2013. március 29., péntek

Mézeskalács figurák húsvétra


Hozzávalók 4 főre

40 dkg finomliszt
0,5 ek szódabikarbóna
0,5 ek mézeskalács fűszerkeverék
17,5 dkg porcukor
7,5 dkg Rama
2 egész tojás
2 ek méz

A díszítéshez
1 tojásfehérje
15-20 dkg porcukor
1 kk citromlé


Elkészítés

Összekeverjük a száraz összetevőket.
Belemorzsoljuk a margarint, hozzáadjuk a tojásokat és a mézet.
Jól összegyúrjuk, és a hűtőbe tesszük egy kicsit pihenni.
Lisztezett deszkán átgyúrjuk, 3-4 mm vastagra kinyújtjuk.
Kiszaggatjuk, sütőben megsütjük.
Díszítéshez a tojásfehérjét összekeverjük a porcukorral és a citromlével, majd ezzel a mázzal díszítjük a kihűlt formákat.

sütési hőfok: 180°C             
sütési mód: alul-felül sütés

Forrás: www.nosalty.hu

2013. március 28., csütörtök

Nyuszis keksz húsvétra

Hozzávalók:

50 dkg liszt
3 mokkáskanál sütőpor
25 dkg vaj - én margarint használok
2 tojássárga + 1 egész tojás
1 cs. van.cukor
25 dkg porcukor

A hozzávalókból tésztát gyúrunk és kb. 1/2 cm vastagra nyújtjuk. Különböző nyuszis formákra kiszaggatjuk - vagy bármi másra- . 180 fokos sütőben világosra kisütjük.

Ebből az adagból jó sok lesz. Fémdobozban sokáig eláll - elállna ha el nem fogyna...

Forrás: myrci.blogspot.hu

2013. március 27., szerda

Levendulás-citromos nyuszi kekszek

Hozzávalók:

6 dkg cukor
14 dkg margarin
1 tk. reszelt citromhéj
1 ek. szárított levendula virág
25 dkg liszt
2 ek. levendula szirup
3 tojás sárgája
porcukor a kekszek beforgatásához

Mázhoz:
6 ek. porcukor
2 ek. levendula szirup

Cukorgyöngy a díszítéshez

A kekszekhez a cukrot a margarinnal habosra keverjük.
Hozzáadjuk a citromhéjat, a levendula virágot a szirupot és a tojássárgákat és az egészet simára keverjük.
Az így kapott masszához hozzászitáljuk a lisztet és összegyúrjuk.
A tésztát folpackba csomagoltjuk és fél órára betesszük a hűtőbe.
Pihentetés után két folpack közt kinyújtjuk (így elkerülhető, hogy leragad) és kiszaggatjuk.
Az így kapott nyuszikat porcukorba forgatjuk, majd sütőpapírral bélelt sütőlapra tesszük.
180 fokra előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt megsütjük.
Megvárjuk, míg teljesen kihűlnek.
A mázhoz a porcukrot összekeverjük a sziruppal és megkenjük vele a kekszeket.
Dekorcukorból készítünk nekik szemet és orrot és megvárjuk, míg a cukormáz teljesen megdermed.

Forrás: sutidoboz.hu

2013. március 26., kedd

Amorf ördögök - Húsvéti nyuszis keksz Dublinból

Hozzávalók kb. 10 db nyuszihoz:
10 dkg vaj
10 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt (lehet más liszt is)
10 dkg zabpehely
2 evőkanál nyírfacukor + 2 evőkanál finomítatlan nádcukor (kb. összesen 6 dkg)
1 tk. szárított gyömbérpor
1 tk. sütőpor
10 dkg csoki (most gyömbéres)

A szobahőmérsékletű vajat a cukorral krémesre keverem, majd hozzáadom a lisztet, sütőport, gyömbérport és a zabpelyhet is. Kézzel jól összedolgozom és a végén az apró darabokra tört csoki is belekerül. Enyhén lisztezett felületen kinyújtom és Amorf Ördögöket szaggatok ki a tésztából. Előmelegített sütőben 180 Celsius sül 12-15 percet. Hűlni hagyom. Dobozban (légmentes) napokig eláll, de nagyon könnyű rájárni!

Forrás: dublinfelettazeg.blogspot.hu

2013. március 25., hétfő

Puha almás falatok




Hozzávalók 

40darabra:

25 dkg vaj (olvasztott)
20 dkg kristálycukor
4 db tojás (közepes, "M"-es méretű)
40 dkg búzaliszt (BL55)
2 teáskanál sütőpor
1.5 kg alma
0.5 db citrom leve





A hozzávalókat előkészítjük.
Az olvasztott vajat a cukorral kikeverjük.
Hozzáadjuk a tojásokat és alaposan kikeverjük.
Beleszitáljuk a lisztet és hozzáadjuk a sütőport is és jól elkeverjük.
Az almákat meghámozzuk, magházukat eltávolítjuk és kis kockákra vágjuk. Ráfacsarjuk a citrom levét, hogy ne barnuljon meg az alma.
Az almakockákat is a masszához keverjük.
Sütőpapírral béleljük ki a tepsit és előmelegítjük a sütőt 200 C fokra.
Kis halmokat adagolunk a tepsire.
Ha tele a tepsi, sütőbe toljuk és 15-20 perc alatt készre sütjük, figyelve, hogy ne piruljon meg túlságosan.

Forrás: www.desszert.eu

2013. március 22., péntek

Kókuszos-csokis keksz



3 tojást habosra keverünk 15 dkg porcukorral (fehéredésig), hozzákeverünk 6 dkg olvasztott vajat, 20 dkg kókuszreszeléket, 1 ek lisztet, egy csipet sót és 10 dkg kockákra vágott étcsokit.
sütőpapírra halmokat rakunk, kb 180 fokon 8-10 perc alatt megsütjük (tényleg nem kell neki sok idő).
az egyetlen trükkje, h. még forrón le kell kapkodni a papírról és ezt komolyan kell venni, mert ráragad. tapasztalat. kapkodni viszont óvatosan ajánlott, mert forrón néha hajlamos szétomlani kicsit, olyankor meg megégeti a forró csoki az ember kapkodó kezét.
de aztán már nincs vele semmi probléma.



Forrás: citromdiszno.blogspot.hu

2013. március 21., csütörtök

Speculoos fűszeres keksz


Hozzávalók 

24 darabra:

110 g vaj
100 g Aranybarna Cukor
25 g kristálycukor
1 db tojássárgája
20 ml tej (2,8%-os)
110 g búzaliszt (BL55)
2 g sütőpor
2 teáskanál fahéj (őrölt)
1 csipet szerecsendió (őrölt)
1 csipet gyömbér (őrölt)
1 teáskanál szegfűszeg (őrölt)


A sütőt előmelegítjük 160 C fokra.

A lisztet a sütőporral és a fűszerekkel elkeverjük.

A puha vajat a kétféle cukorral robotgéppel habosra keverünk, majd hozzáadjuk a tojás sárgáját és a tejet, és ezekkel is eldolgozzuk.

Fakanál segítségével hozzákeverjük a lisztes keveréket a vajashoz, majd kézzel gyorsan egyneművé gyúrjuk a masszát.

Folpackba csomagoljuk, kicsit lelapogatjuk, és 15 percre hűtőbe tesszük a tésztát.

A hűtőből kivéve lisztezett munkalapon 3-4 mm vékony téglalappá nyújtjuk a tésztát, majd egy késsel, vagy kiszúrókkal kivágjuk.

A kész formákat egy sütőpapírral leterített tepsire pakoljuk, és 15 percre hűtőbe tesszük. (Jobb esetben mélyhűtőbe, hogy jobban keményedjen.)

A téglalap alakúra vágott tészták tetejét késsel mintázzuk, majd a forró sütőben 15 perc alatt 160 C-on megsütjük. Rácson hagyjuk kihűlni a sütiket.


Forrás: www.desszert.eu

2013. március 20., szerda

Húsvéti mézeskalács

Hozzávalók: 1 kg sima liszt, 4 dkg szódabikarbóna, 2 ek fahéj (vagy mézeskalács fűszerkeverék ízlés szerint), 50 dkg méz, 25 dkg porcukor, 15 dkg vaj, 5 egész tojás



Először a mézet, porcukrot, a puha vajat, és a tojásokat habosra keverjük. 
Elég sokáig kell ezt tenni, egészen addig, amíg ki nem fehéredik a massza.
Majd a lisztet összekeverjük a szódabikarbónával, a fűszerekkel, és ezt kézzel beledolgozzuk a mézes masszába.
Miután összeállt a tészta, fóliába csomagoljuk, és 12 órára a hűtőbe tesszük.
Másnap kinyújtjuk, de figyeljünk arra, hogy a tészta ragadós, ezért sok liszttel érdemes dolgozni.
Tetszés szerinti, illetve az éppen aktuális ünnephez kapcsolódó formákkal kiszaggatjuk.
A tetejüket vízzel felvert tojással átkenjük sütés előtt.
Sütőpapírral bélel tepsiben pár perc alatt pirosra sütjük őket (3-5 perc). 
Ha kihűltek a mézeskalácsok, ételfestékkel színezett írókával díszíthetjük őket (1 tojás fehérje, 13 dkg porcukor). 


 Forrás: www.otletkonyha.hu

2013. március 19., kedd

Mogyorós-kardamomos keksz


Hozzávalók:
A tésztához:
20 dkg búzaliszt (BL55)
10 dkg mogyoró (pirított, darált)
10 dkg vaj
1 db tojássárgája
10 dkg barnacukor
1 db citrom héja
1 db vanília rúd (belseje)
1 csapott kávéskanál kardamom (őrölt)
A csokoládé talphoz:
15 dkg csokoládé - ét (45%-os)


A mogyorószemeket 180 C-os sütőben addig pirítjuk, amíg azok pattogni nem kezdenek. (ez kb. 5-7 perc lesz.) Ekkorra a héjuk megreped, amit egy konyharuhával a meleg mogyorószemekről könnyedén le tudunk dörzsölni. A mogyorót még melegen ledaráljuk, majd kávédarálóban finomra őröljük. (Utóbbi lépés elhagyható, de így igazán jól nyújtható lesz a keksz.)

A mogyorót a liszttel és sóval elkeverjük, majd a vajat a keverékre csipegetjük. Ezután hozzáadjuk a vaníliarúd belsejét, a kardamomot és a reszelt citromhéjat. Az egészet elmorzsoljuk, majd a tojássárga hozzáadása után a tésztát simára gyúrjuk. (A tésztát érdemes előre elkészíteni és egy éjszakán át hűtőben pihentetni.)

Másnap reggel a tésztát kis adagokban nyújtjuk ki kb. 3 mm vastagra. A nyomdázóval megmintázzuk a tészta felszínét, majd éles késsel kivágjuk a kekszeket. Egy széles lapáttal a kekszeket sütőpapíros lemezre emeljük.

A kekszeket kb. 170 C-on 8-10 percig sütjük, pont annyira, hogy szép aranysárgák legyenek.

Az étcsokit felolvasztjuk, majd a frissen süt és még kemény kekszek alját egy villa segítségével az olvasztott csokiba mártjuk. Ezután a kekszeket egy szilikonos papírra szedjük, ahol a csokoládé meg tud szilárdulni. A szilikonos papír használata azért is tanácsos, mert erre a csoki nem ragad rá és a kekszeket csak le kell emelni, ha a csoki már nem folyékony! Kávéval, tejjel, teával kínálhatjuk!


Forrás: www.desszert.eu

2013. március 18., hétfő

Kókuszos nesquick keksz

Hozzávalók:

50 dkg liszt
17 dkg cukor
5 púpozott ek Nesquick
2 tk sütőpor
csipet só
25 dkg vaj
2 tojás
1-2 ek tej - ha szükséges

Töltelék:
1/2 csésze darált dió
1 és 1/2 csésze kókuszreszelék
1/2 csésze sűrített tej

A lisztet, kakaóport, sót, cukrot, sütőport egy tálban összevegyítjük, majd hozzáadjuk a darabokra vágott vajat, összemorzsoljuk. Hozzáadjuk a tojást és ha túlságosan keménynek tűnik a tészta, lágyítsuk 1-2 ek tejjel. Az én esetemben kellett a tej, valószínű az itteni liszt miatt.


