2014. szeptember 30., kedd

Aszaltgyümölcsös keksz

Hozzávalók 25 db kekszhez:

28 dkg sima liszt
22,5 dkg vaj vagy margarin
15 dkg porcukor
1 tojássárgája
1 csipet só
fél kk. őrölt fahéj
10 dkg vegyes aszalt/kandírozott gyümölcs és gyümölcshéj (ebbe a kekszbe most aszalt vörös áfonya, kandírozott ananász, gyömbér, citrom- és narancshéj került)



A hozzávalókat tálba tesszük és alaposan összegyúrjuk, míg egynemű tésztát nem kapunk. A tésztát fóliába csomagolva 1 órára hűtőbe tesszük.
A hűtőből kivéve 25 egyforma részre vágjuk, majd golyókat formázunk belőlük. Szilikonos sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk -elég távol egymástól, mert sütés közben megnőnek-, majd betesszük őket a hűtőbe ~15 percre. Közben előmelegítjük a sütőt 190°C-ra.
A kekszeket 14-16 perc alatt kisütjük. Akkor jók, ha a szélük aranybarna és épphogy elkezdenek egy pici színt kapni.


Forrás: konyhaninnenkertentul.blogspot.hu

2014. szeptember 29., hétfő

Citromos púpos laktózmentes keksz

Hozzávalók 12 db-hoz:

10 dkg liszt
5 dkg puha ALPRO szójamargarin
5 dkg porcukor
1 evőkanál ALPRO mandulaital
1 teáskanál sütőpor
fél citrom reszelt héja és leve

Elkészítés
A margarint enyhén megolvasztjuk és kikeverjük a porcukorral. 

Hozzáöntjük a mandulaitalt és elkeverjük.
A sütőport hozzákeverjük a liszthez.
A sütőporos lisztet a cukros-mandulaitalos margarinhoz öntjük és elkeverjük.
Belereszeljük a citromhéjat és hozzáöntjük a facsart citromlevet és elkeverjük.
A nokedliszerű tésztát folpackkal lefedjük és minimum 1 órára hűtőbe tesszük.
Sütés előtt sütőpapírral bélelünk ki egy tepsit és 180 fokra melegítjük a sütőt.
A hűtőből elővett tésztából diónyi gombócokat formázunk és a tepsire helyezzük őket, pár cm távolságot hagyva köztük.
Sütőbe toljuk és 20 perc alatt készre sütjük.


Forrás: laktozerzekeny.hu

2014. szeptember 23., kedd

Aszalt sárgabarackos-mogyorós keksz (+ aszalt szilvás diós keksz)


Hozzávalók: 
20 dkg liszt, 
10 dkg finomra őrölt mogyoró, 
15 dkg vaj, 
8 dkg cukor, 
8 dkg aszalt sárgabarack apróra vágva, 
1 tojás, 
1 ek koriander mozsárban összetörve, 
csipet sütőpor

Aszalt szilvás diós keksz

Hozzávalók: 
20 dkg liszt, 
10 dkg finomra őrölt dió, 
15 dkg vaj, 
10 dkg cukor, 
8 dkg aszalt szilva apróra vágva, 
1 tojás, 
1 kk fahéj, 
csipet sütőpor



Mindkettő ugyanúgy készül!

Elkészítés: A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, majd egy darab alufólia közepére rakjuk és egy 5 cm átmérőjű hengert formázunk belőle, majd szorosan betekerjük a fóliába. 

A tésztát hűtőbe rakjuk (én fagyasztóba raktam) 2 órára. Ha a tészta megdermedt, kicsomagoljuk és éles késsel 3-4 mm-es szeleteket vágunk belőle, majd sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatjuk, és előmelegített 180°C fokos sütőben 15-20 percig sütjük.

Megjegyzés: Ha puhábbat szeretnénk, akkor 15 percet süssük, ha ropogósabbat szeretnénk, akkor 20 percet süssük. Amikor kihűlt fémdobozba tároljuk.

Forrás: ottisfoz.szhblog.ro

2014. szeptember 22., hétfő

Egszerű sajtos keksz

Hozzávalók:

14 dkg liszt
10 dkg vaj
5 dkg reszelt sajt
fél kávéskanál só
Elkészítés:

A hozzávalókat összegyúrjuk. A tésztát kb. fél centi vékonyra nyújtjuk, és tetszőleges formákat szúrunk belőle.

Előmelegített sütőben megsütjük. Ha kész, langyosan tálaljuk.
Megjegyzés:

Nagyon egyszerű, finom, ropogós, sós finomság.


Forrás: www.mindmegette.hu

2014. szeptember 19., péntek

Rab-szigeti lisztmentes süti

Hozzávalók:

50 dkg mandula
30 dkg cukor
20 dkg étcsokoládé
4 db tojás2 kiskanál fahéj
1 kiskanál szerecsendió
4-5 evőkanál olívaolaj

Elkészítés:
A mandulát leforrázzuk, lehúzzuk a héját, majd hagyjuk száradni (legjobb 1 éjszakán át). Ezután ledaráljuk.

Az étcsokit nagy lyukú reszelőn lereszeljük.
Az összes száraz összetevőt alaposan elkeverjük, majd a tojásokkal és az olajjal is. 

A tésztából kézzel bogyókat formázunk, melyeket sütőpapírral bélelt lemezre helyezünk, egymástól némi távolságra. Kicsit lenyomkodjuk őket.

150 °C-os sütőbe helyezzük, kb. 15 percig sütjük (a közepe maradhat kissé lágy).


2014. szeptember 18., csütörtök

Almás-müzlis keksz

A recept hozzávalói 
(2 személyre)

4 db savanykás alma
44 dkg BL112-es liszt
2 kiskanál sütőpor
20 dkg vaj
12 dkg barna cukor
2 csipet só
16 dkg cukrozatlan műzlikeverék
2 db tojás
10 evőkanál tej
2 kiskanál fahéj

Elkészítés

A sütőt 190 °C-ra (légkeveréses sütő 170 °C, gázsütő 3-as fokozat) előmelegítjük. A tepsit kibéleljük sütőpapírral. 


Megmossuk az almát, vékonyan meghámozzuk, a magházát eltávolítjuk, és kis kockákra vágjuk.

A lisztet és a sütőport egy tálban összeszitáljuk. A vajat darabokra forgácsoljuk, és a liszthez adjuk. A lisztet és a vajat kézzel gondosan elmorzsoljuk.

A cukrot, a sót és a fahéjat a felkockázott almával és a müzlivel egy másik tálban összekeverjük, azután összegyúrjuk a morzsával. Hozzáadjuk a tojást, és annyi tejet öntünk hozzá, hogy a hozzávalók éppen csak összevegyüljenek.

Két kiskanállal 24 kupacot teszünk a tepsibe, egymástól 3 centis távolságra. 15 percig sütjük az előmelegített sütőben. Süteményes rácson hűlni hagyjuk – nem szükséges megvárni, amíg teljesen hideg lesz, ha úgy jobban szeretjük, langyosan is tálalhatjuk.

Egzotikus müzlifalatkák - A müzlikeverék, az almadarabkák és a fahéj helyett 5 dkg zabpelyhet, 5 dkg kókuszreszeléket és 15 dkg szárított és apróra vágott, vegyes trópusi gyümölcsöt, pl. ananászt, papaját és mangót keverünk a tésztába.


2014. szeptember 17., szerda

Sütőtökös keksz 5 egészséges alapanyagból (tej- és tojásmentes)

Hozzávalók:

1/2 csésze zabpehely
1/2 csésze sült sütőtök (120 gr)
1/8 csésze olaj (30 ml) nálam oliva
1/4 teáskanál fahéj
2 evőkanál méz - nálam akác


Keverjük össze az alapanyagokat, majd tegyünk belőle diónyi halmokat egy sütőpapírral bélelt lemezre. 190 C-on süssük 25-30 percig.


Ebből az adagból 12 keksz lesz.


Forrás: www.tejestojasmentes.blogspot.hu

2014. szeptember 16., kedd

Almás-diós korong (tej- és tojásmentes)

Hozzávalók 35-40 koronghoz:

1/2 adag pitetészta

1 bögre darált dió
2-4 evőkanál porcukor (fehér, nád, xillit, eritritol, ahogy tetszik)
1 teáskanál őrölt fahéj
1/2 teáskanál őrölt szegfűszeg
1 csipet kardamom (keleti fűszerboltokban beszerezhető)


2 közepes méretű alma meghámozva, lereszelve
Pitetésztát vehetünk készen is. Talán még tej és tojás nélkül készítettet is, de biztos, hogy közelébe sem ér a házilag készített tésztának. Egyszerűen dobjunk bele minden alapanyagot egykeverőgépbe, (recept itt) vagy nagyon hideg kézzel, gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a hozzávalókat.

Nyújtsuk ki a tésztát 4-5 mm vastagra, és vágjunk belőle 8-9 cm átmérőjű köröket. Tegyünk egy kis halom reszelt almát a közepére, szórjunk rá egy teáskanálnyi cukros-fűszeres diót.


Nyomkodjuk össze a tésztakorong széleit.

Formázzunk belőle egy golyót.

Lapítsuk le, majd nyomjuk egy muffinforma mélyedéseibe.

Süssük 200 C-on körülbelül 20 percig.


Forrás: tejestojasmentes.blogspot.hu
Forrás

2014. szeptember 15., hétfő

Sütőtökös zabkorpás keksz

Hozzávalók:

40 dkg sült sütőtök püré
15 dkg barna cukor (vagy ízlés szerint)
1 kk vanília kivonat
2 kk fahéj
2 tojás
250 g zabkorpa
100 g teljes kiőrlésű liszt
50 g fehér liszt
1 csomag sütőpor
100 g olvasztott margarin (vagy 2 dcl olaj)
100 g keserű csoki (én Szerencsi étcsokit használtam)

A sütőtökpürét tálba kapartam és eldolgoztam kicsit. Hozzátettem a tojást, fűszereket, olvasztott margarint, cukrot és szépen egyneművé kavartam. 


A száraz anyagokat is összekevertem és a kettőt összeöntöttem, majd simára kevertem a robotgépemmel. A csokit feldaraboltam és fakanállal azt is belekevertem. Picit pihenni hagytam, hogy a zabkorpa megszívja magát, addig 200 fokra bemelegítettem a sütőt. Sütőpapíros tepibe csomókat kanalaztam, amiket a kanál hátával (néha meg kellett vizezni) kekszformára lappogattam. Nekem elég nagyok lettek, mert egy-egy evőkanál masszát kanalaztam, lehet kisebb, formásabb kekszeket készíteni.
Engem is meglepett, hogy mennyire ízlett mindenkinek. A sütőtök finom zamatot ad a sütinek, de nem lehet rájönni, hogy mi van benne, olyanoknak is bejött, akik amúgy nem szeretik a sütőtököt.


Forrás: farkaselet.blogspot.hu

2014. szeptember 12., péntek

Ausztrál zabpelyhes keksz

Hozzávalók:

300 g vaj/margarin
6 evk méz
2 bögre liszt
1 bögre cukor
2 bögre kókuszereszelék
1 bögre mazsola
1 bögre dió
2 bögre zabpehely
4 kk szódabikarbóna
1 kk fahéj
Ezen kívül: csoki, kakaó, vagy bármilyen más aszalt gyümölcs.


A vajat felmelegítjük a mézzel és a cukorral. Mikor megolvadt, beleöntjük a korábban 3 evk langyos vízben feloldott szódabikarbónát. Érdemes várni kicsit, míg kihűl, mert nagyon tud pezsegni.
A száraz hozzávalókat összekeverjük és ráöntjük a vajas-mézes keveréket. Jól összegyúrjuk. Én kis golyókat szoktam belőlük formálni, majd a két tenyerem között ellapogatom, és sütőpapríros tepsire rakosgatom. Ha nem áll össze, kis langyos vízzel segítek. Rengeteg lesz belőle. Vigyázni kell, hogy ne égjen meg, ezért 160C-on sütöm úgy 20 percig.


Forrás: farkaselet.blogspot.hu

2014. szeptember 11., csütörtök

Csudafinom diós-kókuszos gluténmentes keksz

Hozzávalók:

15 dkg ligt Liga margarin
100 g kókuszreszelék
100 g dió
180 g Schar mix C liszt
1 tojás
fél csomag gluténmentes sütőpor
10 dkg cukor
100 g Tibi tejcsoki

Sajnos a Tibi csokiból, ami egyedüli gluténmentes csoki, nem volt fehér, ezért én tejcsokit használtam. 


Az eredeti recept is biztos, hogy nagyon-nagyon finom. Én a csoki kivételével mindent egy tálba borítottam és addig gyúrtam, míg egynemű lett (a diót nem túl finomra őrölve, a margarint picit puhítva) .Utána belgyúrtam a csokit, amit előzőleg Farkasapával apróra vágattam. 15 percet pihent a hűtőben, mert nem volt vele időm tovább foglalkozni, addig 180 fokra előmelegedett a sütő. Aztán kézzel diónyi halmokból kis gombózot formáztam, majd a két tenyerem között ellapítottam. Ahogy a szerző figyelmeztet én sem hagytam túlsülni, nagyon figyeltem, hogy mikor barnulni kezd a széle, kivegyem.
Pazar kis kesz, nem fog csalódni senki, aki elkészíti.


Forrás: farkaselet.blogspot.hu

2014. szeptember 10., szerda

Sárgabarackos-mogyorós keksz

Hozzávalók:
20 dkg liszt
10 dkg cukor
10 dkg sárgabarack
10 dkg darált mogyoró
1 kk sütőpor
1 tojás
15 dkg vaj


A száraz anyagokat egy tálba teszem, rákockázom a vajat és összemorzsolom. Majd a tojással tésztává gyúrom. Elég puha, morzsálódós a tészta. 

Folpakba csomagolom és ha van idő, akkor a hűtőszekrénybe, ha nincs a fagyasztóba teszem 1-2 órára. 170 fokon 20 percig sütöm. Nem szabad túlsütni, mert megég a mogyoró.


Forrás: farkaselet.blogspot.hu

2014. szeptember 9., kedd

Gluténmentes sajtos keksz




Hozzávalók:

100 g kukoricaliszt
50 g Schar Mix B
100 g vaj
120 g sajt reszelve
só, és más ízesítők (pl: zöld fűszerek, vagy mustár, vagy bors, paprika, füstölt paprika)
1 tojás





A késes robotgépem (újat kaptam karácsonyra, imádom, azóta mindent ezzel zsdazsdálok) táljába szórtam a hozzávalókat és addig működtettem a gépet, míg a tészta gombócolódni kezdett. Akkor kivettem, egy fóliára tettem és rudat formáztam belőle. Nagyon jól formázható volt a tészta. A rudat a hűtőben pihentettem 2-3 órát, majd mikor megdermedt, vékony szeleteket vágtam belőle és sütőpapíros tepsire helyeztem. A sütőt közben 170 fokra előmelegítettem és 10 percig, pirulásig sütöttem benne a kekszeket. Másnap is nagyon finom, nem porlós.

Elkészítettem búzás verzióban is, annyi különbséggel, hogy a lisztet 150 g BL55-ös búzaliszt formájában tettem bele és azt cheddar sajttal készítettem, ill. mustárral. Nekem az jobban ízlett, de tényleg mindkettő nagyon finom lett.


Forrás: farkaselet.blogspot.hu

2014. szeptember 8., hétfő

Rozspehely tallér




Hozzávalók:

2 csésze rozspehely
2 csésze durum liszt
3 kanál mazsola ( én erről teljesen megfeledkeztem, így kimaradt )
½ csésze olaj
½ citrom leve + 1 kiskanál szódabikarbóna egy kevés vízben feloldva
½ bögre méz
csipet fahéj

Így használd a hozzávalókat:

A rozspelyhet leforrázom annyi vízzel, amennyi éppen ellepi, s hagyom 10 percig pihenni. Ezután hozzákeverem a lisztet, a mazsolát, az olajat, a citromos vizet és a mézet. Nagyon híg lesz a végeredmény, de olyannak is kell lennie. Vizes kézzel gombócokat kell formázni, melyeket lelapítva célszerű a sütőpapíros tepsire sorakoztatni, mehetnek egymás mellé, nem fognak már nőni. Az enyémek nem lettek olyan extra laposak, így félidőben szépen megfordítottam őket és visszatoltam a sütőbe. Előmelegített sütőben, légkeveréssl, kb. 200 fokon sütöttem 12 percig ( 6 - 8 percnél fordítottam ).

Önmagában is nagyon finom, de mi egy kis áfonyalekvárt is ettünk hozzá.


Forrás: hobbifozocske.blogspot.hu

2014. szeptember 5., péntek

Mandulás-étcsokoládés zabkeksz

Hozzávalók (20-22 db-hoz):

100 g teljes kiőrlésű búzaliszt
75 g zabpehely
50 g mandulaforgács
fél tk. sütőpor
1 csipet szódabikarbóna
1 csipet őrölt fahéj
csipet só
2 ek. finomítatlan nádcukor
100 g vaj
1 db tojás

A mandulát, ahogy a zabpelyhet is, megtörtem (a nyújtóm végének segítségével, de mozsárban is megfelel), mielőtt a teljes kiőrlésű liszthez kevertem volna.

A tészta összeállítását, pihentetési idejét és szaggatását lásd korábban, a kiinduló zabkeksz receptnél.



Miután kisültek, rácsra szedtem, teljesen kihűtöttem, majd vízgőz felett megolvasztott étcsokoládéval (85%) megcsorgattam.


Forrás: konyhatunder.blogspot.hu

2014. szeptember 4., csütörtök

A legremekebb omlós zabpelyhes keksz


Hozzávalók:
Kb. 20 darabhoz

100 g teljes kiőrlésü liszt (Nacional Integral Tipo 150)
75 g zabpehely
1/2 tk. sütőpor
1 csipet szódabikarbóna
1 csipet fahéj
egy csipet só
25 g mogyoró
25 g dió
2 ek. barnacukor
100 g vaj/margarin
1 tojás

A zabpelyhet, a mogyorót és a diót aprítógépben ledaráljuk, majd összekeverjük a többi száraz hozzávalóval. A vajat elmorzsoljuk ebben a keverékben, majd hozzáadjuk a tojást és összegyúrjuk. 


(Ha nagyon ragadna egy picike lisztet adhatunk hozzá.) Fóliába csomagoljuk és fél órára a hűtőbe tesszük.

Amikor ez letelt, lisztezett felületen kinyújtjuk, de ne túl vékonyra, 3-4 mm. vastag legalább legyen. Számunkra tetszőleges kiszúróval kiszaggatjuk (én egy kb. 5 cm-es kört használtam). Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük a kis korongokat és 190 fokra előmelegített sütőben aranyszínűre sütjük.

Rácson hagyjuk kihűlni, majd zárható dobozban tároljuk.


Forrás: borsandpepper.blogspot.hu

2014. szeptember 3., szerda

Teasüti

Hozzávalók:

12,5 dkg teljes kiőrlésű liszt
2 evőkanál roiboos tea ( vagy 3 filter Pickwick Leaf Cape Red, kioperálva a tüll zacsikból – meglepően jó minőség! )
2 evőkanál darált mandula
2 evőkanál barnacukor
1 csipet só
7,5 dkg hideg növényi margarin
néhány evőkanál hideg víz



Így használd a hozzávalókat:
A teát aprítsd kisebbre, ha tudod, pl. egy robotgép segítségével, aztán keverd össze a liszttel, mandulával, cukorral, sóval és margarinnal. A vizet apránként adagold hozzá, nehogy megszaladjon a kezed és gyúrd össze.

A tésztát csomagold fóliába és tedd a hűtőbe min. félórára, mondja a recept. Nekem ma sok dolgom volt, ezért szinte fél napot állt a hidegben a massza és nem sértődött meg. Kinyújtottam ( nem ment egyszerre az egész mennyiség ) és formákat szaggattam belőle ( virág, kör, csillag stb. ). 180 fokosra előmelegített sütőben rövid idő alatt megsülnek ( vastagságtól függ, ezért nem írok percet ).

Ui.: Az utolsó adag tésztába maradék fehércsoki is került és úgy is nagyon finom volt.



Forrás: hobbifozocske.blogspot.hu

2014. szeptember 2., kedd

Aszalt gyümölcsös csíkos keksz

Hozzávalók: 
20 dkg liszt (15 dkg sima és 5 dkg teljes kiőrlésű), 
10 dkg finomra őrölt török mogyoró, 
15 dkg vaj, 
8 dkg cukor, 
8 dkg aszalt gyümölcs (én aszalt sárgabarackot és aszalt szilvát tettem bele), 
1 tojás, 
és egy picike sütőpor
- a hempergetéshez: aranybarna nádcukor
- a csokizáshoz: étcsoki és harmadannyi margarin.

Elkészítés:

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, majd kisodorjuk és téglalapokat vágunk belőle. Vajazott, lisztezett tepsire rakjuk, és megsütjük. Én sütés után még melegen darált aranybarna nádcukorban hempergettem meg.
Kihűlés után csokit olvasztottam harmadannyi margarinnal, és egy nylonzacskóba tettem, melynek kivágtam egyik sarkát picikét, és ebből csurgattam az olvasztott csokit a kekszekre.


Forrás: gasztroboszi.blogspot.hu

2014. szeptember 1., hétfő

Kókuszos zabkeksz tojás nélkül



Hozzávalók:

15 dkg sertészsír
10 dkg cukor
15 dkg zabpehely
10 dkg finomliszt (finom)
10 dkg kókuszreszelék
1 kk fahéj
1 kk szódabikarbóna (púpos )
3 ek tej





Elkészítés

A zsírt habosra keverjük a cukorral.
Összekeverjük a szárazanyagokat, a zsíros masszához adjuk, és összegyúrjuk. Amennyiben nem lenne kezelhető, gyúrható a tészta, úgy 2-3 evőkanálnyi tejjel (tejszínnel, tejföllel) segítünk a helyzeten.
Összeállítás után a hűtőbe tesszük egy kicsit pihenni. (Min. 1 óra)
Pihentetés után előmelegítjük a sütőt, kis golyókat formálunk a tésztából, amelyeket kissé ellapítunk, és mindegyik közepébe egy-egy fél diógerezdet (vagy mogyorót, mandulát, kinek mi van éppen kéznél) nyomunk. Mehet a sütőbe.


Forrás: www.nosalty.hu