2014. július 31., csütörtök

Tökmagos juhtúrós kekszek


Hozzávalók1 tepsihez:

7,5 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
7,5 dkg finomliszt
10 dkg vaj
1 dkg porcukor
2 dkg juhtúró
3 dkg tökmag
1 ek (10 ml) tökmagolaj
1 kk só

A tökmagot durvára vágjuk késsel, vagy késes robotgépben durvára daráljuk.

A liszteket elkeverjük, majd a többi hozzávalóval összegyúrjuk. A tésztából egy nagyjából 4 centi átmérőjű hengert formázunk, majd kiterített folpack fólia szélére tesszük, feltekerjük, és a fóliába csomagolt tésztát szabályos hengerré formázzuk. Hűtőben pihentetjük 1-2 órán át, amíg a tészta megdermed.


Kitekerjük a fóliából majd éles késsel 1 centi vastag szeleteket vágunk belőle. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük a korongokat, majd 180 C fokon 16-18 perc alatt megsütjük ( a sütési idő a kekszek vastagságától és sütőtől is függ, érdemes az első adagnál a 11. perc környékén ránézni és módosítani a sütési időt, ha szükséges)

A kekszeket a sütőpapírral együtt rácsra emelve hűtjük ki, majd jól záródó dobozban tároljuk.


Forrás: flat-cat.hu

2014. július 30., szerda

Fűszeres, csokoládés keksz



Hozzávalók

» 2 tojás
» 10 dkg cukor
» 1 vanília kikapart magjai
» 20 dkg csokoládé
» 2,5 dkg vaj
» 2,5 dkg liszt
» 1 kávéskanál nescafé por
» 1 kávéskanál só
» 3 dkg pirított törökmogyoró



Elkészítés

A tojásokat elektromos kézi keverővel fehéredésig keverjük a cukorral és a vaníliával. A feldarabolt csokoládét a vajjal együtt vízgőz fölött megolvasztjuk, majd összekeverjük a cukros tojással. Összekeverjük a lisztet, a kávét, majd ezeket hozzáadjuk a csokoládés masszához. Végül a mogyorót is belekeverjük. Duplára hajtott folpack fóliára tesszük, és 4 cm átmérőjű, kb. 30cm hosszú hengert formázunk (a fólia segítségével könnyen megy). Ha a massza nagyon lágy lenne, tegyük 15 percre a hűtőbe, így könnyebben formázható. A hengereket ezután a mélyhűtőbe tesszük, mert puhán nem lehetne szeletelni. Kb. 1,5 óra alatt szilárdul meg annyira, hogy szépen lehessen szeletelni. Ha csak később akarjuk megsütni a kekszeket (pl. a masszát előző este állítjuk össze, és csak másnap sütjük), akkor miután kivettük a mélyhűtőből, kb. 10 percet állni hagyjuk, hogy ne teljesen fagyott állapotban vágjuk. A hengerekből 1-1,5cm vastag korongokat vágunk. Sütőpapírral lefedett sütőlapra helyezzük, majd 180C fokos sütőben 12 perc alatt megsütjük. Hűlés során még tovább szilárdul. Egyszerre két sütőlap is kerülhet a sütőbe, így nagyobb mennyiségben is készíthető.


Forrás:
izeselet.hu
 
 

2014. július 29., kedd

Fűszeres mézes keksz



Hozzávalók

» 30 dkg liszt
» 2 ek mézeskalácsfűszer:
» őrölt fahéj
» őrölt szegfűszeg
» őrölt szegfűbors
» bors
» tengeri só
» 12 dkg puha vaj
» 1,5 dl méz
» 1 tojás




Elkészítés

Egy elektromos kézikeverővel a szobahőmérsékletű vajat kikeverjük a tojással és a mézzel. Hozzáadjuk a fűszereket: fahéjat, szegfűszeget, szegfűborsot és egy kevés frissen őrölt borsot, egy csipet sót és a lisztet. A kézikeverővel összekeverjük a tésztát, majd egy kicsit kézzel is átgyúrjuk, és 3-4 órát a hűtőszekrényben pihentetjük. A pihentetés után a tésztát egy lisztes deszkán kinyújtjuk, és kívánt formájúra kiszúrjuk a kekszeket. Egy sütőpapírral leterített tepsire rakjuk őket, és megszórjuk egyik adagot nádcukorral, a másikat pedig durva szemcséjű tengeri sóval. 170 C fokos sütőben 6-8 perc alatt aranybarnára sütjük a kekszeket.


