggyorsítja, ha légkeveréssel tudjuk sütni a kekszeket, ekkor 160 fokon, két tepsivel, kb. 10 perc alatt elkészül 60 db. Majd így járunk el a többi keksszel is.)
Ha a tésztát vékonyabbra nyújtjuk és kicsit pirosabbra sütjük, ropogósabb kekszeket kapunk. Mindenki ízlése szerint süsse.

Ezzel a recepttel el is köszönök. Teljen jól a szilveszter, a következő évhez kívánok mindenkinek bölcsességet, erőt és sok jókedvet, vidámságot!


Forrás: izeskalandok.blogspot.hu

2012. december 24., hétfő

Fairings

HOZZÁVALÓK: 
12 nagyobb darabhoz

100 g liszt
1 teáskanál sütőpor
fél teáskanál szódabikarbóna
fél teáskanál őrölt fahéj
fél teáskanál őrölt gyömbér
fél kávéskanál szegfűszeg
fél citrom reszelt héja
50 g margarin
50 g cukor
2 evőkanál golden syrup( vagy juharszirup, méz)



ELKÉSZÍTÉS:

A lisztet elkeverjük a sütőporral és a szódabikarbónával, a fűszerekkel és a citrom héjával. Elmorzsoljuk a margarinnal. Hozzáadjuk a cukrot és a syrupot, én mézet tettem bele.
Nekem még kellett bele egy kis folyadék, hogy teljesen összeálljon, karácsonyi, fűszeres teát öntöttem hozzá, de rakhatunk bele rumot is.

A masszából golyókat formázunk majd két tenyerünk közt ellapítjuk őket.
Kikent sütőlapra tesszük a kis cookie-kat, előmelegített sütőben 180 fokon, gázsütő 4-es fokozatán kb. 15 percig sütjük őket, illetve amíg a cookie-k szép aranybarnák nem lesznek.
A sütőlemezen hagyjuk kihűlni őket. Nagyon finom, fűszeres kis korongokat kaptam, amik nem lettek túl szárazok, kihűlés után is lehetett "hajlítani" őket.


Forrás: kmkonyhaja.blogspot.hu

2012. december 21., péntek

Chocolate meringue cookies





HOZZÁVALÓK: 
kb 10 darabhoz

2 tojásfehérje
110 gr porcukor
110 gr puha keksz összemorzsolva
100 gr olvasztott étcsokoládé
pár csepp vaníliaaroma





ELKÉSZÍTÉS:

A tojásfehérjét habbá verjük, apránként hozzáadjuk a porcukrot, az aromát majd a kekszet. A legjobb a puha keksz, amit ujjainkkal pár mozdulattal szét tudunk morzsolni. Az a jó, ha nagyobb darabok is maradnak. Mivel párom szereti a diós sütiket, így én a keksz harmadát durvára vágott dióval helyettesítettem. Végül hozzákeverjük az olvasztott csokoládét.


Kikent vagy sütőpapírral bélelt tepsibe evőkanállal kb. 10 kis halmot formázunk, a kis kupacok közt hagyjunk helyet, mert sütés közben kissé szétterülnek majd.
Előmelegített sütőben 180 fokon kb. 12-15 percig sütjük a cookie-kat. Rácsra szedjük és hagyjuk teljesen kihűlni őket.


Forrás: kmkonyhaja.blogspot.hu

2012. december 20., csütörtök

Amarant cookie

Hozzávalók:

180 g sótlan vaj
188 g barna cukor
65 g reszelt csokoládé
1 tojás
1 tojássárgája
1/2 teáskanál vanília kivonat
370 g liszt
450 g amaránt

1. lépés

Habverővel dolgozzuk össze a vajat a cukorral, amíg krémes állagú lesz. Adjuk hozzá a tojást, a tojássárgáját és a csokoládét. Keverjük hozzá a vaníliát és a lisztet. A végén jöhet hozzá az amaránt. Helyezzük a tésztát a hűtőbe 30 percre.

2. lépés

Alakítsunk a tésztából kis labdákat, golyókat, majd tegyük egy sütőpapírral bélelt tepsibe, ahol nyomkodjuk tallér formájúra őket. Előmelegített sütőben 180°C-on körülbelül 10 percig sütjük. Vegyük ki, és hagyjük őket teljesen lehűlni.

Forrás: receptvaros.hu

2012. december 19., szerda

Spekultaius- német karácsonyi keksz


Hozzávalók:

- 50 dkg liszt
- 20 dkg puha vaj
- 2 tojás
- 1 evőkanál sütőpor
- 1 kiskanál vaníliakivonat vagy egy csomag vaníliás cukor
- 25 dkg barna cukor
- egy csipet só
- 2 kiskanál őrölt fahéj, 2 kiskanál őrölt szegfűszeg, 2 kiskanál őrölt kardamom és egy csipetnyi fehér bors



Nálam annyi változott, hogy fűszer gyanánt mézeskalács fűszerkeverék került bele, meg némi gyömbérpor. Valamint nagyon kicsi tojások voltak itthon, nem állt össze tészta , így tettem bele egy löttyintésnyi tejet is.

Elkészítés:
A tésztát összegyúrtam, kinyújtottam vékonyra. A tetejét kicsit meglegóztam- duplóztam :-) , aztán kiszúrtam a kekszeket.

160-170 fokon, légkeveréssel kb. 15 perc alatt megsülnek.


2012. december 18., kedd

Panpepato keksz - az umbriai mézeskalács


Hozzávalók – kb. 20 db-hoz –
- 9 dkg dió
- 9 dkg makadám dió - az eredetiben csak rendes dió van -
- 10 dkg étcsokoládé – legalább 65%-os –
- 5 dkg mandula
- 2,5 dkg mogyoró
- 5 dkg kandírozott narancshéj apróra vágva
- 5 dkg mazsola
- 5 dkg aszalt gyümölcs: karácsony lévén és datolyát tettem bele
- 10 dkg méz – fenyő vagy gesztenye, mert ezeknek nagyon finom az ízük, én fenyőmézet használtam –
- 2,5 dkg enyhén pirított fenyőmag
- 0,5 dl száraz fehérbor
- 2,5 dkg kakaópor – nem cukrozott –
- 2,5 dkg liszt
- 0,5 kk. őrölt bors

Elkészítés:
Először a fenyőmagot pirítsuk meg egy kicsit, mert így jobban kijön az íze. Utána az összes magot tegyük egy nejlonzacskóba, s húsklopfolóval törjük durvára – azért jó a nejlon, mert nem fog az egész konyha magdarabokban úszni J -.
Ez után a mazsolát, narancshéjat és a datolyát is aprítsuk össze és adjuk a magokhoz.
Majd tegyük hozzá a lisztet és a kakaót is.
Ezt követően a csokit, a mézet és a bort olvasszuk össze, s ezt is öntsük a keverékhez, majd keverjük össze.
Elég ragacsos masszát kapunk, de vizes kézzel nagyon jól tudjuk formálni.
120 fokra előmelegített sütőben kb. 30 órát szárítsuk.
1-2 napig tegyük dobozba, mert akkor kellemesen megpuhul.

Forrás: www.gasztrokalandor.hu

2012. december 17., hétfő

Füstöltsajtos keksz




Hozzávalók:
- 10 dkg félkemény füstölt sajt
- 10 dkg fagyos vaj
- 20 dkg liszt
- 1 tojás sárgája
- 1 ek reszelt kemény sajt (parmezán, romano..stb)
- 1 csipet (füstölt) só
- ½ mk szódabikarbóna
- 2-3 ek hideg víz




A sajtot lereszelem, a lisztet átszitálom a szódabikarbónával. Összekeverem, hozzá adom a tojás sárgáját, a hideg vajjal és a vízzel összegyúrom. 
Háztartási fóliába csomagolom és 1-2 órára a hűtőbe teszem pihenni. Én egy egész éjszakára hagytam pihenni, és sütés előtt egy kicsit átgyúrtam. Gyengén lisztezett nyújtólapon kinyújtottam 2-3 mm vastagra, majd egy görgős tészta vágóval felvágtam négyzetekre.Előmelegített sütőben, 190 C-on, megsütöttem. Sütés után pár percet hagyjuk pihenni a tepsin, majd utána szedjük egy tálra és ott hagyjuk kihűlni.
Jó étvágyat hozzá!


Forrás: maxkonyhaja.blogspot.hu

2012. december 14., péntek

Fahéjas-almás töltött keksz



Hozzávalók:
20 dkg liszt
fél tk. szódabikarbóna
csipet só
1 púpos kk. őrölt fahéj
fél citrom reszelt héja
11 dkg vaj
14 dkg cukor
1 tojás
pár csepp vanília aroma

Töltelék:
1 közepes méretű alma
2 púpos tk. étkezési keményítő
3 ek. cukor
fél citrom leve

Jégcukor és fahéjas porcukor a díszítéshez




Először elkészítjük tölteléket: az almát meghámozzuk és nagy lyukú reszelőn lereszeljük. Egy lábasba tesszük az összes hozzávalót, összekeverjük, és addig főzzük, míg lágy, zselés állagú lesz.
Amíg hűl, összeállítjuk a tésztát: a száraz hozzávalókat (liszt, szódabikarbóna, fahéj, só) egy tálban összekeverjük.
Egy másik tálban a vajat simára keverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a tojást.
Ezután hozzáadjuk a lisztes keveréket és a reszelt citromhéjat és az egészet összekeverjük.
Az így kapott masszából kb. szilva nagyságú darabokat tépünk, ezt ujjaink közt szétlapítjuk, majd teszünk rá kb. egy kávéskanálnyi almás tölteléket.
Golyót formálunk belőle és sütőpapírral bélelt sütőlapra tesszük. A tetejét megszórhatjuk fahéjba forgatott jégcukorral is.
190 fokra előmelegített sütőbe toljuk és 8 perc alatt meg is sülnek:)
Megvárjuk, míg kihűlnek és megszórjuk fahéjas porcukorral.

Forrás: sutidoboz.hu

2012. december 13., csütörtök

Vegán sütőtökös csokoládés keksz




Hozzávalók:

- 1 és 1/4 bögre zabpehely
- 1 bögre teljeskiörlésű tönkölyliszt vagy teljeskiörlésű búzaliszt
- 1/4 bögre hajdina liszt
- 1/2 bögre nádcukor
- 1 teáskanál só
- 1 teáskanál fahéj
- 1 evőkanál sütőpor
- 2 evőkanál őrölt lenmag (szemes lenmag is jó, de azt törjük össze mozsárban)
- 6 evőkanál víz
- 1 bögre sütőtök püré
- 3 evőkanál kókuszolaj
- 1 teáskanál almaecet
- 1 vaníliarúd kikapart magjai
- 1/2 bögre dió
- 3/4 bögre 70%-os csokoládé, felkockázva
(A recepthez használt bögre 250 ml-es.)



Egy kis tálkában keverjük össze az őrölt lenmagot a vízzel és hagyjuk állni 8-10 percig, amíg zselés állagú lesz - ezzel helyettesítjük a tojást. A lenmag egyébként a legtöbb esszenciális olajat tartalmazza, amire a szervezetnek szüksége lehet, tehát még jót is teszünk magunkkal.

Közben egy tálban keverjük össze a száraz hozzávalókat: zabpehely, tönkölyliszt, hajdina liszt, só, fahéj, sütőpor. Egy másik tálban keverjük el a sütőtök pürét a kókuszolajjal, almaecettel, nádcukorral és a vaníliával. Öntsük hozzá a lenmagos "tojást" és a nedves anyagokat keverjük a szárazhoz a dióval és a csokoládéval együtt.

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Sütőpapírral bélelt tepsire tegyünk a masszából evőkanálnyi adagokat (fagyis kanállal a legkönnyebb adagolni, ekkor lapítsuk le a tetejüket). Kb. 15-20 percig süssük, amíg aranybarnák lesznek. Széleken ropogós, azonban belül - a sütőtöktől - puha kekszeket kapunk. Fincsi!


Forrás: www.zizikalandjai.com

2012. december 12., szerda

Csokis-narancsos puszedli

Hozzávalók 20-25 db-hoz:
10 dkg étcsoki
3,5 dkg vaj
1/3 tk vaníila aroma
1 tojás
1 narancs reszelt héja
7 dkg cukor
3,5 dkg liszt
1/4 tk sütőpor
5 dkg étcsoki apróra vágva

A 10 dkg étcsokit és a vajat összeolvasztjuk, levesszük a tűzről és félretesszük.
Egy tálban a tojást, a cukrot, a vaníila aromát és a narancshéjat gépi habverővel habosra keverjük. Egy másik tálba kimérjük a lisztet, hozzáadjuk a sütőport.
Az 5 dkg étcsokit apróra vágjuk.
Ha mindez megvan, akkor az összes cuccot a megolvasztott vajas csokihoz adjuk, jól elkeverjük, és betesszük a hűtőbe. Lehet, hogy 1-2 óra is elég, nálam egy éjszakát bent töltött.

Másnap kivesszük, gombócokat formázunk a masszából, tepsire tesszük, egymástól viszonylag távol, és 180 fokra előmelegített sütőben 12 percig sütjük. Lapos tortalapáttal, vagy kiszedőlapáttal még meleg állapotában óvatosan alávágunk, és akkor nem tapad oda, kihűl és ehetjük.

(Az egyik felét tenyérrel ellapítottam, hogy keksz legyen belőle, de az jól odaragadt a sima, kivajazás nélküli, sütőpapír nélküli tepsihez, úgyhogy ezt így nem ajánlom, v
iszont puszedliként prímán működik)

2012. december 11., kedd

Fűszeres köles keksz


Hozzávalók:
300 g instant kölespehely
1 fej hagyma
4 ek szezámmag, őrölve
4 ek lenmag, őrölve
1 tk provence-i ízesítésű házi fűszerkeverék
1 tk szárított bazsalikom
1 ek natúr bio vegamix
1 tojás
2 gerezd fokhagyma
fél csomag angolzeller



A kölespelyhet beáztattam annyi meleg vízbe, hogy 1 cm-el ellepje, majd pár órára magára maradt, mert más dolgom akadt. Nem szívta be az egész vizet, így felhasználás előtt leszűrtem. Az angolzellert, a vöröshagymát és a fokhagymát késes robotgéppel felaprítottam, majd összevertem a megőrölt magokkal, a fűszerekkel, a tojással és a kölessel. Alaposan elkevertem és mivel olyan lágy volt a masszám, hogy formázni nem lehetett, evőkanállal sütőpapíros sütőlapra adagoltam, majd betoltam a tepsit a 200 fokosra előmelegített sütőbe és hőlégkeverésen kb 45 percig sütöttem. Ebből a mennyiségből 24 darab 7-8 cm átmérőjű keksz lett. Nagyon ízlett, legközelebb szárított paradicsomot és olajbogyót is teszek majd bele. Mert lesz legközelebb, hamarosan.


Forrás: gabojszakonyhaja.blogspot.hu

2012. december 10., hétfő

Puha csokikeksz grapefruittal és ánizzsal


Hozzávalók
225 g étcsokoládé
60 g vaj
1 evőkanál + 62,5 ml (¼ cup) cukor
3 csillagánizs
62,5 ml (¼ cup) liszt
1 evőkanál kakaópor
½ teáskanál só
¼ teáskanál sütőpor
2 tojás
2 evőkanál méz
2 teáskanál reszelt grapefruit héj




A csokoládét és a vajat mikróban puhára olvasztjuk, majd összekeverjük. Az egy evőkanál cukrot és a csillagánizsokat egészen finomra daráljuk, hozzáadjuk a lisztet, a kakaót, a sót és a sütőport.
A 62,5 ml cukrot, a tojást, a mézet és a grapefruit héját elektromos mixerrel addig verjük, amíg szép világos és sűrű nem lesz. Belekeverjük a csokoládét és a száraz hozzávalókat, majd legalább 45 percre (max. egy napra) betesszük a hűtőbe.
Előmelegítjük a sütőt 190 fokra, sütőpapírral kibélelünk két tepsit. Evőkanálnyi adagokat halmozunk a tésztából a tepsire, egymástól kellő távolságra. Én két kanállal dolgoztam, így könnyebb volt dolgozni a ragacsos tésztával. 10 percig sütjük, és utána még 3 percig pihentetjük a süteményeket a tepsiben.

Forrás: edesem.blogspot.hu

2012. december 7., péntek

Oliva sablé


Hozzávalók:
(kb. 30 keksz lesz belőle)

200 g sózott vaj
75 ml olívaolaj
110 g porcukor
1 keménytojás sárgájának a fele
250 g liszt
50 g burgonyakeményítő (én kukoricakeményítőt használtam helyette, és úgy is jó volt)
70 g magozott fekete olajbogyó, durvára vágva



1. Keverd össze a vajat, az olajat, a porcukrot és a tojássárgát gépben vagy kézzel. Forgasd hozzá a lisztet és a burgonyakeményítőt, majd az olajbogyót. Csak addig keverd, amíg összeáll a massza, ne tovább. 

2. Tedd 5-6 órára hűtőbe, hogy jól formázhatóvá váljon. Gyúrj belőle 6 cm átmérőjű hengert, csomagold folpackba, tedd 15 percre a mélyhűtőbe. Vágj belőle kb. 6 mm vastag korongokat, tedd sütőpapírra, egymástól néhány centis távolságra. (Az eredeti recept szerint a tésztát 6 mm vastagra ki kell nyújtani, ekkor lehűteni, utána kiszaggatni. Állítólag Pierre Hermé üzletében egy speciális formában sütik, aminek nyilván az a célja, hogy pontosan egyforma méretű kekszeket kapjanak.)

3. Nekem 160 fokon 17 perc alatt sültek meg. Ha a széle kezd barnulni, már ki is veheted a sütőből.

Forrás: edesem.blogspot.hu

2012. december 6., csütörtök

Mikulás kekszek

HOZZÁVALÓK

113 g puha sótlan teavaj
87 g porcukor
1 kis méretű tojás vagy egy nagyobb tojás fele
200 g liszt
1 teáskanál sütőpor
1/2 teáskanál só
1 teáskanál mandula vagy vanília aroma (nem kötelező)

Először a vajat és a porcukrot robotgéppel habosra kevertem. Majd hozzáadtam a tojást és az aromát. 

Egy külön tálban összekevertem a lisztet, a sütőport és a sót. Végül apránként összedolgoztam őket. A liszt hozzáadása után nekem nem nagyon vitte már a robotgépem, így kézzel gyúrtam össze. Nekem elég volt 200 g liszt, de ha a massza ragad, akkor addig kell hozzáadni, amíg már nem ragad.

Lisztes nyújtódeszkán fél cm-esre kell nyújtani és a választott formákat kivágni. Nekem nem volt ilyen gyűrűm a nyújtóra, így nem tudtam egyenletesre kinyújtani. Ennek az lett az eredménye, hogy sajnos nem egyenletesen sültek. Ugyanis mindösszesen 6 percig kell őket sütni 200 fokon, és nem szabad, hogy akár a széle is megbarnuljon. Akkor jó, ha a tetején már nem zsíros, de még apró pöttyökben fényes és a széle nem barnul.

Ekkora mennyiségből 16 rénszarvas, 12 télapó, 8 hópehely és 8 hóember lett.

ALAP CUKORMÁZ ("ROYAL ICING")

HOZZÁVALÓK

400 - 450 g porcukor
1 evőkanál tojáspor
fél deci víz

A porcukrot a tojásporra összekeverni, majd hozzáadni a vizet. Azért írtam 400-450 g porcukrot, mert 400 grammal kezdtem, de mivel nem lett jó az állag, így még adnom kellett hozzá. Addig kell hozzáadni a porcukrot, amíg annyira kemény nem lesz, hogy ha a robotgép keverőit kiveszed, akkor a máz megálljon rajtuk és ne folyjon le bármilyen irányba is forgatod. Ha már annyira kemény, hogy nem kenhető, akkor még vizet kell hozzáadni, de nagyon keveset. Mivel a víz eredeti aránya kicsit a hozzávalókon belül, láthatod, hogy nagyon-nagyon kis vízmennyiséggel kell dolgoznod. A cukormázhoz is lehet adni aromát, max. 1 teáskanálnyit, de akkor a víz mennyiségéből vegyünk le egy teáskanálnyit. Ez a mennyiség bőven elegendő lett a fenti süti mennyiség díszítéséhez, sőt még jócskán maradt is a következő alkalomra.

Megjegyzés: Sima tojásból és porcukorból is lehet készíteni, de mivel a cukormáz csak megszárad, és nem fő vagy sül meg, így a tojáspor biztonságosabb hozzávaló.
 Az én tojásporomra az van írva, hogy két teáskanál tojáspor + 2 evőkanál víz ad ki egy igazi tojást. :))))


KITÖLTŐ CUKORMÁZ

A kitöltő cukormáz nem más, mint az alap cukormáz vízzel felhígítva. Akkor tudjuk, hogy jó állagú a kitöltő cukormázunk, ha húzunk benne egy csíkot és az 5-10 másodperc alatt újból bezáródik.


CUKORMÁZ SZÍNEZÉSE

A cukormáz színezéséhez Wilton ételfesték gélt használtam. Ha az ételfesték nem gél állagú, hanem folyékony, akkor az kitöltő cukormázzá változtathatja az alap cukormázunkat. Figyelni kell az állagot. A gél ételfestékbe tiszta fogpiszkálóval lehet csak belenyúlni. Egy adag kivétele és elkeverése után, ha a szín még mindig nem jó, akkor új fogpiszkálóval vegyünk ki újabb adagot addig, amíg a kívánt színt el nem érjük.


Forrás: maczkomuhely.blogspot.hu

2012. december 5., szerda

Adventi keksz

Hozzávalók:
40 deka liszt, 
25 dkg cukor, 
25 dkg vaj, 
2 tojás, 
3 nagy evőkanál tejföl, 
csipet só, 
két teáskanál fahéj, 
vaníliaesszencia, 
két nagy tábla jó minőségű, legalább 70%-os csokoládé, 
két-három nagy marék kandírozott narancshéj.

Összedolgozzuk a lisztet a cukorral, a vajjal, a tojással és a tejföllel, hozzáadjuk a sót, a fahéjat és egy jó adag vaníliaesszenciát, majd belekeverjük az összetört csokoládét és a kandírozott narancshéjat. A tésztát pihentessük pár órát a hűtőszekrényben, aztán kis korongonként kisüthetjük 210 fokos sütőben. Nagyjából tíz perc alatt alul piros, felül omlós és csillogó lesz.

Fémdobozban akármeddig is el lehet tartani, ha meg tudjuk őrizni a titkot, hogy mi van a dobozban. Tejjel, kakaóval, tejeskávéval és bármi mással is nagyon finom.

Forrás: babafalva.hu

2012. december 4., kedd

Vajas cookies non plus ultra

Hozzávalók:
66 darabhoz:
35 dkg vaj
25 dkg barna cukor
20 dkg durvára tört dió
5 dkg kakaópor
10 dkg kandírozott gyömbérkocka
5 dkg aszalt ribizli (de lehet mazsola is)
3 dkg vegyes aszalt gyümölcs
10 dkg étcsoki pasztilla
3 narancs reszelt héja
5 dkg kókusztejpor (el is maradhat)
2 db tojás
80 dkg liszt
fél csomag sütőpor

2 kiskanál őrölt fahéj
fél kiskanál őrölt szegfűszeg
1 kiskanál őrölt gyömbér
pici tejszín vagy tej
Elkészítés:

Egy jó nagy tálban a kakaópor kivételével a puha vajat és az összes hozzávalót kézzel jól összedolgozom.

Ha elválik a tál oldalától, akkor elfelezem a tésztát, és az egyik feléhez hozzágyúrom a kakaóport és a kis tejszínt.

Mindkét tésztából 2-2 rudat sodrok, tálcára teszem, és a hűtőbe teszem egy kicsit pihenni.

A sütőt előmelegítem 180 C fokra. Nagy tepsikbe szilikonlapot és/vagy sütőpapírt teszek, a hűtőből kiveszem a tésztarudakat, és 7-8 mm-es korongokat vágok belőle, ezeket a sütőlapra helyezem, egy pohár aljával ellapítom, majd betolom a sütőbe, és 16 perc alatt készre sütöm.

Ha megsült kiveszem, és óvatosan egy tálcára teszem a kekszeket egymás mellé, hogy ott hűljön ki, és folytatom a sütést, nekem 5 tepsinyi lett a 66 darab.
Megjegyzés:Mikulás ajándéknak szántam. :)


Forrás: www.mindmegette.hu

2012. december 3., hétfő

Földimogyorós keksz

Ennek a földimogyorós keksznek narancsos íze van. Kívül ropogós, a közepén puha és omlós.

A recept hozzávalói (4 személyre)
28 dkg vaj
48 dkg liszt
4 kiskanál sütőpor
30 dkg kristálycukor
30 dkg darabos földimogyorókrém
4 db tojás
4 kis narancs
2 kiskanál mézessütemény-fűszer

Elkészítés
A sütőt 190 °C-ra (gázsütőt 3. fokozaton) előmelegítjük. Kivajazunk egy nagy tepsit.


A lisztet, a sütőport, a cukrot, a többi vajat, a földimogyorókrémet, a tojást és a fűszert egy keverőtálba tesszük. A narancsot alaposan megmossuk, a héját finomra lereszeljük és hozzáadjuk. Az összes hozzávalót sima masszává dolgozzuk össze.

A tésztát 12 evőkanálnyira osztva egymástól megfelelő távolságra a tepsibe adagoljuk.

A kekszeket 12–15 percig sütjük, míg jól átsülnek és aranysárgára pirulnak. 2–3 percig hagyjuk a tepsiben hűlni, majd éles késsel leemeljük, és tortarácsra helyezzük. A rácson hagyjuk teljesen kihűlni.

Tipp:
A földimogyorós keksz jól fagyasztható. Ha van rá időnk, megéri, hogy dupla mennyiséget süssünk, és a felét lefagyasszuk.


Forrás: www.receptvarazs.hu