Elkészítjük a tölteléket is, összekeverve a hozzávalókat. A recept szerint néhány percre a hűtőbe kell tenni, hogy könnyebben formázható legyen. (Én a hűtőből vettem elő a sűrített tejet, így nem volt szükség rá, könnyen tudtam dolgozni vele, nem volt híg.)

Fél cm vastagságúra nyújtjuk a tésztát és 7 cm átmérőjű pogácsa szaggatóval kivágjuk. Minden kör közepébe tegyünk egy diónyi tölteléket, majd bevonva a tésztával, gombócokat formázunk belőle. Megfordítva az asztallapra tesszük.
Ezután a golyókat a tenyerünkkel ellapítjuk kb. 1 cm vastagságúra, közepébe nyomhatunk 1-1 dió vagy mandula szeletet. Lisztezett tepsibe rakjuk egymástól 2-3 cm távolságra.
190 C/ 375 F fokra előmelegített sütőben 13- 15 percig sütjük. Rácsra szedjük, hogy kihűljön.

Miután kihűlt, lecsurgathatjuk díszítésként olvasztott csokival, ez nálunk elmaradt.
Fogyasszuk jó étvággyal!

Forrás: jadekonyha.blogspot.hu

2013. március 15., péntek

Barackos-szezámos cookies

Hozzávalók:

2 rúd vagy 22 dkg vaj/margarin
1/2 csésze cukor
1 tk mandula kivonat
2 csésze liszt
1/2 tk sütőpor
csipet só
1/3 csésze szezám mag
barack/eper/málna lekvár


A vajat és cukrot habosra keverjük, hozzáadjuk a mandula kivonatot. A lisztet, sót, sütőport elkeverjük, majd hozzáadjuk a vajas masszához, és jól kikavarjuk. (Én adtam még egy kevés lisztet hozzá, mert túlságosan puhának találtam a tésztát.)Fél teáskanálnyi adagokat kanalaztam a tenyerembe, ezekből 2,5-3 cm átmérőjű golyókat formáztam, amiket szezám magba hempergettem és tepsibe raktam, egymástól kb. 4 cm-re, (mert a golyók sülés közben kissé el fognak terülni).

Egy fakanál nyelével kisebb lyukat szúrtam minden golyó közepébe, ebbe töltögettem a barack lekvárt. 200 fokra előmelegített sütőben 10-12 perc alatt sütöttem őket, amíg enyhén kezdtek barnulni.

A képeken is látszik, a fele adaghoz hozzáadtam 1 k kakaót. A Drágám elég szkeptikus volt a szezám mag miatt, ezért kipróbáltam a kókuszba hempergetést, lekvár nélkül. Így is nagyon finom lett. Könnyű, nagyon hamar elkészíthető, porhanyós kis süti.


Forrás: jadekonyha.blogspot.hu

2013. március 14., csütörtök

Cukormentes vitaminbomba keksz

Hozzávalók:
100 g vaj
1 tojás
1 körte apróra reszelve (pürésítve, nálam kb. 140 g)
50 g zabpehely
3 ek pattogatott amaránt mag (10 g)

1 ek aszalt mangó apróra vágva (25-30 g)
1 ek arany mazsola apróra vágva (25-30 g)
200 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
egy kevés arany lenmag

A vajat mikróban megolvasztom, hozzáadom a kissé felvert tojást, körtepürét , zabpelyhet, amaránt magot, aszalt gyümölcsöket, lisztet és homogénre gyúrom. Két téglatestet formálok belőle és lenmagot szórok rá, majd azt kissé belenyomkodom. Folpackba csomagolom és hűtőbe teszem 1 órára. Éles késsel vagy cérnával szeletelem majd sütőpapírra helyezem és előmelegített sütőben 170-180 fokon 13-15 perc alatt aranybarnára sütöm.

Forrás: www.colorsinthekitchen.com

2013. március 13., szerda

Diós-narancsos keksz narancslekvárral

Hozzávalók 50-60 darabhoz:

100 g vaj
100 g vaníliás nádcukor
1 tojás
1 közepes narancs leve
100 g darált dió
1/2 kk sütőpor
késhegynyi kardamom
200 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
fűszeres narancslekvárral kínáljuk

A puha vajat a cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a tojást, a narancs levét, majd a diót, lisztet, sütőport és fűszert. Viszonylag puha tésztát kapunk, de ne lisztezzük tovább, inkább nyújtás előtt helyezzük egy kevés időre hűtőbe. Kinyújtjuk, formákkal kiszúrjuk, 175 fokon előmelegített sütőben 8-10 perc alatt megsütjük. Fűszeres narancslekvárral kínálhatjuk (nálam fahéj és gyömbér), vagy akár össze is ragaszthatjuk vele a kekszeket.

Forrás: www.colorsinthekitchen.com

2013. március 12., kedd

Csokis-diós-mazsolás cookie


Hozzávalók 5 főre

25 dkg finomliszt
20 dkg puha vaj
18 dkg kristálycukor
1/3 cs sütőpor
csipet só
2 tojás
30 dkg darált dió
25 dkg ét- vagy tejcsoki összetörve
1 marék mazsola
1 mk fahéj
1 mk vanília aroma
elkészítés


A hozzávalókat egy keverőtálban alaposan összedolgozzuk villával.
Egy sütőlapot leterítünk sütőpapírral, és a papírra nagyobb diónyi gombócokat halmozunk a masszából, amiket ujjbeggyel vagy tenyérrel kicsit lelapítunk.
Előmelegített sütőben aranysárgára sütjük őket. Nem szabad, hogy kiszáradásig, barnulásig, kopogósra süljön, inkább egy árnyalatnyit legyen puha a belseje!


Forrás: www.nosalty.hu

2013. március 11., hétfő

Mazsolás keksz

Hozzávalók:
3 pohár őrölt mandula
1/4 pohár méz
3 evőkanál folyékony vaj
1 tojás
csipetnyi só
1/2 kiskanál szódabikarbóna
1 csésze őrölt kókuszreszelék, amit serpenyőben közepes hőfokon addig pirítunk, amíg világosbarna nem lesz, utána félretesszük hűlni
3/4 pohár mazsola
3/4 kiskanál fahéj
1 teáskanál vanília esszencia
csipetnyi szerecsendió


Összekeverjük az őrölt mandulát, a sót, a szódabikarbónát, a fahéjat és a szerecsendiót. Hozzáadjuk a mazsolát és a pirított kókuszt.
Egy edényben megolvasztjuk a vajat, hozzáadjuk a vanília esszenciát és a mézet és csak addig kevergetjük, amíg minden összeáll és szirupossá nem válik. Kicsit félretesszük hűlni.
A tojást hozzáadjuk a mandulakeverékhez és a végén a szirupot is hozzáadjuk és alaposan összekeverjük. Kicsit száraznak hat majd a tészta, de az úgy teljesen rendben van, mert amikor a kis labdákat formáljuk belőlük, akkor a kéz melegétől és a vajtól szépen összeáll a gombócunk. A gombócokat lelapítgatjuk a dupla papírral bélelt tepsiben.
A sütőt 160 fokra előmelegítjük és addig sütjük - kb.15-20 perc, amíg épp hogy a szélein kezd egy nagyon pici színe lenni.

Forrás: paleobrigi.blogspot.hu

2013. március 8., péntek

Zabpelyhes-csokis-mogyorós keksz



Hozzávalók: 
10 dkg tisztított sózatlan mogyoró
1 tojás
10-12 dkg barna cukor
12 dkg Rama
15 dkg liszt
1 kiskanál sütőpor
csipet só
pár csepp mandula aroma
15 dkg zabpehely
6 dkg étcsoki


Elkészítés: 
Egy serpenyőben pirítsuk meg a mogyorót, majd vágjuk durvára.
A tojást a cukorral keverjük habosra, majd az olvasztott margarint is keverjük bele. Ezután a többi hozzávalót is keverjük bele. Nedves kézzel diónyi golyókat formázunk, és sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, majd nedves kézzel ellapítjuk.
Előmelegített sütőben aranybarnára sütjük. ( 15-20 perc alatt 180 *C-on....de lehet, hogy tovább kell sütni, hogy a belseje is átsüljön...ennyi idő után ki kell egyet venni, és megkóstolni, miután kicsit kihűtöttük...még langyosan is kicsit puha...a lényeg, hogy ne legyen nyers a belseje)
Esetleg olvasztott csokiba lehet mártani, és mogyoróval megszórni. Én ezt kihagytam, nem pepecseltem vele, anélkül is finom lett.

Megjegyzés:
Fincsi, ropogtatni való keksz.
Az a jó benne, hogy sokáig eláll, és ha jön valaki, mindig van egy kis házi süti, amit elő lehet kapni kínálgatni.


Forrás: mindennapokszepsegei.blogspot.hu

2013. március 7., csütörtök

Tökmagos-datolyás keksz


Hozzávalók:

1 pohár (2 dl) őrölt mandula
1 pohár (2 dl) őrölt kókuszreszelék
1/2 pohár (1 dl) pirított, őrölt mandula
2 tojás
1/4 pohár víz
12-14 szem felkockázott datolya
1/2 kiskanál fahéj
1 evőkanál vanília esszencia
1 narancs reszelt héja
csipet só


Az öntethez:

1/4 pohár kókusztejszín
1/2 tábla cukormentes csokoládé
1 evőkanál xilit

Én a tökmagot egy pici olívaolajon pirítottam meg, de szerintem jobb lett volna csak úgy, magában. A datolyát a vízben 15 percig áztatjuk.
Mindent összekeverünk, a datolyát a vízzel együtt adjuk hozzá a masszához.
160 fokon sütjük, amíg a széle épp hogy pirosodni kezd.
Az öntetet akkor készítjük, amikor a süti már kihűlt. A kókusztejszínt a csokival és a xilittel együtt feltesszük melegedni egy edényben. Addig kevergetjuk, amíg egy pudingos krémet nem kapunk. Ezt a krémet kanállal rácsorgatjuk a sütikre és már kész is!


Forrás: paleobrigi.blogspot.hu

2013. március 6., szerda

Pisztáciás, vörösáfonyás keksz


Hozzávalók (30-35 kekszhez)

20 dkg liszt
1/2 tk őrölt fahéj
1/4 tk só
18 dkg vaj
7 dkg cukor + kb. 4 ek a szóráshoz
1/2 narancs reszelt héja
7 dkg nem sózott, tisztított pisztácia (én zöld pisztáciát használtam)
5 dkg aszalt vörösáfonya
1 tojás


A lisztet, a fehéjjal és a sóval összekeverem.
A vajat a cukorral és a narancshéjjal keverőgépben habosra keverem, a fordulatot lejjebb veszem és fokozatosan hozzákeverem a lisztet, ha homogén, hozzáadom a pisztáciát és a vörösáfonyát is. 


A tésztát két egyforma részre osztom, kb. 4 cm átmérőjű (lekerekített sarkú) hasábokat formálok mindkettőből, fóliába csomagolom őket és legalább 2 órára hűtőbe teszem.
A sütőt 160 fokra melegítem, 2 tepsit sütőpapírral kibélelek. Az egyik hasábot kiveszem a hűtőből, minden oldalát a kissé felvert tojással megkenem, cukorba hempergetem (vagy megszórom) és NAGYON ÉLES késsel kb 1/2 cm-es szeleteket vágok (figyelni kell, mert a pisztáciák miatt nem nagyon könnyű a szeléletelés, de ha jó hidegen csináljuk, működik). 

Érdemes minden szelet után fordítani egyet a hasábon, hogy megtartsa szögletes formáját.
A szeleteket tepsire rendezem és kb. 15 perc alatt készre sütöm őket. Akkor van kész, ha halványbarna színt öltenek a sütik.
A tésztát lefagyasztva akár 1 hónapig is tárolhatjuk!

Forrás: lilafuge.blog.hu

2013. március 5., kedd

Pikáns fríz keksz

Hozzávalók:
15 dkg Rama
10 dkg cukor
1-1 késhegynyi só és reszelt szerecsendió
1 narancs reszelt héja
2 tojássárgája
25 dkg liszt
fél csésze jégcukor

A vajat keverjük össze a cukorral, sóval, szerecsendióval, narancshéjjal, és 1 tojás sárgájával, majd dolgozzuk bele a lisztet. Az omlós tésztából formáljunk 4 cm-es hengert, és alufóliába burkolva pihentessük hűtőszekrényben 2 órán keresztül.
Melegítsük elő a sütőt 200 'C-ra. Verjük fel a másik tojássárgáját, és kenjük meg vele a hengert, és forgassuk jégcukorba. Majd vágjuk 5 mm-es szeletekre. Sütőpapírral bélelt tepsiben középső sínen süssük 12-15 perc alatt világosbarnára.
Ezután 5 percig hagyjuk állni a tepsiben, majd óvatosan szedegessük ki. Fémdobozban napokig eláll.

Forrás: mindennapokszepsegei.blogspot.hu

2013. március 4., hétfő

A legfinomabb csokis-mandulás cookie

Hozzávalók:

20 dkg vaj/margarin
20 dkg nádcukor
2 tojás
1 tk vaníliakivonat
1 tk mandulakivonat

35 dkg liszt
1 kk só
fél zacskó sütőpor

10 dkg mandula
10 dkg 70%-os étcsoki apró kockákra darabolva


Először is bekapcsolom a sütőt, előmelegítem 180 fokra. Amíg melegszik, enyhén megolvasztom a vajat mikróban, így könnyebb lesz keverni. :) Beleütöm a tálba a tojásokat, hozzáadom a cukrot, a vanília és mandulakivonatot. Jól összekeverem, majd jön a liszt, só és sütőpor. Folytatom a keverést, itt már elég jó massza lett belőle.:) Ekkor hozzáadom a mandulát, igyekszem egyenletesen eloszlatni.

Az utolsó hozzávaló a csoki. Ennek az elkeverésével már nehezebb a dolgunk a ragacsos tésztában, de megéri! :)

Fagyikanállal adagolom mert ragad, ezzel a legegyszerűbb. Kis gombócokat formázok belőle, majd kilapítom őket. Ez fontos, ez a süti nem fog magától elterülni.

Kb. 15 perc alatt kész a nem túl morzsálódó, nem túl puha és nem túl kemény cookie. :) Ha kifejezetten ropogósan szereted, süsd néhány perccel tovább.

Diétásabb változat
A cukrot cseréld nyírfacukorra, a liszt maximum felét cserélheted teljes kiőrlésűre. A vaj helyett kereshetsz zsírszegény margarint. A csoki természetesen kimarad.

Tippek

1, Étcsoki helyett használhatsz tejcsokit is.
2, Ez egy ideális alaprecept, egy dologra kell figyelned, tartsd az arányokat. Egy elem kivétel, a csoki, aminek mennyiségét csökkentheted, vagy akár teljesen el is hagyhatod.
2, A csokit cserélheted például aszalt gyümölcsre, smarties-ra ugyanebben a mennyiségben.
3, A mandulát ne hagyd el, de helyettesítheted például mogyoróval, dióval. :)
4, Dupla csokis cookiet kapsz, ha a lisztből kiveszel két evőkanállal, és két evőkanál natúr kakaóport teszel a helyére.
5, Kísérletezz bátran! :)

Forrás: puderfelho.hu

2013. március 1., péntek

Mogyoróvajas keksz



Hozzávalók 30 közepes méretű darabhoz:


6 dkg vaj
15 dkg mogyoróvaj (sima vagy darabos, egyre megy)
1 tojás
15 dkg liszt
15 dkg barnacukor
1 teáskanál szódabikarbóna
nagy csipet só

Elkészítés:

A kétféle vajat robotgéppel habosra keverem. Hozzáadom a tojást, azzal is keverem egy kicsit, majd hozzáadom a cukrot és a szódabikarbónával elkevert lisztet, sót, majd ennek a keveréknek is adok a robotgéppel egy fordulót. Nem lesz homogén a tésztamassza, kézzel még gyúrjuk át alaposan. 



Formáljunk kis golyókat a masszából, és ültessük őket egy sütőpapírral bélelt tepsire, egymástól legalább 5-6 centi távolságra, tekintettel arra, hogy sütés közben a szódabikarbónától terjedelmesek lesznek a kekszek. 190 fokon 10 perc sütés elég nekik. Amikor kivesszük a sütőből, még lágynak fogjuk érezni a tésztát, de emiatt nem kell aggódnunk, miközben hűlnek a kekszek, meg is fognak szilárdulni.