Forrás:
izeselet.hu

2014. július 28., hétfő

Citromos-kókuszos keksz


Hozzávalók:

 10 dkg vaj,
5 dkg kókuszreszelék,
15 dkg liszt,
5 dkg porcukor,
1 citrom héja és leve,
1 tojássárgája



A hozzávalókat gyúrjuk össze és tegyük egy órára a hűtőbe. Vegyük ki, nyújtsuk kb ujjnyi vastagra és szaggassuk ki. 

Tegyük tepsibe, és 180 fokon kb. 20 perc alatt süssük meg.
 

Forrás:
www.anna.hu

2014. július 25., péntek

Zabos keksz

Hozzávalók:

25 dkg zab (ALDI-ban nagyon olcsó, a kenyereknél találjátok)
18 dkg zabpehely liszt
15 dkg cukor (legyen inkább nád vagy gyümölcs cuki)
20 dkg vaj
2 db tojás
1 tk sütőpor

Ez az alap és ebbe lehet tenni édes fűszereket: fahéj, gyömbér, vanília… Reszelhettek bele narancs v. citrom héjat is, de persze a legjobb a csokidarabos (természetesen étcsoki). Ezek mind illenek egymáshoz, ami van otthon, az mehet bele.

Összegyúróka következik, ragad, tapad, ez normális. Amikor homogén lett a trutyi, akkor kis golyókákat formáztok és lelapítjátok korong, vagyis KEKSZ formára!
TIPP: nedves kezekkel könnyebb!

200 fokra előmelegített sütőben enyhe pirulásig kell sütni (kb. 25 perc, de inkább nézzetek rá többször. Ha már fekete, füstöl, és égett szagot áraszt, akkor már késő!) Amíg forró könnyen törik, picit várjatok a kiemelésével.
Ebből kb 25 db lesz. Érdemes többet készíteni mert zárt dobozban sokáig friss marad.
Remek reggeli, nasi, és vacsora utáni desszert! És még egészséges is.



Forrás:
hocsi.zsebi-baba.hu

2014. július 24., csütörtök

Kókuszos mandulacsók

Hozzávalók:

2 tojásfehérje,
9 dkg porcukor,
10 dkg frissen reszelt kókusz,
5 dkg kókuszreszelék,
7 dkg darált mandula,
3 dkg apró darabokra tördelt csokoládé

A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, majd tovább verve a porcukrot apránként beleszórjuk. A kétféle kókuszreszeléket, a mandulát meg a csokoládédarabkákat beleforgatjuk.


A kizsírozott tepsire nem túl közel egymáshoz evőkanálnyi csókokat ültetünk belőle. 180 fokra előmelegített sütőben a tésztát 10-12 percig sütjük. Kivéve a tepsin még 2-3 percig pihentetjük, majd késsel lefejtve rácson vagy deszkán kihűtjük.   


Forrás:
www.anna.hu

2014. július 23., szerda

Kávés-fehércsokoládés benyomott kesz

Hozzávalók:
2 és 1/3 csésze* liszt
2 evőkanál instant kávé
22 dkg puha vaj
1 csésze cukor + kevés a forgatáshoz
1 nagy (L-es) tojás 
1 teáskanál vanília-kivonat 
csipet só
a közepébe:
12 dkg fehércsokoládé
5 dkg vaj
dekorcukor

*1 csésze = 2,25 dl 


A vajat habosra keverem a cukorral, majd alaposan beledolgozom a vanília-kivonattal összekevert instant kávét és a tojást. A lisztet több részletben a tojásos-vajas keverékhez adom (egy tálas mixer az egész kevergetést elintézi).
A sütőt előmelegítem 180 fokra és két tepsit kibélelek sütőpapírral. A tésztából kb. 2 cm átmérőjű golyókat formázok, meghempergetem cukorban, és egymástól 3 cm távolságra a tepsibe teszem. 5 percig sütöm, majd kiveszem és karalábévájóval mélyedést nyomok a közepükbe. Visszateszem a sütőbe és 5 perc alatt készre sütöm (nem szabad kiszárítani!).
Miközben hűl, elkészítem a tölteléket. A vajat és az összetört csokoládét egy tálba teszem, és forró víz fölé teszem. Miután összeolvadt, és simára kevertem, félreteszem kicsit hűlni. Egy kanállal (vagy zacskót használva “habzsáknak”) megtöltöm a kekszeket, szórok rájuk dekorcukrot, és félreteszem, hogy a töltelék megdermedjen.

2,5 tepsinyi lesz belőle.

 
Forrás:
lillafoz.blogspot.hu

2014. július 22., kedd

Birsalmás-mákos keksz

Hozzávalók 30-35 darabhoz

20 dkg tisztán mért birsalmahús (2 közepes nagyságú birsalma)
10 dkg dió
5 dkg darált mák
20 szem datolya
1 teáskanál frissen facsart citromlé
1/2 teáskanál őrölt szegfűszeg
csipet só
2 evőkanál (szezám)olaj
 
A diót késes aprítóban ledaráljuk és tálba borítjuk. Helyére tesszük a felaprított birsalmát, a kimagozott datolyát, a citromlét, a mákot, a sót meg a szegfűszeget, és pépesítjük. A masszát a dióhoz tesszük, az olajat beleöntjük, és összekeverjük.
 
Az így nyert keverékből, teáskanálnyi adagokból kicsi golyókat formálunk. Sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk, a tetejüket villával kicsit lenyomkodjuk. 180 fokra melegített sütőben 20 perc alatt megsütjük. A sütés végén még képlékeny az állaga, de mire kihűl, addigra pont jó lesz.
 

Forrás:
katakonyha.blogspot.hu

2014. július 21., hétfő

Kakaós, capuccinós keksz


Hozzávalók

13 dkg vaj
16 dkg liszt
1,5 dkg kakaópor
8 dkg kristálycukor
2 dkg csokoládés capuccino por
1/4 teáskanál só
1 narancs reszelt héja
1 csapott evőkanál tejföl (amennyitől éppen összeáll)

Elkészítés

Nagyobb keverőtálban összekeverjük a lisztet, a kristálycukrot, a capuccino port és a sót. 



Beleszitáljuk a kakaóport, belereszeljük a narancs héját. A vajat kisebb kockára vágva hozzáadjuk. Ujjunkkal gyors mozdulatokkal összemorzsoljuk a vajat a lisztes keverékkel, 
de használhatjuk ehhez a művelethez a késes aprítógépet is. Kevés tejföl hozzáadásával egyneművé gyúrjuk, fóliába csomagolva hűtőszekrénybe tesszük minimum 2 órára, de akár 1-2 napig is hagyhatjuk pihenni.

Felhasználás előtt 1 órával kivesszük a hűtőből, majd lazán átgyúrjuk. Lisztezett deszkán kinyújtjuk nagyjából 4 mm vékonyra. Beszórjuk kevés liszttel a tetejét, átsimítjuk finoman a kezünkkel, hogy egyformán, vékonyan legyen lisztes mindenhol. A kekszmintázót rányomjuk és végiggörgetjük alulról a tetejéig. Ezután szabadon vághatunk belőle olyan alakú és nagyságú kekszeket, amilyeneket szeretnénk.

Sütőpapíros tepsire tesszük, majd 160 fokon, légkeveréssel nagyjából 13-15 percig sütjük. A keksz akkor van kész, ha az oldalai már szilárdak, de a közepe még kissé puha. A tepsin hagyjuk kihűlni.

Lezárt kekszes dobozban sokáig eláll.

Forrás: www.kifoztuk.hu

2014. július 18., péntek

Édes diós keksz



Hozzávalók:

25 dkg darált dió
25 dkg vaj
35 dkg liszt
1 csipet só
1 evőkanál kakaópor (nem muszáj)
2 tojás
15 dkg cukor
1 teáskanál szódabikarbóna



Elkészítés:
A sütőt előmelegítem 200 fokra.

A diót, lisztet, cukrot, kakaót, sót, sütőport összekeverem egy tálban. Ha megvan, hozzáadom a két tojást, és az időközben megolvasztott vajat. Jól összedolgozom.

Kb. diónyi méretű gombócokat formázok, majd a tenyeremmel szétlapítom kissé, és sütőpapírral bélelt tepsire rakom. 5 percet sütöm.

Forrás: viktorakonyhaban.blog.hu

2014. július 17., csütörtök

Marcipánnal töltött keksz

Hozzávalók 
22 dkg liszt
1 tk sütőpor
csipetnyi só
2 dkg kakaópor
15 dkg vaj
10 dkg porcukor
1 cs vaníliás cukor
2 tojássárgája
10 dkg marcipán

Elkészítés
A hozzávalókat összedolgozzuk a marcipán kivételével.
15 percre hűtőbe tesszük.


Kb. 3 mm vastagra kinyújtjuk a tésztát, és tetszőleges formákat szaggatunk.
A marcipánt kinyújtjuk, és kisebb szaggatóval kiszaggatjuk.
A kiszaggatott tésztadarabokra marcipánt teszünk, majd lefedjük másik kiszaggatott tésztadarabokkal, és a széleket összenyomkodjuk.
Sütőpapírral bélelt tepsiben, előmelegített sütőben 180 fokon 15-20 perc alatt megsütjük.


Forrás: florakonyha.blogspot.hu

2014. július 16., szerda

Londoni keksz

Hozzávalók

50 dkg liszt
1,25 dl tej
2 tojás
15 dkg cukor
6 dkg vaj
1 cs vaníliás cukor
1 cs sütőpor

Elkészítés

A hozzávalókat összegyúrjuk.
A tésztát négyszer hajtogatjuk, kinyújtjuk (én ezt a lépést most kihagytam).

A tésztát végül 3 mm vékonyra nyújtjuk, keksz alakúra vágjuk, és pálcikával lyukakat szurkálunk bele.
Előmelegített sütőben, 180 fokon 10-15 perc alatt megsütjük.

Forrás: florakonyha.blogspot.hu

2014. július 15., kedd

Brownie keksz

Hozzávalók
140 g vaj
140 g étcsokoládé
2 tojás
160 g cukor
80 g liszt


Elkészítés
A vajat és a csokit összeolvasztjuk.
Egy tálban habosra keverjük a tojásokat a cukrokkal.
Ha a csokis massza lehűlt, belekeverjük a tojásos masszát, majd a lisztet, és a sót.

Sütőpapírral bélelt tepsibe, egymástól 5 centi távolságra evőkanálnyi adagokat teszünk a tésztából.
Előmelegített sütőben, 180 fokon, 15 perc alatt megsütjük.

Forrás: florakonyha.blogspot.hu

2014. július 14., hétfő

Kakaós-banános-kókuszos sütemény

Hozzávalók 
(egy kb. 28x21 cm-es Ikeás kerámia formához):
3 kisebb vagy 2 nagyobb banán (kb. 30 dkg, héj nélkül mérve)
3 tojás
3-4 evőkanál méz (vagy ennek megfelelő mennyiségű xilit/eritrit)
2-3 evőkanál kókusztej (házi vagy bolti, pl. Cocomas)
5 evőkanál kókuszolaj
3-4 evőkanál cukrozatlan kakakópor
80 g kókuszreszelék
60 g darált héjas mandula
50 g zabpehelyliszt
1 csapott teáskanál szódabikarbóna
a formához: kevés kókuszolaj


A sütőt előmelegítem 180 fokra (légkeverésen 160 fok). Egy kerámia formát kikenek kókuszolajjal. A banánokat a tojással, a mézzel, a kókusztejjel, a kókuszolajjal és a kakaóporral összeturmixolom, majd beleforgatom a száraz hozzávalókat is. A tésztát az előkészített formába simítom, az előmelegített sütőben kb. 30 percet sütöm. Kihűlés után kockára vágva tálalom.


Forrás: ildinyo.blogspot.hu

2014. július 11., péntek

Kókuszkrémes csokis keksz



Hozzávalók:

csokis tészta
18 dkg liszt
8 dkg puha vaj
12 dkg porcukor
6 dkg olvasztott 65 %-os csoki
1 tojás
1 kk vaníliakivonat
1 kk sütőpor
csipet só



kókuszos massza

10 dkg mascarpone
8 dkg kókuszreszelék
kb. 6 dkg durvára vágott dió
4 ek. porcukor
1 kk vaníliakivonat


A csokis tésztához a tojást a porcukorral habosra kevertem, aztán a vajjal is jó levegősre.Közben a csokit gőz fölött megolvasztottam, ezt is hozzáadtam a vaníliakivonattal együtt. Lisztben elegyítettem a sütőport, sót és és beledolgoztam a csokis masszába.

A kókuszos résszel nem sokat faxniztam, ahhoz gép sem kell, egy edényben a hozzávalókat kanállal összekevertem.

A recept itt hűtést ajánl, én úgy láttam, hogy nem lesz gond az összeállítással anélkül sem, úgyhogy Sarj gondos irányítása mellett (anya, ugye marad a kókuszos krémből?… anya, nem kell bele szerintem annyi !) egy folpackon kb, 30*15 cm-es téglalapot nyújtottam a csokis tésztából. Ennek a közepére került a rúddá formázott kókuszkrém, amire szépen felhajtottam a tészta széleit és az egészet becsomagoltam a fóliába.

Állhatott volna akár egy napot is hűtőben, de nekem muszáj volt hamarabb feldolgozni, az élénk érdeklődésre való tekintettel.

Igazság szerint én is élénken érdeklődtem, mert izgatott, hogy fog kinézni, ha felszeletelem.

Úgyhogy három óra múlva előszedtem és nagyon éles késsel 4-5 mm-es korongokra vágtam. Viszonylag könnyen szeletelhető, de érdemes megfenni a kést előtte.

A korongokat sütőpapíros tepsin 180 fokon 10 percig sütöttem.

Kicsit tartottam a mascarpone miatt a hosszabb tárolástól, de 3 nap múlva sem volt semmi baja annak a pár darabnak, amit sikerült az ellenséges erők karmaiból kimentenem.


Forrás: www.vagottvegyes.hu

2014. július 10., csütörtök

Gesztenyés kókuszos keksz -paleo


Hozzávalók:

10 dkg gesztenyeliszt
5 dkg nyílgyökérpor
20 dkg kókuszreszelék őrölve
10 dkg napraforgómag őrölve
10 dkg erythritol (por alakú)
1 tk. sütőpor
12 dkg olvasztott kókuszvaj
1 tojás



A napraforgómagot és a kókuszreszeléket ledaráltam, legegyszerűbb a food processzorban, de lehet kávédarálón is. A hozzávalókat összegyúrtam, nekem szépen összeállt a massza, de ha mégsem, vagy nagyon morzsálódik, akkor 1-2 evőknaál kókusztejet lehet hozzá tenni. Őrölt kókuszreszeléket szórtam a nyújtólapra és erre tettem a tésztát, a tetejét is megszórtam és 4-5 miliméter vastagra nyújtottam, kiszaggattam a kekszeket, sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgattam és 180 fokos előmelegített sütőben nálam 10 perc alatt megsültek, de ez sütőtől függhet, majd rácson kihűtöttem őket. Ideális tea, kávé mellé és dobozban sokáig eltartható.


Forrás: trollakonyhamban.blogspot.hu

2014. július 9., szerda

Kókuszos puszedli


Hozzávalók:
30 dkg kókuszreszelék
1 csésze liszt (vagy barnarizs liszt)
1 tojás
2 tk vaníliaesszencia
½ tk mandulaesszencia
⅔ csésze kókuszkrém
40 dkg sűrített tej
2 csipetnyi só

Elkészítés
A sütőt 170 fokra előmelegítjük. Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral, majd 1 csésze kókuszreszeléket rászórunk, eligazgatjuk, és a felmelegedett sütőben aranybarnára sütjük (ez kb 5-7 perc, közben keverjük át egyszer-kétszer). 

Amikor kihűlt, egy nagy tálban elkeverjük a maradék kókuszreszelékkel, liszttel és sóval.
Egy másik tálban elkeverjük a tojást, kókuszkrémet, tejet és az esszenciákat.
A nagyobbik tálban a két keveréket összeöntjük és csomómentesre keverjük.
Egy evőkanállal halmokat rakunk egy sütőpapírral kibélelt tepsibe, majd 12-15 percig aranybarnára sütjük.
A kész puszedliket áttesszük egy fémrácsra hűlni.

Tippek

Csokoládés verzió: olvasszunk meg csokoládét vízfürdő felett, majd a kihűlt puszedlik felét vagy alját mártsuk bele. Csíkokat is húzhatunk rajtuk keresztben.
A mandulaesszencia helyettesíthető citromesszenciával (vagy 2 tk citromlével plusz citromhéj reszelékkel).
A kókuszos puszedli isteni finom, de kalóriabomba is. Kímélős verziója az, ha a kókuszreszelék cukrozatlan (lehetőleg friss), a liszt csakis barnarizsliszt, a kókuszkrém félzsíros, a sűrített tej cukrozatlan.
Lisztérzékenyek számára a barnarizs liszt használata muszáj (a képen látható puszedli azzal készült).
A kókuszos puszedli ideális teázás kiérőjeként. Vigyázat – bár nagyon finom, de nagyon kiadós is. A fenti receptből kb 16 puszedli készül.

2014. július 8., kedd

Csokis narancsos zabpelyhes keksz


Hozzávalók:

10dkg tejcsokoládé
4 evőkanál zabpehely
2 tojás
3 evőkanál cukor
1 csomag vaníliás cukor
egy narancs leve
1,5dl tej
1 csomag sütőpor
annyi liszt,hogy jó massza állagú tésztát kapjunk

Felolvasztjuk a csokit a tejben. Hagyjuk kihűlni, majd adhatjuk hozzá a cukrot, a narancs levét, tojást, sütőport, zabpelyhet és végül a lisztet.



Előmelegítjük a sütőt (közepes) majd sütőpapírra kanalazzuk és korongokat formázunk vagy rudakat. 10-15 perc alatt megsülnek.


Forrás: bohemlelek.blogspot.hu

2014. július 7., hétfő

Tökmagos pogácsa




Hozzávalók:

60g lenmagliszt
40g rizsliszt
40g kukoricaliszt
40g barna rizsliszt
csipet só
60g darált, pirított tökmag (turmixgépben, diódarálóban, aprítógépben, stb. darálva)
20g élesztő
150g víz
10g méz vagy cukor az élesztő felfuttatásához
2 ek. olívaolaj





1. Az élesztőt felfuttatom a cukorral/mézzel a langyos vízben.
2. Egy keverőtálban összekeverem a liszteket egy csipet sóval.
3. Az élesztős keveréket az olívaolajjal hozzákeverem a lisztekhez, átgyúrom.
4. Kb. 30 percet langyos helyen kelesztem, majd rizsliszttel kicsit meghintek egy vágódeszkát, azon gyorsan fél centi vastagra nyújtom a tésztát, és kis korongokat formázok belőle.
5. 200 fokos sütőben 15 percig sütöttem. Érdemes odafigyelni, hogy a tészta ne legyen től vékony, és ne süssétek tovább, mert akkor kiszáradhat.


Forrás: www.mindenmentes.hu

2014. július 4., péntek

Gombás- szezámos keksz (cukor-, liszt-és tejmentes)



Hozzávalók:

2 evőkanál szeletelt mandula
2 evőkanál kókuszliszt
1 evőkanál szezámmag
1 tojás
1 evőkanál olvasztott vaj/kókuszzsír
1 marék csiperkegomba apró darabokra vágva

bors
köménymag
szárított petrezselyem


A sütőt 150 fokra előmelegítjük. A hozzávalókat összegyúrjuk, sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk, és egy késsel előre „falatka-nagyságú” szeleteljük őket. 20 perc alatt aranybarnára sütjük.


Forrás: http://sutemenyeskert.cafeblog.hu/

2014. július 3., csütörtök

Rumos-kókuszos keksz (tej-,tojásmentes, fruktózszegény)



Hozzávalók 1 tepsihez:

- 100gr tk tönkölyliszt,
- 50 gr rizsliszt,
- 80 gr kókuszreszelék,
- 100 gr eritritol,
- 3 ek repceolaj,
- fél üveg rumaroma (20ml),
- 1 mokkáskanál szódabikarbóna,
- 1 tojásnak megelelő tojáspótló por elkészítve (Bezgluten),
- 80ml víz



Az egészet összegyúrom, majd apró kis gombócokat formázok belőle, amiket tenyérrel kilapítok, sütőpapírral bélelt tepsibe helyezek. 170 fokon kb. 20 percig sütöm.


Forrás: allergenmentes.blogspot.hu

2014. július 2., szerda

Kölessüti (tejmentes)


Hozzávalók:

1 bögre köles
3 bögre kókusztej
10 dkg vaj (allergia esetén nem hidrogénezett növényi margarin)
2 marék kókuszreszelék
2 marék mazsola
4 bő evőkanál méz

A kölest a kókusztejben nagyon lassú tűzön addig főzzük, amíg el nem fő a leve és megpuhul a köles. 


Ezután hozzákeverjük a többi alapanyagot és megkóstoljuk, hogy elég édes lett-e. Egy kivajazott tepsibe beletesszük a masszát és elsimítjuk a tetejét. 180 fokon bő fél órát (amíg meg nem pirul a teteje) sütjük.

Ötlet: Kókuszreszelék helyett vagy akár mellett tehetünk bele reszelt almát vagy körtét de aszalt gyümölcsöket is használhatunk vegyesen. Minket nagyon emlékeztet az íze a rizskoch-ra gondolom ezért is szereti a családom gyümölcslekvárral.


Forrás: www.babazunk.hu

2014. július 1., kedd

Pilóta keksz (cukor-, liszt- és tejmentes)




Hozzávalók 20 darabhoz:

20 dkg mandulaliszt
5 dkg gesztenyeliszt (ha ez nincs, akkor lehet kókuszliszt, darált dió, vagy mandulaliszt)
1 tojás
5 dkg kókuszzsír
2 dkg kakaópor
10 dkg eritrit
1 rúd vanília kikapart belseje
Csokis krém:
2 dl kókusztejszín
4-5 dkg kakaópor
2 dkg darált törökmogyoró (elhagyható, ha éppen nincs otthon)
2 dkg eritrit





A sütőt 150 fokra előmelegítjük. A kókuszzsírt felolvasztjuk. A liszteket, az eritritet egy tálba öntjük, hozzácsorgatjuk a kókuszzsírt és a tojást. Gyors mozdulatokkal összekeverjük. Miután a tészta összeállt, elfelezzük. Az egyik fele a tálban marad, és hozzászitáljuk a kakaóport. Összegyúrjuk.

Én úgy szoktam kinyújtani az ilyen tésztákat, hogy letépek egy nagyobb darab sütőpapírt, az egyik felére teszem a tésztát, és a papír másik felét ráhajtom. Próbáljuk lehetőleg egyforma vastagságúra kinyújtani, hogy egyformán süljenek. 5,5 cm-es átmérőjű formával kiszaggatjuk (én egy decis boros poharat használtam), sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, és 10-12 perc alatt megsütjük a köröcskéket. Ha vékonyak, akkor 10 perc elég lesz, ne száradjanak ki. Ugyanezt eljátsszuk a másik színű tésztával is.

Amíg a kekszek sülnek, elkészítjük a csokis krémet. A kókusztejszínt a kakaóporral, a mogyoróval és az eritrittel csomómentesre keverjük, és sűrűre főzzük.

Megvárjuk, amíg kihűlnek, majd összeállítjuk a pilótákat. (Vagy nem ezek a pilóták? Ha nem maguk a kekszek, akkor kik vagy mik? :D) Ne sajnáljuk a tölteléket, nincs is annál rosszabb, mint mikor ez kekszből pont a lényeg hiányzik.

Megvárjuk, amíg a krém megdermed, majd megesszük. Szerintem érdemes várni egy éjszakát, hogy a csokitól a keksz kicsit puhuljon, de ha most rögtön kell, akkor most rögtön is finom.