2013. február 28., csütörtök

Fahéjas-müzlis teljes kiőrlésű süti

Hozzávalók:
240 ml teljes kiőrlésű búzaliszt
120 ml nyírfacukor (ízlés szerint nádcukor)
60 ml tej
1 tojás
110 g vaj
1/2 teáskanál szódabikarbóna
1/2 teáskanál só
fahéj
240 ml müzli (az enyémben volt, zabpehely, zabkorpa, lenmagpehely, árpa-, búza-, rozs, és szezámpehely)

A száraz összetevőket egy tálban összekeverjük, majd egy másik tálban a vajat, cukrot és tojást dolgozzuk össze. Végül pedig a két tál tartalmát jó alaposan összekeverjük. Ezt követően sütőpapírral bélelt tepsire apró labdákat formázunk egy kiskanállal, villával lenyomkodjuk és előmelegített 180 fokos sütőben 10 perc alatt megsütjük. Teavajjal a legfinomabb.

Forrás: www.derchef.hu

2013. február 27., szerda

Sütőtökös keksz

Hozzávalók 4 főre 

40 dkg megsütött sütőtök (nyersen kb. 1kg-os kicsi sütőtök)
20 dkg kristály v. barna cukor
25 dkg vaj v. margarin
1 egész tojás
20 dkg búzaliszt
20 dkg graham v. teljes kiörlésű rozs v. búza liszt
10 dkg dió
10 dkg csokoládé
20 dkg apró szemű zabpehely
2 kk sütőpor v. szódabikarbóna
2 kk fahéj


Elkészítés
A cukrot és a puha vajat a tojással összekeverjük. A sütőben megsütött tököt botmixerrel pépesítjük, azt is hozzáadjuk. Én egyből a vajas masszához adtam hozzá a sütőtököt, s ott aprítottam el.

A liszteket külön összekeverjük az apróra vágott dióval, a csokoládéval, a zabpehellyel, ill. a fűszerrel.

A lisztes keveréket jól összeforgatjuk a sütőtökös vajjal, hogy a kézzel formálható legyen.
Diónyi darabokat gömbölyítünk a kezünkkel, majd ellapítva sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk. Lehet közel tenni egymáshoz, mert kicsit azért megnőnek. Addig sütjük 175 fokos sütőben, míg az alja pirulni nem kezd.

Forrás: www.csupaszivmagazin.hu

2013. február 26., kedd

Rozmaringos-mazsolás kekszek

Hozzávalók (12-15 db):

1 ¼ pohár teljes liszt (lehet tönköly, rozs, zab)
2 evőkanál mazsola
1 evőkanál rozmaring
1 ½ teáskanál sütőpor
½ teáskanál szódabikarbóna
¼- ½ teáskanál só
1 közepes banán
kb. ½ pohár növényi tej

Zablisztet zabpehelyből otthon is elő tudsz állítani. Őröld meg a zabpelyhet kávédarálóban! 

Lépések:

1. Melegítsd elő a sütőt 210 fokra!

2. A száraz összetevőket keverd össze egy tálban. Add hozzá a mazsolát.

3. Villával törd össze a banánt, hogy banánpürét kapjál. Add hozzá a száraz összetevőkhöz és fakanállal keverd össze őket. Egy száraz, morzsás állagú keveréket kell kapnod.

4. Végül önts hozzá 1/3 pohár növényi tejet először, és kanállal dolgozd össze a keveréket. Ha túl sűrű, adj hozzá még tejet. Én összesen ½ pohár tejet szoktam használni, szerintem így lesz a kekszeknek a legjobb állaga. (Ekkor lehet, túl hígnak tűnik a tészta, de nem az.)

5. Egy sütőpapírral kibélelt tepsibe kanalazz evőkanálnyi mennyiségű tésztát, és az ujjaiddal kicsit igazítsd el őket. Nem kell túlformázni, a sütés majd megoldja. Süsd őket kb. 15 percig, vagy amíg a kekszek szép aranybarnává válnak. Fogyaszd őket köretként bármilyen ragus ételez, levesek mellé, reggelire, uzsonnára, előételként stb.


Forrás: eddmagad.blog.hu

2013. február 25., hétfő

Parmezános keksz

Hozzávalók:
2 teáskanál sütőpor,
1,25 csésze teljes kiőrlésű búzaliszt,
1 csésze zsírszegény natúr joghurt,
1 tojás,
1 teáskanál só
1 evőkanál cukor,
0,5 csésze dióbél,
0,5 csésze reszelt parmezán sajt,
0,5 teáskanál szódabikarbóna.


Elkészítés:

Melegítsd elő a sütőt 200 fokra és pirítsd a dióbelet 5 percig. Szórd a robotgépbe egy negyed csészényi liszttel és őröld simára. Öntsd a diós-lisztes keveréket egy tálba és add hozzá a maradék lisztet, a parmezánt, a cukrot, a sót és a szódabikarbónát. Keverd össze a joghurtot a tojással, majd dogozd össze a lisztes keverékkel. A tésztát egy belisztezett felületen sodord 2 cm vastagra, pogácsaszaggatóval szaggasd formára. Az előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt aranybarnára sülnek.

Forrás: napkavehaz.hu

2013. február 22., péntek

Citromos tökmagos szívek

Hozzávalók kb. 30 darabhoz:
15 dkg fehér tönkölyliszt (vagy finomliszt) átszitálva
10 dkg kukoricaliszt átszitálva
1 tk sütőpor
11 dkg hideg vaj
10 dkg porcukor
2 tojássárgája
1/2 citrom leve

A tetejére:
5 ek porcukor,1/2 citrom leve, 1 marék szárazon pirított tökmag felaprítva


A tészta hozzávalóit kézzel összegyúrjuk, folpackba csomagoljuk és betesszük a hűtőbe kb. 30 percre. Utána fél centi vastagra kinyújtjuk, kiszaggatjuk és előmelegített sütőben 180 fokon kb. 12 perc alatt megsütjük.
Közben a tetejére szánt porcukrot kikeverjük a citromlével és ezzel kenjük meg a kisült, még meleg kekszeket, majd megszórjuk tökmaggal.

Forrás: kicsivu.hu

2013. február 21., csütörtök

Vegán gyömbéres fűszeres keksz

Hozzávalók:
- 2 bögre teljeskiörlésű tönkölyliszt
- 2 bögre tönköly fehérliszt
- 4 teáskanál őrölt gyömbér
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- 1/2 teáskanál őrölt szegfűszeg
- 2 teáskanál szódabikarbóna
- 1 teáskanál só
- 2 evőkanál őrölt lenmag
- 6 evőkanál víz
- 1 bögre kókuszolaj
- 1/2 bögre nádcukor + kevés a kekszek bevonásához
- 2 evőkanál nádmelasz (opcionális)
- 12 evőkanál mandulatej (bármilyen más növényi tej is használható)
- 1/2 bögre kandírozott gyömbér, felaprítva
(A recepthez használt bögre 250 ml-es.)

Egy kis tálkában keverjük össze az őrölt lenmagot a vízzel és hagyjuk állni 8-10 percig, amíg zselés állagú lesz - ezzel helyettesítjük a tojást. A lenmag egyébként a legtöbb esszenciális olajat tartalmazza, amire a szervezetnek szüksége lehet, tehát még jót is teszünk magunkkal.

Közben egy tálban keverjük össze a száraz hozzávalókat: teljeskiörlésű tönkölyliszt, tönköly fehérliszt, őrölt gyömbér, fahéj, szegfűszeg, szódabikarbóna és só. Egy másik tálban keverjük el a kókuszolajat a mandulatejjel, a nádmelasszal és a nádcukorral. Öntsük hozzá a lenmagos "tojást" és a nedves anyagokat keverjük a szárazhoz a kandírozott gyömbérrel együtt.

Melegítsük elő a sütőt 180C fokra. Formázzunk golyókat a tésztából, a tenyerünkkel lapítsuk ki és forgassuk meg nádcukorban mindkét oldalukat. Sütőpapírral bélelt tepsire tegyük. Kb. 15-20 percig süssük, amíg aranybarnák lesznek. Fincsi!

Ebből a mennyiségből 40-50 db lesz. Dobozban 10-14 napig eltartható, ha addig egyáltalán kitart! :)


Forrás: www.zizikalandjai.com

2013. február 20., szerda

Fahéjas keksz II.

Hozzávalók
a tésztához:

2 nagy tojás
20 dkg barna cukor
20 dkg margarin
1 evőkanál vaníliakivonat
2 teáskanál sütőpor
60 dkg liszt
1/2 teáskanál só
1 teáskanál őrölt fahéj

a hempergetéshez:

2 evőkanál fahéj
4 evőkanál kristálycukor


Eldolgozzuk a tojást a cukorral, majd hozzákeverjük a margarint, a vaníliakivonatot, a sütőporral vegyített lisztet, a sót és a fahéjat. A hempergetéshez kis tálban összeforgatjuk a kristálycukrot és a fahéjat.

180 fokra melegítjük a sütőt. Sütőpapírral vagy szilikonlappal béleljük a tepsit.

Két kanállal diónyi darabokat veszünk a tésztából. Minél kerekebbre formázzuk és a cukros fahéjban meghempergetjük a darabokat. Egymástól 3-4 cm-re a tepsibe helyezzük és 6-8 perc alatt készre sütjük őket.

A tepsiben hagyjuk kihűlni, majd jól záródó edényben vagy fémdobozban tároljuk.

Sütési ideje függ a méretétől, ha kisebb, falatnyi golyókat szaggatunk belőle, kisebb kanállal, előbb elkészül és egy falatnyi fahéjas keksz lesz belőle.


Forrás: szepsegtar.blogspot.hu

2013. február 19., kedd

Sajtos, fűszeres keksz

Hozzávalók
125 g liszt
110 g vaj vagy margarin
100 g reszelt parmezán
100 g reszelt trappista sajt
1 teáskanál provance-i fűszerkeverék
1/2 teáskanál só
1/2 kávéskanál őrölt bors

A hozzávalókat összegyúrjuk és enyhén lisztezett munkafelületen 3-4 mm vastagságúra nyújtjuk. Kisebb átmérőjű kiszúróval tetszőleges formákat szaggatunk belőle, és sütőpapírral bélelt sütőlapra rakosgatjuk.

200 fokra melegített sütőben, alsó-felső sütésen addig sütjük, amíg szép aranybarnára nem pirulnak a kekszek. Nagyon gyorsan, 6-8 perc alatt ropogósra sülnek.


Forrás: citromhab.blogspot.hu

2013. február 18., hétfő

Omlós kávés keksz

Hozzávalók:
kb. 20 darab kekszhez:
3 db tojássárgája
5 dkg vaj
5 dkg porcukor
1 csomag vaníliás cukor
1 csomag 2in1 kávé
20 dkg liszt
1/2 csomag sütőpor
Elkészítés:

A tojások sárgáját keverjük habosra a porcukorral, a vaníliás cukorral és a vajjal. Ezután keverjük hozzá az instant kávét, majd szitáljuk hozzá a sütőporral elkevert lisztet, és gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze. (Ha ragadna a tészta, akkor még egy kevés lisztet tehetünk hozzá.)

Az összegyúrt tésztából ezután formázzunk diónyi nagyságú golyókat, majd tegyük be a hűtőbe kb. 1 óra hosszára.

Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd a hűtőből kivett golyókat helyezzük rá, egy kicsit távolabb egymástól. Ezután minden golyót kicsit lapítsunk le (én egy pohár aljával nyomtam kissé laposra a golyókat).

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük kb. 10-12 percig, hogy szép aranybarnák legyenek a kekszek (én légkeverésnél 150 fokon 10 percig sütöttem).

A sütőből kivéve szedjük rácsra a kekszeket, és úgy hűtsük ki teljesen.


Forrás: www.mindmegette.hu

2013. február 15., péntek

Töltött diós keksz



Hozzávalók a tésztához: 
200 g teljes kiőrlésű liszt, 
100 g sima liszt, 
50 g őrölt dió, 
100 g nádcukor, 
100 g kacsazsír, 
2 tojás, 
1 teáskanál fahéj

Töltelékként: 
300-400 g birsalmasajt és/ vagy házi szilvalekvár



A tészta hozzávalóit dolgozzuk össze, majd pihentessük egy órácskát a hűtőben.
Utána válasszuk ketté, nyújtsuk ki kb. 3 mm vastagságú lapokká őket.
Vágjunk belőlük kb. 6x6 cm-es nagyságú lapokat, és a közepükbe tegyünk egy-egy darab birsalmasajtot, vagy egy teáskanálnyi sűrű, házi szilvalekvárt.
A tésztát hajtogassuk a töltelék köré.
A tészta szakadhat, de kézzel formázható, igazítható.
190 fokos előmelegített sütőben 15 percig süssük őket.
TIPP: díszíthetjük is őket. Sütés előtt nyomkodjunk a tetejükre jégcukrot, vagy kristályos nádcukrot.

Forrás: www.ritakonyhaja.hu

2013. február 14., csütörtök

Tökmagos keksz



Hozzávalók:


25 dkg liszt
20 dkg finomra darált tökmag
15 dkg cukor
25 dkg hideg vaj
2 tojássárgája
1 vaníliarúd kikapart belseje
csipet só



Kiváló teakeksz.

A hozzávalókat gyorsan – nehogy a vaj megolvadjon – összedolgozom, majd szorosan folpackba csomagolva a hűtőbe teszem egy órára.

A sütőt előmelegítem 180 fokra, és kibélelek sütőpapírral egy tepsit.

A tésztából kiszúrókkal kekszeket szaggatok és kb negyed óra alatt megsütöm őket.


Forrás: www.gasztromanko.hu

2013. február 13., szerda

Répatorta keksz

Hozzávalók kb. 35 darabhoz: 

1 csésze kb. 250 ml

1 csésze (110 g) fehér liszt (én tönköly lisztet használtam), 
1 csésze (100 g) zabpehely, 
½ csésze (90 g) nádcukor, 
1 tk kínai hétfűszer keverék, 
csipet só, 
½-1/2 tk sütőpor és szódabikarbóna, 
100 g puha vaj, 
1 tojás, 
½ csésze (kb. 50 g) aszalt vörösáfonya,
¾ csésze (55 g) finomra reszelt sárgarépa

TIPP: kínai hétfűszer: fahéj, csillagánizs, szegfűszeg, édeskömény, szecsuáni bors, gyömbér, kardamom. ha nincs ilyen fűszerkeveréke, akkor fahéj, gyömbér, szerecsendió keverékével is elkészíthető a sütemény.


Keverjük össze a száraz elemeket.
Majd egy dagasztóspirállal dolgozzuk bele a tojást, a kockára vágott puha vajat, az áfonyát, és a reszelt répát.
A tésztát legalább egy órát pihentessük a hűtőben.
Majd válasszuk két részre, és lisztezett felületen sodorjunk belőle két egyforma méretű, kb. 5 cm átmérőjű hengert.
Vagdossunk kb. 6 mm vastag korongokat belőle.
TIPP: Nagyon lágy a tészta, ezért jobban járunk, ha enyhén nedves kézzel formázzuk meg a kekszeket. Vágjuk le a szeleteket, majd kézzel lapítsuk, formázzuk őket kb. 4 mm vastag korongokra.
Tegyük sütőpapírral bélelt tepsire a korongokat. Két gáztepsi méretű adag lesz. A kekszek között hagyjunk 2-2 cm távolságot, mert kissé megnőnek.
180 fokos előmelegített, légkeveréses sütőben 10-12 perc alatt süssük őket szép arany barnára.
Hagyjuk őket teljesen kihűlni.
TIPP: Mártsuk olvasztott fehércsokoládéba, majd szórjuk meg ehető, szárított virágokkal. Olvasztott étcsokoládéval is áthúzhatjuk a kekszeket, de natúr is fogyaszthatjuk.

Egészség tipp: A sárgarépának köszönhetően gazdag a keksz karotinban, és A-vitaminban. Az áfonya antioxidáns tartalmánál, a zab élelmi rost tartalmánál fogva teszi még egészségesebbé ezt a süteményt.


Forrás: www.ritakonyhaja.hu

2013. február 12., kedd

Nagggyon egészséges csokis keksz

Hozzávalók 
(kb 25-26 nagy kekszhez):
2.5 dl-es bögrével mérve

3 bögre teljes kiőrlésű liszt
1.5 tk sütőpor
1 tk szódabikarbóna
1 tk só
24 dkg hideg vaj
1 bögre sötét barnacukor
1 bögre nyírfacukor (ha elhagyod, szerintem elég még kb 1/3 bögre cukrot adni hozzá, elég édes)
2 tojás
2 tk vaníliaaroma
kb 20 dkg étcsokoládé kis darabokra vágva
A sütőt előmelegítem 180 fokra, egy nagy tepsibe sütőpapírt terítek. A száraz hozzávalókat egy tálba szitálom. A vajat lassú fokozaton kb 2 perc alatt kikeverem a cukrokkal, majd egyenként hozzáadom a tojásokat, ezekkel is jól elkeverem, majd a végén a vaníliaaromát is hozzáadom. Ha kész, hozzáadom a liszthez és eldolgozom, a végén pedig a csokidarabokkal is jól elkeverem, hogy egyenletes tésztát kapjak. Evőkanálnyi adagokat kis gombóccá formázok, a sütőpapírra teszem úgy, hogy kb 3 ujjnyi helyet hagyok nekik, mert nagyon megnőnek majd. Egy lisztbe mártott villával lenyomkodom a gombócokat, így kis csíkok lesznek rajtuk és kicsit ki is lapulnak. Kb 18 percig sütöm őket, míg egyenletesen aranybarnára sülnek. Amikor kiveszem a sütőből, még kicsit puhák, hűlés közben szilárdulnak, amikor kihűltek, akkor dobozolom. Tényleg állati finom!


Forrás: nemcsakkenyer.blogspot.hu

2013. február 11., hétfő

Diós, mandulás keksz

Hozzávalók

200 g darált dió
100 g barna cukor
2 tojásfehérje
2 evőkanál étkezési keményítő

A hempergetéshez
100 g mandulapehely

Lazán felverjük a tojásfehérjét, hozzáadjuk a diót, a cukrot és a keményítőt. Elkeverjük a hozzávalókat, és két teáskanál segítségével diónyi gombócokat formázunk, amiket azután a mandulapehelybe forgatunk.
Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk a kekszet, majd 180 fokos sütőben 20-25 percig sütjük.



Forrás: www.citromhab.blogspot.hu

2013. február 8., péntek

Karamellás keksz




Hozzávalók:


15 dkg vaj
10 dkg porcukor
1 tojás
8 dkg főzhető karamellás pudingpor
20 dkg liszt
3 evőkanál kukorica liszt
1 teáskanál sütőpor





A vajat a cukorral habosra keverjük. Hozzáadjuk a tojást és addig folytatjuk a keverést, amíg a massza simává nem válik. Ekkor hozzáadjuk a többi anyagot. Egyneműsítjük. Ekkor a tésztánk még nagyon lágy, ezért 30 percre hűtőszekrénybe tesszük. Kisebb adagokban lisztezett felületen 2-3 mm vastagságúra nyújtjuk, majd kekszmintázó hengerrel végiggörgetjük. A minták mentén derelye-, vagy pizzavágó segítségével végigvágjuk. Sütőpapíros lemezre rakosgatjuk és 180 fokos sütőben 10-12 perc alatt készre sütjük. Kihűtve, 1 napos pihentetés után a legfinomabb. Jól zárható dobozban nagyon sokáig eláll.

Tipp: Karamellás pudingpor helyett használhatunk vaníliást, csokoládést, puncsost illetve tetszés szerinti ízvariációkat is.


Forrás: tucsokbogar.blogspot.hu

2013. február 7., csütörtök

Vaníliás-túrós kekszek


Összekevertem : 
240 g puha vajat, 
140 g barnacukorral, 
200 g túróval, 
200 g lisztel , 
2 csomag vaníliás pudingporral.

Kanállal kis halmokat raktam egy sütőpapírral bélelt tepsibe, ellapítottam, megszórtam jégcukorral és 200 fokon 13 percet sütöttem.




Forrás: finomlesz.blogspot.hu

2013. február 6., szerda

Teljes kiőrlésű csokis keksz

Hozzávalók:
1/2 csésze sótlan vaj
1 csésze barna cukor
1 nagy tojás
1/4 teáskanál só
1 vagy fél tábla keserű csokoládé
3 csésze teljes kiőrlésű liszt
1 teáskanál sütőpor
1/4 csésze tej
1/4 csésze tejszín

1. Lépés

Keverjük össze a tejszínt és a cukrot egy kézi habverővel vagy villával. Adjuk hozzá a tojást, a sót és az olvasztott csokoládét. Jól keverjük össze. Szépen lassan keverjük a lisztet, a sütőport, a tejet, felváltva.

2. Lépés

Fedjük le a tésztát és hűtsük 1 órán át a hűtőben. Melegítse a sütőt 200°C-ra, a tepsinket béleljük ki sütőpapírral. Osszuk a tésztát 4 részre (könnyebb dolgozni vele kis adagokban). Egy jól lisztezett felületen egy lisztezett sodrófával nyújtsuk ki a tésztát olyan 3 mm vastagságúra, majd egy lisztezett tetszőleges szaggatóval (pl. amivel a mézeskalácsot is csinálnánk) szaggassuk formára, ameddig el nem fogy.
3. Lépés

Tegyük a kiszaggatott formákat a tepsibe és süssük 10 percig vagy barnulásig. Hagyjuk hűlni 5 percig a tepsiben őket sülés után, majd tegyük át egy rácsra teljesen kihűlni.

Forrás: receptvaros.hu

2013. február 5., kedd

Kapros-túrós cookie






A recept egy mondatba belesűríthető:

a tojássárgához adunk
5dkg vajat, 
10 dkg lisztet, 
sót, kaprot, 
2 evőkanál túrót, 
pici
tejet vagy tejfölt,hogy összeálljon 
és a sütőpapírra lapított kekszeket 180 fokon 
10 perc alatt megsütjük.

2013. február 4., hétfő

Barackos-mandulás aprósütemény

Hozzávalók:

100 g aszalt sárgabarack
100 g liszt
100 g darált mandula
1 tojás
75 g lágy vaj
50 g cukor
1 teáskanál sütőpor
1 teáskanál vanília-kivonat


A sárgabarackot nagyon apróra vágom, félreteszem. A barackon kívüli hozzávalókból robotgéppel tésztát keverek, utoljára hozzákeverem a barackdarabokat is. A sütőt 180 (légkeverésnél 160) fokra előmelegítem. Sütőpapírral kibélelt sütőlemezre két kiskanál segítségével diónyi halmokat szaggatok a masszából és kb. 13-15 perc alatt világosra sütöm őket. Rácson hagyom kihűlni a süteményeket és jól záródó dobozban tárolom, hogy minél tovább elálljon (már ha lesz olyan, aki ezt hagyja.)

2013. február 1., péntek

Konyakos aszaltszilvás, diós cookie

Hozzávalók 
(40 darabhoz)

250 gramm kimagozott aszalt szilva
20 ml konyak
50 gramm puha vaj vagy margarin
75 gramm kristálycukor
1 tasak vaníliáscukor
1 kiskanál sütőpor
2 tojás
125 gramm liszt
1 kiskanál őrölt fahéj
egy csipet só
100 gramm tisztított, durvára vágott dió
porcukor a díszítéshez

Az aszalt szilvát apróra vágjuk és beáztatjuk a konyakba. Egy éjszakát állni hagyjuk.

Másnap a sütőt bemelegítjük 180 fokra (légkeveréses sütőnél 160 fok). A vajat habosra keverjük a cukorral és a vaníliás cukorral. Egyenként hozzáadjuk a tojásokat, majd a sütőporral, a fahéjjal és a csipetnyi sóval elkevert lisztet. Végül a dió és az aszalt szilva következik.

Zsírpapírral kibélelünk két tepsit és két kiskanál segítségével diónyi gombócokat készítünk. (Nedves kézzel kicsit "szétlapogathatjuk" őket) 15 percig sütjük.
Még melegen szórjuk meg porcukorral.


Forrás: csicseriborsobablencse.blogspot.hu