Hozzávalók 20 darabhoz:
100 g nádcukor,
1 tojás,
1 tk foszfátmentes sütőpor,
100 g sütőtökpüré,
20 ml olaj (pl. kókuszolaj),
csipet só,
1 tk kínai ötfűszer keverék,
10 g friss gyömbér,
180 g liszt (pl. tönkölybúza liszt),
40 g pirított tökmag
+ 200 g fehér csokoládé
TIPP: Ha nincs kínai ötfűszer keveréke, akkor az alábbi fűszerekkel is ízesítheti: 1 tk őrölt fahéj, 1 tk őrölt szerecsendió, csipet őrölt szegfűszeg, 1 tk őrölt gyömbér
A sütőt melegítsük elő 180 fokra.
10 dkg sütőtököt vágjuk kockára, és pároljuk puhára. Még jobb, ha sült sütőtökből mérünk ki 100 grammot.
A cukrot keverjük ki habosra a tojással, és a sütőporral.
Majd adjuk hozzá a fűszereket, és dolgozzuk el benne az olajat és a tökpürét is.
Keverjük bele a fűszereket, és a finomra reszelt gyömbért is.
Legvégül dolgozzuk a masszába az átszitált lisztet is.
A masszát osszuk el két részletben egy szilikonos sütőlapon, vagy egy szilikonos sütőpapírral bélelt tepsin, és formázzunk belőlük kb. 4 cm magas, 5 cm széles, és 20 cm hosszú rudat. Ha hideg vizes kézzel tesszük ezt, könnyebben formázható, nem ragad a tészta.
Tegyük be a sütőbe, légkeveréses módban, a tésztát, és 25 percig süssük.
Majd vegyük ki, és még melegen vágjuk fel a rudakat sréhen 10-10 szeletre. Egy tiszta konyharuha segítségével támasszuk meg a sütemény rudakat szeleteléskor, így nem égetjük meg a kezünket.
Majd helyezzük vissza a szeleteket a sütőlapra, és további 10 percig süssük 180 fokon.
Ha elkészült, hűtsük ki. Egy kifejezetten száraz, kemény kekszet kapunk, de pont ez a lényege ennek a süteménynek.
Kihűlve olvasztott fehér csokoládéba is belemárthatjuk az egyik végeiket.
Teához, kávéhoz, egy pohár friss házi tejhez ajánlom.
100 g nádcukor,
1 tojás,
1 tk foszfátmentes sütőpor,
100 g sütőtökpüré,
20 ml olaj (pl. kókuszolaj),
csipet só,
1 tk kínai ötfűszer keverék,
10 g friss gyömbér,
180 g liszt (pl. tönkölybúza liszt),
40 g pirított tökmag
+ 200 g fehér csokoládé
TIPP: Ha nincs kínai ötfűszer keveréke, akkor az alábbi fűszerekkel is ízesítheti: 1 tk őrölt fahéj, 1 tk őrölt szerecsendió, csipet őrölt szegfűszeg, 1 tk őrölt gyömbér
A sütőt melegítsük elő 180 fokra.
10 dkg sütőtököt vágjuk kockára, és pároljuk puhára. Még jobb, ha sült sütőtökből mérünk ki 100 grammot.
A cukrot keverjük ki habosra a tojással, és a sütőporral.
Majd adjuk hozzá a fűszereket, és dolgozzuk el benne az olajat és a tökpürét is.
Keverjük bele a fűszereket, és a finomra reszelt gyömbért is.
Legvégül dolgozzuk a masszába az átszitált lisztet is.
A masszát osszuk el két részletben egy szilikonos sütőlapon, vagy egy szilikonos sütőpapírral bélelt tepsin, és formázzunk belőlük kb. 4 cm magas, 5 cm széles, és 20 cm hosszú rudat. Ha hideg vizes kézzel tesszük ezt, könnyebben formázható, nem ragad a tészta.
Tegyük be a sütőbe, légkeveréses módban, a tésztát, és 25 percig süssük.
Majd vegyük ki, és még melegen vágjuk fel a rudakat sréhen 10-10 szeletre. Egy tiszta konyharuha segítségével támasszuk meg a sütemény rudakat szeleteléskor, így nem égetjük meg a kezünket.
Majd helyezzük vissza a szeleteket a sütőlapra, és további 10 percig süssük 180 fokon.
Ha elkészült, hűtsük ki. Egy kifejezetten száraz, kemény kekszet kapunk, de pont ez a lényege ennek a süteménynek.
Kihűlve olvasztott fehér csokoládéba is belemárthatjuk az egyik végeiket.
Teához, kávéhoz, egy pohár friss házi tejhez ajánlom.
Forrás: www.ritakonyhaja.hu
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése