2013. július 31., szerda

Bögrés reform-keksz

Hozzávalók:
3/4 bögre vaj/margarin
1 bögre barna cukor
1 bögre dió /mogyoró, mandula/
1/2 bögre méz
2 tojás
1 bögre fehér tönkölybúza liszt
1/2 bögre világos rozsliszt
1 teáskanálnyi szódabikarbóna
1 teáskanál szegfűszeg
1 teáskanál gyömbér
1 teáskanál fahéj
1 1/4 bögre zabpehely
3/4 bögre mazsola
1 t
k vanília aroma

Elkészítés:

A margarint habosra kavarjuk egy csipetnyi sóval, hozzáadjuk a mézet, a cukrot, majd a tojásokat, s a vaníliát. Jól kidolgozzuk, s elkeverjük a szódabikarbónával kevert liszttel, fűszerekkel, a zabpehellyel. Beleforgatjuk a meleg vízben megáztatott, lecsepegtetett mazsolát, és a dióféleségeket.

Egy órán át pihentetjük hűtőben a masszát. Kézzel kis diónyi golyókat formálunk, korong formára ellapítjuk őket (nedves kanál domború oldalával a legkönnyebb), és sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk a darabokat.
Előmelegített, 180 °C fokos sütőben kb. 12-15 perc alatt kisütjük. Hamar kész van, vigyázni kell, hogy ne legyen túlsütve.

Forrás: reformnasik.blogspot.hu

2013. július 30., kedd

Sajtos szezámos ropogós keksz



Hozzávalók:


3 tojás
9-10 evőkanálnyi szezámmag
½ teáskanálnyi sütőpor
2 csipetnyi (erős) fűszerpaprika
1/2 teáskanálnyi frissen reszelt szerecsendió
pici só, - ízlés szerint
10 dkg reszelt kemény sajt



Elkészítés:

A tojások fehérjét kemény habbá verjük.
A tojások sárgáit elkeverjük a szezámmaggal, a szerecsendióval, a sütőporral, a paprikával és a sóval.
Folyékonyabb állagú masszát kapunk.
Sütőpapírral bélelt gáztepsire kanállal halmokat rakosgatunk úgy, hogy közöttük bőven maradjon hely. A halmokat kissé lelapítjuk kerek, vékony formára a kanál hátával, vagy villával.
Tetejüket megszórjuk reszelt sajttal.
Előmelegített 180 °C-os sütőben sütjük ki a kekszeket kb. 20 perc alatt.
Akkor jó, ha a szélük szépen barnul, és már teljesen ropogósak.
Hagyjuk őket teljesen kihűlni, és jól záródó dobozban tároljuk. Fontos, hogy egészen kihűlt állapotban csomagoljuk el, mert egyébként megpuhulnak.

Kb. 20 darab lesz belőle, két nagy tepsi adagja.

Forrás: reformnasik.blogspot.hu

2013. július 29., hétfő

Házi zabos-magvas kenyérkeksz

Hozzávalók:

0,5 dl szezámmag
0,5 dl lenmag
2 marék tökmag
6 dkg pirított, darált dió
1dl apró szemű zabpehely
1 ek. 100% extra szűz olívaolaj
10 dkg metélőhagymás tofu
kb. 1,5 dl forró víz
só-ízlés szerint

Elkészítés:

A zabpelyhet összekeverjük a magokkal és az előzetesen száraz serpenyőben megpirított, majd megdarált dióval. Hozzáadjuk az összetört tofut, az olajat és a forralt vizet. Várunk 15-20 percet, majd egy olajozott tepsibe belesimítjuk, egy késsel bevagdossuk és közepes lángon kb. 25-30 perc alatt kisütjük. Pástétommal, salátával nagyon finom, de még magában is jó rágcsálni való.


Forrás: magdireceptek.blogspot.hu

2013. július 26., péntek

Gluténmentes fűszeres keksz

Hozzávalók:
10 dkg barna rizsliszt
méz vagy xilit (eredeti recept szerint 5 dkg porcukor)
1 késhegynyi szódabikarbóna
1 csipet só
1 biocitrom reszelt héja (ezt kihagytam)
3 evőkanál víz
1 mokkáskanál mézeskalács fűszerkeverék (vagy őrölt fahéj és szegfűszeg)
5 dkg vaj vagy kókuszzsír
tetejére őrölt dió (elhagyható)

Elkészítése:
Összekeverjük a hozzávalókat.
Ragadós masszát kapunk ezért vizes kézzel apró golyókat formázunk.
Sütőpapírra helyezzük és villával megnyomkodjuk a tetejét.
Őrölt dióval megszórhatjuk a tetejét
Forró sütőben ropogósra sütjük. (Vigyázz hamar megéghet az alja!)

Én az első adagot vajjal készítettem, 2 evőkanál mézzel, forró sütőben majdnem megégettem. Nagyon megdagadtak a kekszek. Egy omlós, morzsálós puha keksz lett az eredmény. Célszerű kihülés után kivenni a tepsiből, széteshet..

Második adag kókuszolajjal készült, 1 evőkanál mézzel, és jelentősen visszavettem a hőfokból. Lassabban sült, alig nőttek meg, a villa nyomai jól láthatóak (az 1. variációnál semmi nyoma) kemény, ropogós végeredmény lett. Szerintem a kettő között kell ideálisnak lennie, majd kitapasztalom a pont jó hőfokot.

Családomnak egyik variáció ellen sem volt kifogása, mind elfogyott. Egy adag kb. 20-25 pici kekszre elég.

Jó étvágyat kívánok!

Forrás: antalvali.com

2013. július 25., csütörtök

Málnakrémes töltött keksz zabpehellyel



Hozzávalók 16 kekszhez (az eredeti recept szerint):

75 g vaj
75 g zabpehely
100 g porcukor
1 közepes méretű tojás
2 teáskanálnyi sima liszt
1 teáskanálnyi sütőpor

A töltelékhez:
1 lime
250 g mascarpone
25 g porcukor



Az én verzióm:
10 dkg vaj
12 dkg zabpehely
4 dkg juharszirup
1 tojás
1 ek liszt
1 tk sütőpor

A krémbe:
10 dkg szitán átnyomott málna
25 dkg mascarpone (helyett én most 1 nagy doboz lecsepegtetett tejfölt használtam)
juharszirup ízlés szerint

Előre szólok, ez a mennyiségű krém ehhez a 16 kekszhez – amiből ugye a végén 8 darab lesz – rengeteg. Nyugodtan indítsunk dupla adaggal.
Melegítsük elő a sütőt 170 fokosra.
A vajat olvasszuk meg egy kis nyeles lábasban.

Mérjük hozzá a zabpelyhet, öntsük bele a juharszirupot (vagy a cukrot), keverjük jól össze, és hagyjuk állni pár percig.
Verjük fel a tojást, majd adjuk a masszához a liszttel és a sütőporral együtt.
Sütőpapírral borított tepsibe tegyünk a masszából 16 púpos teáskanálnyi adagot (a hagyományos nagy tepsibe éppen belefér), és egyengessük el kör alakúra, de arra figyeljünk, hogy ne legyenek túl közel egymáshoz (legyen köztük kb. 2 centi).
Kb. 10 perc alatt süssük aranysárgára a kekszeket.

Készítsük el a krémet: keverjük össze a mascarponét (vagy a lecsepegtetett tejfölt) a málnavelővel, ízesítsük juharsziruppal vagy cukorral, mézzel vagy xilittel, ahogy tetszik, és aztán a KIHŰLT kekszeket ragasszuk össze a krémmel.
Ennyi.

2013. július 24., szerda

Vegán-kókuszos zabkorpás keksz



Hozzávalók:

¾ bögre tönkölyliszt
¾ bögre zabkorpa
½ bögre kókuszolaj
¼ bögre kókuszreszelék
½ bögre langyos víz
¼ bögre keményítő
1 kiskanál szódabikarbóna
½ böre agave nektár (vagy méz)
egy maroknyi csokipsztilla.



A hozzávalókat összedolgoztam. Először a a száraz anyagokat kevertem el, majd szép lassan, hozzáadtam a kókuszolajat, az agave szirupot és a vizet is.
Fagyiadagolóval sütőpapírral bélelt tepsire kanalaztam a masszát és előmelegített sütőben 10 perc alatt megsütöttem.

Forrás: marmalade.cafeblog.hu

2013. július 23., kedd

Omlós keksz kókusszal, feketeszezámmal


Hozzávalók:

11 dkg vaj felkockázva
8 dkg nádcukor
1 tojássárgája
4 dkg fekete szezámmag
4 dkg kókuszliszt
5 dkg rozsliszt
10 dkg fehér tönkölyliszt (vagy simaliszt)
pici só
fél citrom leve



A szezámmagot egy serpenyőben szárazon megpirítjuk, majd késes aprítóban vagy kávédarálóban megőröljük. A száraz hozzávalókat összekeverjük (fekete szezámliszt, kókuszliszt, rozsliszt, fehérliszt, pici só)
A száraz hozzávalókat elmorzsoljuk a vajkockákkal, hozzáadjuk a nádcukrot és a tojássárgáját, majd a citromlevet. Gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, és az így kapott tésztából hengert formázunk és folpackba tekerve 1 órára hűtőbe tesszük. Fél centi vékony korongokat vágunk a tésztából és sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk őket. 180 fokon, előmelegített sütőben 12-15 perc alatt megsütjük.

Forrás: kicsivu.hu

2013. július 22., hétfő

Kecskesajtos-olivás keksz



Hozzávalók:

160 g liszt (teljes kiőrlésű)
100 g vaj
120 g kecskesajt
20 szem olíva bogyó
pár csepp olívaolaj

Mindössze ennyi kell ehhez ropogós és nagyon finom kekszhez .
Akár az utolsó percben is elkészíthető, még nem késő......


A hideg vajat gyúrjuk össze a liszttel, morzsolt kecskesajttal apróra vágott magozott olívabogyóval és pár csepp olívaolajjal, némi sóval ha a kecske sajt nem lenne elég sós.
Rúddá formázzuk , fóliában fél órát hűtőben pihentetjük majd éles késsel 3-4 mm széles lapokat vágunk . Sütőpapírral bélel lemezen ropogósra sütjük 12-15 perc alatt.

2013. július 19., péntek

Vaníliás-kardamomos keksz


Hozzávalók:

22 dkg puha vaj
1 csésze* cukor
1 L-es tojás
2-2,5 teáskanál vanília-kivonat
1 teáskanál őrölt kardamom
csipet só
2,5 csésze liszt
színes cukor, dekorcukor (elvetemülteknek ételfesték)

*1 csésze = kb. 2,25 dl



A vajat habosra keverem a cukorral, majd beledolgozom a tojást, a sót, a kardamomot és a vanília-kivonatot. Végül több részletben belekeverem a lisztet.
A sütemény-nyomót megtöltöm, merőlegesen ráállítom egy tepsire (se lisztezni, se vajazni, se sütőpapírozni nem kell!) és egy vagy két nyomással kitolok egy kekszet. Telenyomom keksszel a tepsit, szórok rájuk egy kis dekorációt, és előmelegített sütőben, 190 fokon 8-9 perc alatt megsütöm.

2,5 tepsinyi lesz belőle.


Forrás: lillafoz.blogspot.hu

2013. július 18., csütörtök

Sajtos keksz magokkal

Hozzávalók:
45 dkg liszt
25 dkg margarin
1 teáskanál só
15 dkg reszelt sajt
2 evőkanál tejföl
fél csomag sütőpor
1 tojás
reszelt sajt, szezámmag, köménymag, stb.
Elkészítés:

A lisztben elmorzsolom a margarint, és ha már elég morzsalékos, hozzáadom a sütőport és a sót is. Belekeverem a reszelt sajtot - ami lehet füstölt is -, és hozzáadom a tejfölt. Rugalmas tésztát gyúrok, és berakom a fagyasztóba. 

Amíg a tészta hűl, 2 nagy gáztepsit sütőpapírral kibélelek, és 1 tojást felverek egy kis tálban. Ezután kiveszem a tésztát, kettévágom, és az egyik felét berakom a hűtőbe. Lisztezett deszkán 2-3 mm-re nyújtom ki a tésztámat, a tojás felével lekenem, és beszórom reszelt sajttal és szezámmaggal. A sütőmet bekapcsolom 200 fokra. Tetszőleges alakúra vágom a tésztámat, jelen esetben derelyevágóval rombuszokra vágtam. Belepakolom a két tepsibe őket, jó szorosan egymás mellé. Ezután a másik adag tésztával is ugyanígy teszek, csak azt szezámmaggal és egész köménymaggal szórtam be. A deszkán felvágom, és amíg a többi sül, addig otthagyom őket. Azért kell így előre dolgozni, mert irtó hamar sülnek meg (8-10 perc), és csak annyi idő van, hogy a megsülteket kipakoljam, és a nyerseket bepakoljam, mert már tehetem is be sülni őket. Finom ropogós lesz!

2013. július 17., szerda

"Háztartási" keksz a paleo konyhában



Hozzávalók (12 db)

15 dkg mandula
5 dkg kókusz reszelék
2 tojás
20 g kókuszolaj


Rakjuk be a mandulát és kókuszreszeléket az aprító gépbe és aprítsuk finomra. Ezután hozzáadjuk a tojást és a kókusz olajat és homogénre keverjük. Kézzel golyókat formázunk, melyeket egy vizes aljú pohárral laposra nyomunk és 175 fokra előmelegített sütőben sütjük míg a széle pirulni kezd, 12 percig. Pár percig hagyjuk pihenni a sütőlapon mielőtt levesszük és hagyjuk teljesen kihűlni.



Forrás: pocakpanna.blogspot.hu

2013. július 16., kedd

Teasütemény - rooibos keksz

Hozzávalók:

20 dkg liszt
10 dkg vaj
7 dkg porcukor
1 tojás sárgája
1 dl tejszín
6 filter vaníliás rooibos tea

A tejszínt felforraltam és leforráztam vele a filterből kiszórt teát. 5 perc állás után - picit meg is nyomkodva a teafüvet -leszűrtem.
Késes robotgépben a hideg vajat és a lisztet morzsás állagúra kevertem, hozzáadtam a cukrot és a tojás sárgáját, és a teás tejszínt. Puha, lágy tésztát kaptam, amit két folpack réteg között kilapítva egy órára a hűtőbe tettem.A hűtőből kivéve 2 mm vastag (vagyis vékony ) lappá nyújtottam a folpack között, és kiszaggattam. (Gyorsan kell dolgozni, lehet felezni is a tésztát, és amíg az egyik felével elkészülünk, a másik a hűtőben várakozik.)

160 fokos sütőben kb 20 perc alatt sültek készre, ekkor még egész puhák a kekszek, és a sütőlapon kell kihűlniük is, így lesznek tökéletesek.


Forrás: piszke.blogspot.hu

2013. július 15., hétfő

Almás-karamellás keksz egy kis fahéjjal

Hozzávalók: 

100 g vaj, 
50 g cukor, 
1 tojás, 
1 alma, 
1 kiskanál fahéj, 
200 g liszt, 
1 kiskanál sütőpor, 
150 g karamella. 

Elkészítése:

A karamella jelen esetben tej- vagy vajkaramellát jelent, azt a bizonyos fognyűvő édességet. Nos, ezt kell valahogy felkockázni, minél kisebbre. Előre szólok, hogy kéz és késgyilkos a művelet.

A vaj legyen puha, szobahőmérsékletű, így könnyű összekeverni a cukorral, akár villával is, de még jobb habverővel. Aztán belekerül a tojás és jól elkeverem.


Az almát durvára reszelem. Ha a héja nem adja könnyen a magát, akkor vékonyan meg szoktam hámozni. Ezt is a vajhoz keverem.

Beleszórom a többi hozzávalót és innentől már kézzel dolgozom. A masszát legkönnyebb ugyanis pár gyors mozdulattal összedolgozni. Igaz egy "kicsit" ragacsos lesz tőle a kezem.

Aztán két kanállal halmokat pakolok a sütőlapra és kb. 15 perc alatt szép pirosasra sütöm a kekszeket.

Itt-ott lehet, hogy kifolyik és akár meg is ég a karamell, azt érdemes leszedegetni a sütiről, de egyébként nagyon kis beválós keksz.

Forrás: agifoz.blogspot.hu

2013. július 12., péntek

Aszalt barackos, szegfűszeges cookie




Hozzávalók:

10 dkg aszalt barack felaprítva,
40 dkg Rama, 
csipetnyi só, 
60 dkg cukor, 
3 tojás, 
50 dkg liszt,
fél dkg őrölt szegfűszeg (ízlés szerint), 
fél dkg szódabikarbóna





A puha Rama-t a cukorral és a tojásokkal kikeverjük. A lisztet, a szódabikarbónát, a szegfűszeget és a sót egy tálban elkeverjük, majd a tojásos részbe forgatjuk. 
Beleforgatjuk az aprított aszalt barackot is. Kanállal kis halmokat szaggatunk ki sütőpapírral bélelt tepsire, és egy kicsit megnyomjuk a halmok tetejét, hogy egyenletesen terüljenek. Mivel eléggé szétterül a tészta, a halmok között hagyjunk legalább 5 cm távolságot. 180 fokra előmelegített sütőben 12-15 percig sütjük, amíg a szélei szépen barnulni nem kezdenek.

2013. július 11., csütörtök

Csokis-meggyes zabkeksz

Hozzávalók:
20 dkg szoba hőmérsékletű teavaj
18 dkg liszt
2 csapott evőkanál "cicás" kakaópor
egy nagy csipet só
1/2 teáskanál fahéj
1/2 tk. sütőpor
22 dkg barna cukor vagy nádcukor
2 nagy tojás
1 tk. vanília kivonat
15 dkg zabpehely
30 dkg meggy (kimagozva és lecsepegtetve)
10 dkg étcsoki apróra vágva


A sütőt 180 fokra állítom és bekapcsolom. Egy nagy tepsit kibélelek szilikonos sütőpapírral.

A lisztet összekeverem a kakaóval, fahéjjal, sóval és sütőporral.

A puha vajat a cukorral habosra keverem (kb 3-5 perc keverés magas fokozaton gépi habverővel). Hozzáadom a tojást és a vaníliát, majd további 1-2 percig keverem.

Ekkor beleteszem a lisztkeveréket és a zabpelyhet, majd addig keverem,amíg homogén masszát nem kapok. Ezután adom csak hozzá a meggyet és a csokit, és velük is alaposan elkeverem.

Egy nagy evőkanál segítségével kupacokat rakok a tésztából a sütőpapírra és szétlapítom őket. Figyeljünk, hogy bőven hagyjunk helyet a sütik között, mert szépen meg fognak "hízni" sütés közben. Nekem általában 3-4 tepsinyi adag jön ki ebből a mennyiségből (kb. 30 db keksz).

Sütés után hagyjuk pár percig a tepsin, majd helyezzük egy rácsra őket addig, amíg ki nem hűlnek. Zárt dobozban napokig eláll!


Forrás: filemonsfood.blogspot.hu

2013. július 10., szerda

Ropogós süti sárgabarackos & diós



Hozzávalók:

200 g fehérliszt
80 g teljes kiőrlésű liszt
225 g vaj
140 g cukor
1 tojás sárgája
1 csipet só
1 vanília kikapart belseje (vagy 1 zacskó vaníliás cukor)
1 narancs lereszelt héja
55 g apró kockákra vágott, aszalt sárgabarack
100 g dió, apróra törve

A puha vajat keverd el a cukorral és a tojás sárgájával, add hozzá a liszteket és a sót, majd keverd össze.
Szórd hozzá a narancshéjat és a sárgabarackot, majd alaposan dolgozd össze az egészet.



A puha, zsíros tésztából óvatosan formálj hengert, majd forgasd meg a tört dióban, hogy körbe mindenhol beleragadjon. Csavard szilikonlapba, vagy sütőpapírba és tedd a hűtőbe egy órára, vagy a fagyasztóba fél órára. 
Ha letelt az idő, kapcsold a sütőt 180°C-ra, majd tedd egy vágódeszkára a tésztát és éles késsel vágd fel kb 5 mm vastag szeletekre, majd helyezd vissza a szilikonlapra / sütőpapírra egy tepsin.
Dobd a forró sütőbe kb 10-12 percre, vagy amíg enyhén aranybarna nem lesz a süti.
Miután kivetted a sütőből, hagyd a tepsiben 5-10 percet és csak azután nyúlj alá óvatosan egy lapos-széles eszközzel és helyezd szárító rácsra, ahol hagyd teljesen kihűlni

A szilikon lap nagy segítség a henger megformálásakor, de ha így is túl puhának tartod a tésztát, akkor tedd a fagyasztóba 10 percre, hogy kissé keményebb, ezáltal pedig könnyebben formálható legyen.
Ha megfelelően van lehűtve (a rácson), akkor hetekig eláll egy zárt üveg-, vagy fém edényben és ami a legfontosabb, ropogós marad.

2013. július 9., kedd

Earl Grey-s cookie és a gyömbéres cookie

Hozzávalók:

30dkg liszt
15dkg kristálycukor (bár én most nyírfacukrot használtam)
1 tojás
1ek.joghurt
16.5dkg vaj
csipet só
csipet sütőpor
2 citrom reszelt héja

2-3tk. Eary Grey szálas teafű

Gyömbéreshez:
2-3 marék mandulaszelet
3 cm nagyságú gyömbér reszelve

A vajat olvasszuk meg, közben mérjük ki a többi hozzávalók. A lisztet, a cukrot – most nyírfacukorral próbáltam ki, kíváncsi leszek milyen lesz az íze – a tojást, a sót, a sütőport keverjük össze, reszeljük hozzá a citrom levét, majd a felolvasztott vajat is.

Ha igényli a tészta – nem tapad össze rendesen – akkor 1 evőkanál joghurtot tegyünk hozzá. Ha még mindig nem az igazi, akkor apró mennyiségeket adjunk hozzá. Ne essünk túlzásokba, mert akkor túl lágy lesz.

Ha teljesen összeállt a tészta, akkor keverjünk bele teafüvet. Ha nem tartjuk elegendőnek a 2-3 teáskanálnyit, szórhatunk még hozzá.

Most úgy csináltam, hogy a tésztát két részre szedtem szét és az egyik gombóchoz a teafüvet kevertem, a másikhoz pedig egy kb. 3 centi nagyságú gyömbért reszeltem, és azt dolgoztam bele.

Végezetül fóliába tekerve a hűtőbe rakjuk egy 30-40 percre, hogy megdermedjen.

Mivel lusta voltam elmosni a gyúródeszkát, ezért úgy döntöttem, hogy sütőpapíron fogom kisodorni a tésztát. Ez azért is volt jó, mert így nem kellett lisztet rakni a tészta alá, hogy ne ragadjon le.

Kb 4 centis átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, majd a tetejét megszórjuk mandulaszeletekkel. Csak a gyömbérest, hogy ne legyen az ízek kavalkádja

A sütőt 180 fokra állítsuk és kb. 10 perc alatt világosra sütjük.

A második tepsit alacsonyabb hőfokra tettem: 170 fokon sült 15 percig.

Egy adagból, kb. 50 darab sütike készül.
Fém- vagy műanyag dobozban tároljuk, így jobban eláll és nem szívja meg magát nedvességgel.

A reggeli kávé mellé nagyon finom! De önmagában fogyasztva rágcsának is bejön :)


Forrás: fincsa-nindzsa.blog.hu

2013. július 8., hétfő

Ropogós mogyorós keksz



Hozzávalók:

25 dkg liszt
csipet só
fél tk őrölt fahéj
1 tk sütőpor
8 dkg őrölt mogyoró
5 dkg ropogós mogyorógrillázs (Haselnuss krokant)
10 dkg vaj
5 dkg cukor
1 vaníliarúd kikapart magjai
1 tojás
1 kezeletlen narancs héja

A liszthez keverem a sütőport, a sót, a fahéjat, a ropogós- és az őrölt mogyorót. A vajat felhabosítom a cukorral, majd hozzáadom a kikapart vaníliapépet, majd a tojást és a narancs héját. 




A vajas részt összekeverem a lisztessel, majd kézzel összeálítom a masszát. Két, nagyjából 3 cm átmérőjű rudat készítek belőle, folpackba tekerem és hűtőbe teszem min. fél órára. Ha megdermedt a tészta, késsel fél cm-es korongokat szelek belőle, majd ezeket sütőpapírral bélelt sütőlemezre rakosgatom. 200 fokon 10-12 perc alatt aranybarnára sütöm.

Forrás: www.izbolygo.hu

2013. július 5., péntek

Mézes-magvas, csupa finom keksz

Hozzávalók:

20 dkg liszt, 
10 dkg puha vaj, 
1 cs. sütőpor, 
1 tojás, 
2 cs. vaníliás cukor, 
4-5 evőkanál méz (ebben az esetben is a narancsos akácmézemet használtam), 
kb. 10 dkg durvára tört mogyoró és mandula és egy csipet só.

Elkészítés:

Összekeverem a lisztet, a sütőport, a vaníliás cukrot, a cukrot, a fenyőmagot, a csokoládét és a citromhéjat. Hozzáadom a vajat és a tojást, majd tésztát gyúrok belőle. A tésztát frissentartó fóliába csomagolom és egy jó órára berakom a hűtőbe pihentetni. Ezután kiterítem egy lisztezett deszkára kb. 5 mm vastagságúra nyújtom és formákat szúrok belőle. 


Sütőpapírral bélelt tepsibe rakom a sütiket, a tetejüket megszóróm egy kis barnacukorral (hogy finoman karamellizálódjon) majd és 180°-os, előmelegített sütőbe rakom sülni őket. 10-12 perc alatt el is készülnek.


Forrás: www.azeletnaposoldala.hu

2013. július 4., csütörtök

Mandulás-málnás keksz

Hozzávalók 10 darabhoz:

10 dkg szeletelt mandula
15 dkg őrölt mandula
0.5 kiskanál mandulakivonat
3 db tojásfehérje
22 dkg cukor
1 evőkanál Rama
0.5 kiskanál őrölt fahéj
6 dkg porcukor
30 dkg málnadzsem (mag nélküli)

Elkészítés

A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra. A szeletelt mandula kétharmadát vékony rétegben egy tepsi közepére rendezzük.


Az őrölt mandulát összekeverjük a mandulakivonattal és az enyhén felvert tojásfehérjével, majd elektromos keverő segítségével összedolgozzuk a cukorral, a Ramával és a fahéjjal.

A masszát egy zárható műanyag zacskóba töltjük, majd a zacskó egyik sarkát levágva evőkanálnyi adagokat nyomunk belőle a szeletelt mandulára. A tetejét megszórjuk a maradék mandulával. (A mandula ne takarja be teljesen a tésztát, annak lágynak és ragacsosnak kell maradnia!)

A sütiket egy sütőpapírral kibélelt tepsibe rendezzük (5 cm helyet hagyva közöttük), és aranybarnára sütjük őket (12 perc után egyszer megfordítjuk). A sütőből kivéve 5 percig hűlni hagyjuk, majd megszórjuk a porcukorral.

A kekszek felét megkenjük a dzsemmel, majd az üresen maradt kekszekkel lezárjuk őket.

2013. július 3., szerda

Málnás krémsajtkeksz




Hozzávalók:


30 dkg liszt
15 dkg porcukor
1 tasak vaníliás cukor
1 csipet só
17 dkg puha vaj
10 dkg mascarpone
15 dkg mirelit málna




A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra és egy nagy tepsit (20×30cm) kibélelünk sütőpapírral.
Keverőtálba szitáljuk a lisztet, cukrokat és a sót, majd alaposan elvegyítjük. Hozzáadjuk a vajat és a mascarponét, hogy morzsalékos tésztát kapjunk. Most jöhet hozzá a fagyott málna, dolgozzuk a tésztába alaposan!

A kész masszából diónyi golyókat formáljunk és egymástól 4-4 cm távolságra helyezzük őket a tepsibe. Villával nyomogassuk őket laposra majd kb. 20 perc alatt süssük készre.

Tényleg finom, omlós kekszek születtek. Ízlés szerint porcukorral meghintve tálalhatjuk.


Forrás: www.gasztromanko.hu

2013. július 2., kedd

Fehércsokis-málnás keksz


Hozzávalók 12 db kekszhez:
- 125 g szobahőmérsékletű margarin,
- 75 g cukor,
- 150 g finomliszt,
- 1 evőkanál zsíros tej,
- 1 teáskanál vaníliakivonat,
- 100 g apróra darált fehércsokoládé,
- 100 g friss, vagy fagyasztott málna (ha fagyasztottat használsz, hagyd szobahőmérsékleten felengedni),
- a sütéshez sütőpapír


Elkészítés:

Melegítsd elő a sütőt 180 fokra.
Keverd ki habosra a lágy margarint a cukorral. Add hozzá a lisztet és a tejet majd keverd össze addig, amíg sűrű, morzsás állagú tésztát nem kapsz (ne ijedj meg, ha nem akar összeállni annyira – a végére egészen lágy lesz a málnától).

A tésztához vegyítsd hozzá a vaníliakivonatot és az aprítógépben durvára darált fehércsokoládét (ha nincs aprítógéped, akkor egy éles késsel tudod egészen kis darabkákra vágni).

Tedd egy tálkába a megmosott málnát és egy villa segítségével törd össze, hogy pépessé váljon. A málnapépet is keverd a tésztához. Én ekkor már félretettem a lyukas fakanalat és kézzel gyúrtam véglegesre a tésztát, mert így egyszerűbb. Arra azonban vigyázz, hogy ne gyúrd teljesen össze a hozzávalókat, mert sokkal szebb és jobb a végeredmény, ha a tészta egy picit rusztikus marad.
Egy sütőrácsra (vagy éppen a sütőd saját rácsára) helyezz sütőpapírt. A masszából kézzel formálj 12 db golyócskát. Helyezd a golyócskákat tisztes távolságba egymástól. (Ha több sütőrácsod van, használd mindet, ha viszont csak egy, akkor több körben süsd meg a 12 db kekszet. Egyszerre ne helyezz 4-6 db-nál többet a rácsra, mert sütés közben meg fognak nőni, és ha túl közel vannak egymáshoz, akkor sziámi sütik lesznek!)

A sütőpapíros rácson lévő golyócskákat finoman lapítsd el az ujjaiddal kb. 5 cm átmérőjű korongokká.
A előmelegített sütőben nagyjából 15 perc alatt sülnek készre.

A megsült kekszeket hagyd langyosra hűlni, de ne tovább! Akkor a legfinomabb, ha még frissiben megeszed, mielőtt teljesen kihűl.

Ha mégis el szeretnél tenni belőle (bár az illatot megérezve ez nehezen kivitelezhető), tedd jól záródó dobozba és fogyasztás előtt langyos sütőben (ne mikróban!) melegítsd meg egy picit. A csokoládé, a málna és a vanília aromája és fantasztikus illata így érvényesül a legjobban.

Mivel a sütemény friss gyümölcsöt tartalmaz, ne tárold 2-3 napnál tovább.


Forrás: orsibisztro.blogspot.hu

2013. július 1., hétfő

Citromos-levendulás keksz




Hozzávalók:

30 dkg liszt
20 dkg vaj
3 tojássárgája
12 dkg porcukor
1 citrom reszelt héja
2-3 teáskanál citromlé
kb 2 teáskanál szárított levendulavirág
2-3 csipet só





Elkészítése:
A hozzávalókat gyors mozdulatokkal (a kéz melege nem igazán tesz jót a vajas tésztáknak) összegyúrjuk, vagy robotgéppel összegyúratjuk.
A tésztát fóliába csomagolva 1-2 órára hűtőszekrénybe tesszük, amíg megdermed.
Ezután kinyújtjuk nem túl vékonyra, és tetszés szerinti fomrákkal kiszaggatjuk.
Tepsire tesszük, és 200 fokos sütőben 10-12 perc alatt megsütjük. A sütőből kivéve még puhák a kekszek, de ha tovább sütjük, akkor kiszáradnak.