2014. február 28., péntek

Vajas keksz házilag





Hozzávalók:
10 dkg cukor
20 dkg vaj vagy margarin
30 dkg liszt
1 csomag vaníliáscukor
1 egész tojás
1/2 csapott mokkáskanál só
szórásnak cukor és/vagy apróra vágott dió





Az elkészítés menete:
A vajat a liszttel összedzsambásszuk. Nem fog összeállni, de a szakácskönyv szerint mindig így kell kezdeni.
Hozzáadjuk a cukrot, a vaníliáscukrot, a tojást és a sót. A sót nem írja a recept, de nagyon szépen árnyalja az ízét, úgyhogy nehogy kimaradjon!
A tésztát betesszük a hűtőbe 1 órára pihenni.
Kivesszük, félbe vágjuk, fél centi vékonyra kinyújtjuk az egyik felét. Azért csak az egyiket, mert egy gáztepsibe csak a fele fog beleférni, és hogy ne kezdjen el melegedni a vaj. A nyújtás igen macerás, mert borzasztóan le akar ragadni, így eléggé alá kell lisztezni.
Kiszaggatjuk a tetszőleges formákat, tepsibe tesszük. Nekem van teflonos sütőpapírom, de egyébként meg ki kell vajazni a tepsit.
A tepsibe rakott formákat meghintjük kristálycukorral és/vagy apróra vágott dióval.
Huss, már mehet is be a sütőbe teljes gázon, és ripsz-ropsz meg fog sülni. A második adag kinyújtásával és szaggatásával még nem is leszünk kész, mire már kisül.

Vigyázzunk, mert könnyen túlsül!


Aki akarja, lekvárral összeragaszthat belőle kettőt és úgy nyammoghatja, morzsázhatja tele vele a lakást. Jó recept, mert nem túlságosan édes!


Forrás: receptizek.blog.hu

2014. február 27., csütörtök

Gesztenyés keksz


Hozzávalók

· 10 dkg Maroni gesztenyeliszt
· 10 dkg finomra őrölt mandula
· 10 dkg cukor vagy ennek megfelelő mennyiségű édesítőszer, például nyírfacukor
· 1 tojás
· 5 dkg puha vaj
· 1 citrom reszelt héja
· 5 dkg étcsokoládécsepp
vagy kis darabokra vágott étcsokoládé
· 1 csapott kávéskanál sütőpor



Összekeverjük a gesztenyelisztet a mandulával, a cukorral és a sütőporral, egybemorzsoljuk a vajjal, összegyúrjuk előbb a tojással és a citromhéjjal, végül a csokoládédarabkákkal is. Az így kapott tésztát fél órára hűtőszekrénybe tesszük.

A hűtés után 24 egyforma nagyságú golyót formázunk a tésztából. Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk őket, kanál hátuljával kicsit lenyomjuk a tetejüket.


Forrás: gesztenyemarci.hu

2014. február 26., szerda

Gluténmentes csokis keksz

Hozzávalók:

( a bögre 2,5 dl-es volt)
1 bögre kókusz liszt
3/4 bögre mogyoró liszt (földimogyoró nagyon finomra darálva)
3/4 bögre burgonya pehely
egy teáskanál szódabikarbóna
fél tk. só
egy evőkanál kakaópor
egy tk. fahéj
3/4 bögre cukor
2 vaníliás cukor
3/4 bögre étolaj (ha van akkor repceolaj)
2 nagy,vagy 3 kicsi tojás
egy tábla étcsoki nagyon apróra vágva



Az alapanyagokat a fent felsorolt sorrendben egymáshoz adjuk és alaposan összekeverjük, majd egy órára a hűtőbe tesszük.

A sütőt 165 fokra előmelegítjük.

Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral.

Egy fagyi-adagoló kanál vagy evőkanál segítségével kiadagoljuk a tésztamasszát. Azért jó a fagyis, mert azzal könnyedén, pont egy keksznyi kupacot kapunk.


Most jön az egyetlen trükkös rész. A kupacokat jól össze kell gyömöszölni, hogy ne morzsálódjon szét. Én ezt egy nagy pogácsa kiszúróval oldottam meg : ebbe tettem a tésztát, jól lenyomogattam és ennyi. Tökéletes köröket kaptam.

15-20 percig kell sütni, majd rácson kihűteni.

Be kell valljam, messze felülmúlta a várakozásaimat... nagyon-nagyon finom lett! Kívül ropogós, belül puha. Még finomabb is, mint a sima lisztes változat... :)


Forrás: filemonsfood.blogspot.hu

2014. február 25., kedd

Tejszínes epres keksz

Hozzávalók kb. 20 kekszhez:

30 dkg eper
25 dkg liszt
10 dkg vaj (teavaj, nem margarin)
10 dkg porcukor
1 csipet só
2 teáskanál sütőpor
1 dl habtejszín


Az epret megmosom és felkockázom. A sütőt 200 fokra előmelegítem (mellőzöm a légkeveréses funkciót).




Vajas tésztát készítek: a száraz hozzávalókat (liszt, cukor, só, sütőpor) összekeverem, majd az apró kockára vágott hideg vajjal elmorzsolom. Mikor már teljesen morzsaszerű, akkor belekeverem a felvert tejszínhabot és az epret.

Egy tepsit kibélelek sütőpapírral és evőkanálnyi adagokat helyezek rá a tésztából. A sütőben kb. 25-30 perc alatt aranybarnára sütöm a kekszeket. A még meleg sütiket rácsra helyezem és azon hagyom kihűlni. 1-2 napon belül fogyasszuk el.


Forrás: filemonsfood.blogspot.hu

2014. február 24., hétfő

A Nagyi keksze



Hozzávalók 

200 g vaj
5 tojássárgája
200 g cukor
300 g liszt
200 g darált mandula, barackmag közepe, mogyoró vagy dió
1-2 kiskanál fahéj
tojás és cukor a keksz lekenéséhez





Elkészítés


Keverjük össze a lisztet a vajjal és gyúrjuk addig, amíg kemény tésztát kapunk.
Adjuk hozzá az 5 tojássárgáját, a cukrot és a fahéjat (1-2 kiskanállal ízlés szerint).
Keverjük jól össze és végül tegyük bele a darált mandulát.

Az így kapott lapot hagyjuk másfél-két órát állni, majd nyújtsunk egy lapot belőle és szaggassuk ki tetszés szerint.

A formákat tegyük tepsibe , kenjük meg tojással és szórjuk meg cukorral. Süssük előmelegített sütőben 15 percet 200 fokon.

Amikor elkészült vegyük ki, hagyjuk kihűlni és fémdobozban tároljuk.


Forrás: www.otletkonyha.hu

2014. február 21., péntek

Petra-keksz (birsalmasajttal és zabpehellyel)



Hozzávalók:

18dkg margarin
10dkg cukor
1 tojás
16dkg liszt
24dkg zabpehely
1 teáskanál őrölt fahéj
1 teáskanál szódabikarbóna
10dkg darabolt csoki
10dkg aprított dió, vagy mandula
12 dkg birsalmasajt kis kockákra vágva

5dkg mazsola






A lisztet összekevertem a szódabikarbónával, zabpehellyel és a fahéjjal. A margarint habosra kevertem a cukorral és a tojással, majd kanalanként hozzádolgoztam a szárazanyagokat. Így egy lágy, kissé ragadós tésztát kaptam. Hozzádolgoztam még a csokit, diót, mazsolát és a kockákra vágott birsalmasajt felét.

Sütőpapírral borított lemezre nedves kézzel dió nagyságú golyókat formáztam. Ezeket kiskanállal kissé ellapítottam, a közepükbe az ujjammal mélyedést nyomtam és mindegyikbe egy kocka birsalmasajtot tettem.

180 fokos sütőben 12 perc alatt készre sütöttem őket.

Ebből a mennyiségből ~28 db, gyermektenyér nagyságú kekszet tudtunk sütni, amelyek rendkívül gyorsan el is tűnnek! :)

Forrás: teller-cake.blogspot.hu

2014. február 20., csütörtök

Aszaltkörtés-joghurtos zabkeksz


Hozzávalók:

25dkg liszt
10dkg zabpehely
15dkg margarin
1/2 csomag sütőpor
5dkg nádcukor
10dkg aszalt körte
12,5dkg körtés joghurt
1 tojás
10dkg darabolt csoki vegyesen (fehér,ét)


A tészta hozzávalóit kimértem és a csokidarabkák kivételével lágy, ragdós tésztát gyúrtam. Belevegyítettem a csokidarabokat is és vizes kézzel, kiskanál segítségével diónyi halmokat tettem egy sütőpapírral fedett tepsire. A kanállal kicsit ellapítottam a tésztahalmokat és 170fokos sütőben 15 perc alatt készre sütöttem a kekszeket.


Forrás: teller-cake.blogspot.hu

2014. február 19., szerda

Körtés-gyömbéres zabkeksz

Hozzávalók:
(a bögre 2,5 dl-es )


1 és 1/2 bögre nagyszemű zabpehely
1/2 bögre liszt
1/2 teáskanál sütőpor
nagy csipet só
1/2 tk fahéj
10 dkg puha, szoba hőmérsékletű vaj
1/2 bögre cukor (fele finomított kristálycukor, fele nádcukor)
1 nagy XL-es tojás, vagy 2 kicsi S-es
1 db nagy vilmos körte
fél pingpong labdányi gyömbér


A sütőt 110 fokra előmelegítem.
A körtét és a gyömbért meghámozom, majd a gyümölcsöt picit nagyobb, a gyömbért viszont nagyon apró kockákra vágom. Megszórom a fahéjjal és egy evőkanál cukorral, majd alaposan összeforgatom. Egy sütőpapírral kibélelt tepsiben elegyengetem. Kb. 3/4, 1 órán át "aszalom" a sütőben úgy hogy a sütő ajtót résnyire nyitva hagyom.

A sütőt 180 fokra állítom.
A vajat a cukorral habosra keverem egy elektromos habverő segítségével (kb. 3-4 perc), majd hozzáadom a tojásokat is és további 2-3 percig keverem.
A száraz hozzávalókat alaposan elkeverem és összeforgatom a vajas masszával.
Sütőpapírral bélelt tepsibe halmozom a keksz-kupacokat és egy kicsit kilapítom őket (kb. 1-2 cm vastagságúra). Egy evőkanál, de leginkább egy fagyi-adagoló kanállal lehet szép, egyforma nagyságú sütiket kialakítani. Hagyjunk a kupackák között 5-5 centi távolságot, mert ahogy a vaj megolvad, picit szét fog folyni.
15-20 percig süssük, amíg aranybarnák lesznek.


Forrás: filemonsfood.blogspot.hu

2014. február 18., kedd

Zabpelyhes keksz körtével és csokoládéval



Alapanyagok:
10 dkg vaj
50 gramm barna cukor
1 tojás
80 gramm liszt
fél kiskanál szódabikarbóna
nagy csipet só
150 gramm zabpehely
1 közepes körte
60 gramm 70%-os étcsokoládé



A puha vajat krémesre keverem a cukorral és a tojással. Hozzákeverem a száraz alapanyagokat, majd az apróra vágott körtét és a ledarált csokoládét is beleforgatom. Ekkor a masszát néhány órára behűtöm, vagy ha nincs erre időm, azonnal teáskanálnyi gombócokat formázok belőle, és sütőpapíros tepsin, 180 fokon kb. 15 perc alatt megsütöm.


Forrás: www.origo.hu

2014. február 17., hétfő

Mogyoróvajas-csokis keksz

Hozzávalók:
10 dkg vaj
10 dkg mogyoróvaj
3 dkg cukor
1 tojás
2 tk sütőpor
10 dkg liszt
5 dkg fehér-, tej-,  étcsoki
Elkészítés:
A vajat, mogyoróvajat, cukrot és tojást habverő segítségével krémes állagúra dolgozzuk, majd hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet és hasonló eljárással beleépítjük krémünkbe.

A csokoládét összetörjük és belekeverjük a fenti masszába.

Ezután két munkás kezünk közreműködésével pingponglabdányi golyókat gyúrunk, amiket aztán sütőpapírral kibélelt tepsibe helyezünk, és barátságos mozdulattal fejbeveregetve könnyedén kilapítgatunk. Nagyjából 30 darabra lehet számítani.

Tepsinket az időközben 180 fokra hevített sütőbe toljuk, és türelmesen várunk, míg kekszeink teteje a képen látható módon be nem repedezik. Ez a fázis nálunk 9 egész percet vett igénybe.

Tipp:

Vigyázzunk, ennél sokkal tovább ne süljön, különben meglehetősen kemény fizikumú kekszekhez lesz szerencsénk.

Miután kihűlt, érdemes hermetikusan zárható dobozban tárolni, hogy megőrizze omlós, puha állagát.

Kevés fahéj, őrölt mogyoró belecsempészésével lehet az élményt fokozni.


Forrás: gyomber.hu

2014. február 14., péntek

Aszaltmeggyes mandulás keksz

Hozzávalók:
17,5 dkg szobahőmérsékletű vaj,
8,5dkg porcukor,
1/2 kiskanál vanília kivonat,
22,5 dkg liszt,
7,5 dkg aszalt meggy,
7,5 dkg szeletelt mandula.

Készül:
A vajat a porcukorral és a vanília kivonattal habosra keverünk robotgéppel.Hozzáadjuk a lisztet,a mandulát és az aszalt meggyet majd jól összedolgozzuk.Két részre osztjuk és 5 cm hengereket formálunk belőle.

A hengereket szorossan öntapadós fóliába csomagolyuk és legalább 1 órára fagyasztóba tesszük (de elkészíthetjük előbb is és mikor szükségünk van rá a fagyaszóbol a hűtőszekrénybe tesszük 1 éjszakára hogy kiolvadjon)
Kicsomagoljuk a fóliából majd 1 cm szeletekre vágjuk és zsírpapírral bélelt tepsibe rakjuk majd 180 fokon megsütjük.

Forrás: vanilla-daniela.blogspot.hu

2014. február 13., csütörtök

Fenséges cappuccino korong


Hozzávalók:

16 dkg vaj
2 dkg instant kávépor
2 tk vaníliaaroma
1 ek rumaroma
24 dkg kristálycukor
2 tojás (csak villával keverd össze egy pohárban)
1 tk szódabikarbóna
1 tk sütőpor
10 dkg tejcsokoládé reszelék
44 dkg liszt



1. Olvaszd meg a vajat és keverd hozzá a kávéport, a vaníliát meg a rumaromát. Addig keverd amíg a kávé teljesen feloldódik benne. Add hozzá a cukrot, a felvert tojásokat, a szódabikarbónát és a sütőport. Alaposan keverd össze.


2. Keverd bele a csokireszeléket és addig keverd, míg egyenletes lesz. Fokozatosan adagold hozzá a lisztet és alaposan keverd el.


3. Nedves kézzel formálj diónyi golyókat és helyezd kivajazott tepsibe 7-8 cm távolságra. Lapogasd le a golyócskákat kis korongokká.


4. Előmelegített sütőben 175 fokon süsd 10-12 percet. Ha kész, hagyd 2 percet hűlni, majd tedd ki tortarácsra és hagyd teljesen kihűlni.


Forrás: sarokkonyha.blogspot.ro

2014. február 12., szerda

Rusztikus keksz joghurttal

25 dkg lisztet elvegyítettem
12 dkg barna cukorral
1 kk sütőporral
5 dkg kakaóval
1/2 üveg Dr. Oetker vanília aromával. Hozzáadtam
1,6 dl natúr joghurtot és
0,6 dl olajat.
Egy kavaró lapáttal sima tésztává kavartam. Egy puha tésztájú golyót kaptam. Ebből kiskanállal diónyi darabokat szaggattam, majd golyóvá formáztam. 


Sütőpapírral bélelt tepsire raktam egymástól távolabb és előmelegített sütőben 180 fokon 15 perc alatt megsütöttem. Még melegen vaníliás porcukorral megszórtam.
Ebből az adagból 24 db roppanós, finom kekszet kaptam.


Forrás: sarokkonyha.blogspot.ro

2014. február 11., kedd

Aszaltbarackos, zabpelyhes keksz

Hozzávalók:
-13 dkg zabpehely
-12 dkg liszt (lehet tk. is, nálam most finomliszt)
-1 teáskanál sütőpor
-1 egész tojás
-1 kk. fahéj
-15 dkg hideg vaj kockákra vágva
-12 dkg barnacukor
-1 csipet só
-10 dkg aszaltbarack apróra vágva, teában megáztatva

A zabpelyhet előre megpirítottam teflon serpenyőben, csak úgy, szárazon. Kihűtöttem.
Lehet kézzel is gyurmicolni, de a robotgéppel 1 perc alatt egynemű masszát kapunk, szóval úgy gyorsabb. Én most a gépet használtam-mindent belepakoltam, a vajat kis darabokra vágva. Az aszalt barack kimaradt, az közben egy fél pohár gyümölcsteában ázott apró darabokra vágva.


Mikor morzsás, de viszonylag homogén lett a massza, akkor kézzel dolgoztam tovább - belegyúrtam az alaposan lecsepegtetett barackot is. A tésztagombócot kb. 20-22 részre osztottam.

A sütőlemezre sütőpapírt tettem, a kis gombócokat egymástól távol helyeztem el.
(2 tepsi kell mindenképpen, 1-re ha jól emlékszem nem fért több, mint 3x4 darab keksz.)
A gombócokat vízbe mártott kanállal lapítottam kör alakúra, mégpedig nem túl vékonyra, kb. 7-8 mm vastag lehetett.
Én légkeverésen sütöttem 150 fokon, aki nem ezzel süt, az számoljon 175 fokot. Így kb. 11-13 perc alatt sül szép aranyszínűre, nem kell, hogy megbarnuljon, az sem baj, ha nem kemény, mikor kivesszük a sütőből.

Emlékezetem szerint tehát nagyjából 20-22 db kis tenyérnyi cookie lett ebből a mennyiségből.
Dobozban napokig is eláll, ma épp 4 napos volt az utolsóként elmentett darab: puha, a baracktól még mindig picit szaftos maradt. Mondjuk ez nem akkora menyiség, ami ránk száradna, szerintem ettől nem kell félni.
Jó étvágyat!


Forrás: zamatesillat.blogspot.hu

2014. február 10., hétfő

Kávés kávé-keksz

Hozzávalók: (kb. 50-60 db kekszhez)
1 marék kávébab
3 tk őrölt kávé
125 gr puha vaj
150 gr barnacukor
220 gr finomliszt
1 tojás
3 tk vaniliakivonat
csipet só
2 tk sütőpor

Elkészítés:

1. Nincs kávédarálóm, ezért robotgépben őröltem meg kb. 20-30 kávészemet, így kicsit durvább őrleményt kaptam, ami szerintem direkt jót tett a süteménynek.

2. A sütőt előmelegítem 180/160 C fokra (normál/légkeverés).

3. A puha vajat a cukorral, vaniliakivonattal, őrölt kávéval habosra keverem.

4. Hozzáadom a tojást, azzal is jól összekeverem.

5. A liszthez adom a sót, sütőport és hozzákeverem a cukros-tojásos-vajhoz. Elég puha, ragacsos tésztát kapunk, ami nyersen is nagyon finom.

6. Kibélelek 2 tepsit sütőpapírral.

7. Kisdiónyi gömböcskéket formálok a tésztából és jó messzire rakom le őket egymástól a tepsire. Sütés közben a tészta szétterül majd és szép kis kerek kekszalakot vesz fel. Minden gömböcske tetejére nyomok egy szem babkávét.

8. Beteszem az előmelegített sütőben, kb. 10-15 perc alatt megsül. Akkor jó, ha szép világosbarna szinű lesz a keksz.

9. Rácson kihűtöm - nagyon hamar hül és nagyon hamar elfogy, ha nem vigyázunk. De hát ezért sütöttük, nem?

Forrás: ludanyo.blogspot.hu

2014. február 7., péntek

Mexikói tüzes-csokoládés keksz

Hozzávalók:
Kb. 50 db keksz lesz ebből a mennyiségből
250 gr finom liszt
60 gr keserű kakaópor
2 kávéskanál borkősav
1 teáskanál szódabikarbóna
1/2 teáskanál só

225 gr puha vaj
15 dkg cukor
2 nagy tojás

a külsejére:
8 dkg cukor
2 teáskanál őrölt fahéj
1/2 - 1 teáskanál őrölt chili

Elkészítés:

1. A sütőt előmelegítjük 200-210 C fokra. 2 tepsit kibélelünk sütőpapírral.

2. A lisztet, kakaót, sót, borkősavat, szódabikarbónát alaposan összekeverjük, a lisztet és a kakaót érdemes átszitálni, hogy ne maradjanak benne csomók.

3. Egy másik edényben a vajat habosra keverjük a cukorral, egyenként hozzákeverjük a tojásokat.

4. A lisztes keveréket két-három részletben belekeverjük.

5. A cukrot összekeverjük a fahéjjal és a chilivel.

6. Dió nagyságú gombócokat formálunk a tésztából, megforgatjuk az ízesített cukorban és egymástól 2-3 cm távolságra felsorakoztatjuk őket a tepsiken. A gombócokat kicsit nyomjuk laposra a tepsin vagy a tenyerünkben.

7. Süssük meg az előmelegített sütőben, 10 perc alatt elkészül normál sütőben.

Gyors, finom, egyszerű.


Forrás: ludanyo.blogspot.hu

2014. február 6., csütörtök

Kakaós tönkölykekszek mogyoróval


Hozzávalók:


-20 dkg tk. tönkölyliszt
-3 evőkanál zsírszegény kakaópor
-1 kávéskanál szódabikarbóna
-12 dkg kókuszvaj
-1 tojás
-pici vanília aroma
-5 dkg nádcukor
-török mogyoró

Cukrot a tojással habosra kever,majd hozzáad a vajat,vanília aromát,ezzel is kikeverjük habosra!A lisztet a kakaóporral,sz.bikarbónával elvegyít majd hozzáadjuk a tojásos masszához!lehet kinyújtani és úgy szaggatni pogácsaszaggatóval,vagy egyszerűen csak kézzel kis kekszeket formázni!(én az utóbbival formáztam most)Közepébe belenyomkodjuk a mogyorót!



Sütőpapíros tepsibe helyezzük egymástól legalább 2 cm távolságra,és előmelegített sütőbe,180 fokon kb. 10-12 perc alatt készre sütjük!


Forrás: zituskorcsok.blogspot.hu

2014. február 5., szerda

Almás-zabos keksz



Hozzávalók:
25 db keksz elkészítéséhez:

10 dkg zabpehely
10 dkg búzakorpa
1 alma
10 dkg vaj
1 tojás
folyékony édesítő, ízlés szerint




Elkészítés:
A sütemény sokkal finomabb, mint amilyennek kinéz! :)

A zabpelyhet szárazon megpirítom, majd darálóban vagy turmixban néhány másodpercig darálom. Ezután a vajat, amit előzőleg kicsit megolvasztottam, habosra keverem a tojással és az édesítővel. Ezután hozzáadom a ledarált zabpelyhet, a lereszelt almát a búzakorpát a szódabikarbónával és összegyúrom. Az így kapott tésztából kis golyókat formálok, melyeket egy sütőpapírral kibélelt tepsibe helyezek egymás mellé, kicsit lelapogatva, hogy jól szétterüljenek.
Előmelegített sütőben 180 fokon 8-10 percig sütöm.

Megjegyzés:
Az almát lehet fahéjjal ízesíteni mielőtt belekevernénk a tésztába vagy helyette keserű kakaóport, esetleg kókuszreszeléket használni, csak akkor kicsit szárazabb lesz.


Forrás: www.gasztrokalandor.hu

2014. február 4., kedd

Sajtos-diós keksz

Hozzávalók: 
(24 darab lesz belőle)
1 csésze reszelt sajt (kb. 10-12 dkg) Comté, Gruyére, Ementáli
(nálam parmezánnal készült, de 1 csészényi reszelt sajt csak kb. 5 dkg volt)
55 gr vaj (szobahőmérsékletű)
100 gr finomliszt
1/2 tk só
cayenne bors (ízlés szerint, legyen kicsit csípős)
bors
1/2 csésze durvára vágott dió
1-2 evőkanál hideg víz (előfordulhat, hogy nem elég ennyi, érdemes odakészíteni többet)

Elkészítés:

1. A reszelt sajtot és a vajat gyúrjuk össze, adjuk hozzá a sót, borsot, cayenne borsot. Lehet kézzel is, de talán jobb az egészet robotgéppel csinálni, akkor nem olvad meg annyira a vaj.

2. Morzsoljuk össze a liszttel, majd keverjük hozzá a diót (legjobb egy fakanállal).

3. Keverjük össze az egészet (pl. egy villával) és formáljunk belőle egy tésztagömböt, a hideg vizet apránként adjuk hozzá. Csak annyi víz kell hozzá, hogy összeálljon a tészta.

4. Formáljunk belőle egy hosszú rudat és csomagoljuk be folpackba. Tegyük a hűtőbe legalább 2 órára, de lehet egy egész napra is.

5. A sütőt melegítsük elő 180 fokra, egy nagy tepsibe tegyünk sütőpapírt.

6. Próbáljuk meg éles késsel nem túl vékonyan felszeletelni a rudat. Nekem itt voltak problémáim, egyrészt a diódarabok miatt, másrészt kicsit szétesett a tészta szeletelés közben. Lehet, hogy a kés nem volt elég éles. Nem kell kétségbe esni, kézzel kicsit össze kell nyomkodni, hogy olyan keksz kinézete legyen.

7. Addig süssük, amíg szép világosbarnák nem lesznek, a recept szerint 10-12 percig.

Több nap után is ropogós marad.

Forrás: ludanyo.blogspot.hu

2014. február 3., hétfő

Kandírozott cseresznyés szuper omlós kekszek

Hozzávalók:

20 dkg vaj
12 dkg porcukor
1 tojás
2 ek. tej
35 dkg liszt
1 tk szódabikarbóna
1 kk őrölt szegfűszeg
1 rúd vanília
10 dkg kandírozott cseresznye

a tetejére:

1 tojásfehérje
2 ek nádcukor


(Húsvéti keksz tojásokhoz: sok-sok porcukor, kevés tojásfehérje:), cukorvirágok)

A vajat keverjük habosra a cukorral, tojással és tejjel. A liszteben keverjük el a szódabikarbónát és a szegfűszeget és keverjük a vajas masszához és keverjük bele az apróra vágott kandírozott cseresznyét is. Diónyi gömböket csippentsünk le a tésztából és sütőpapírral borított tepsire sorakoztassuk őket, mindegyiket egy kicsit nyomkodjuk laposabbra. Előmelegített sütőben 10 percig elősütjük, majd kivesszük a sütőből a tetejét kenjük meg a tojásfehérjével és szórjuk meg a cukorral. Tegyük vissza a sütőbe meg 6-8 percre, hogy egy kis színt kapjon a kekszike. Rácson hűtjük, 30 darab kekszem lett. A tojások esetében a tésztát kinyújtottam kicsit és tojás formára alakítottam a kekszeket 15 percig sütöttem őket, majd bevontam őket mázzal és megszórtam cukor virágokkal.

A recept a Magya Konyha 2009. Áprilisi számában találtam és picit másképp Áfonyás korongok néven fut.

Forrás: izlesszindroma.blogspot.hu