Hozzávalók:
20 dkg margarin,
13 dkg cukor,
2 tasak vaníliás cukor,
4 tojássárgája,
13 dkg kukoricadara,
25 dkg liszt,
fél teáskanál sütőpor,
csipetnyi só.
A karamell krémhez:
1 liter zsíros tej,
30 dkg cukor,
negyed kávéskanál szódabikarbóna,
2 tasak vaníliás cukor
vagy 2 ampulla vanília aroma.
Porcukor a szóráshoz.
Elkészítése: Először elkészítjük a karamell krémet. Egy nagyobb edénybe töltjük a tejet, hozzáadjuk a cukrot, a szódabikarbónát, a vaníliát és lassú tűzön, néha meg-megkavargatva, kb. 4-5 órán keresztül addig főzzük, míg annyira sűrű lesz, hogy kanalazni lehet. Ekkorra a színe is besötétedik. Hagyjuk teljesen kihűlni, majd jól záródó üvegben hűtőszekrénybe tesszük, ahol kb. 1 hónapig eláll.
A kekszhez a margarint habosra keverjük a cukorral és a vaníliával, ezután egyenként hozzáadjuk a tojássárgákat, mindegyiket külön jól eldolgozzuk ebben a krémben, végül pedig a kukoricadarával, a sütőporral és a sóval elkevert lisztet adjuk a tésztához és jól összedolgozzuk. A tészta puha kell legyen! Ezután lisztezett deszkán kinyújtjuk és kisebb méretű fánkszaggatóval karikákat szúrunk ki belőle, amiket sütőpapirral ellátott tepsiben, előmelegített sütőben kb. 12-15 perc alatt készre sütünk. Hagyjuk langyosra hűlni, majd egy-egy kekszet összeragasztunk kevés karamell krémmel és porcukorral meghintve kínáljuk.
Forrás: konyhatundermese-galedith.blogspot.hu
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése