A vajas keksz, a shortbread, egyik skót alapreceptje:
- egy egység cukor (náddal finomabb)
- két egység vaj (minél finomabb, jobb minőségű a vaj, annál jobb lesz a keksz)
- 4 egység liszt
- só
Az alapanyagokat gyorsan összedolgozom, fél centisre nyújtom, kiszaggatom, és visszahűtöm. A sütőt előmelegítem 180 fokra, ide tolom a kekszeket és 10-15 perc alatt készre sütöm. Ha jók az alapanyagok, magában is képes omlós látomást okozni, letehetetlen, abbahagyhatatlan.
Ez így, magában, jó nehezék fagylaltok, krémsajtok mellé, de lehet cifrázni, a mennyiségek 0,5 kg alaptésztára érvényesek:
- narancsos: 2 teáskanál reszelt narancshéj
- kakaós: a liszt 1/4-ét jó minőségű kakaóporral kell helyettesíteni
- kakukkfüves/rozmaringos/zsályás: két evőkanál apróra vágott, friss zöldfűszer, ez sajtkrémek, vagy kéksajtfagylalt mellé lesz különösen jó kísérő
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése