1 csésze kb. 250 ml
1 csésze (110 g) fehér liszt (én tönköly lisztet használtam),
1 csésze (100 g) zabpehely,
½ csésze (90 g) nádcukor,
1 tk kínai hétfűszer keverék,
csipet só,
½-1/2 tk sütőpor és szódabikarbóna,
100 g puha vaj,
1 tojás,
½ csésze (kb. 50 g) aszalt vörösáfonya,
¾ csésze (55 g) finomra reszelt sárgarépa
TIPP: kínai hétfűszer: fahéj, csillagánizs, szegfűszeg, édeskömény, szecsuáni bors, gyömbér, kardamom. ha nincs ilyen fűszerkeveréke, akkor fahéj, gyömbér, szerecsendió keverékével is elkészíthető a sütemény.
Keverjük össze a száraz elemeket.
Majd egy dagasztóspirállal dolgozzuk bele a tojást, a kockára vágott puha vajat, az áfonyát, és a reszelt répát.
A tésztát legalább egy órát pihentessük a hűtőben.
Majd válasszuk két részre, és lisztezett felületen sodorjunk belőle két egyforma méretű, kb. 5 cm átmérőjű hengert.
Vagdossunk kb. 6 mm vastag korongokat belőle.
TIPP: Nagyon lágy a tészta, ezért jobban járunk, ha enyhén nedves kézzel formázzuk meg a kekszeket. Vágjuk le a szeleteket, majd kézzel lapítsuk, formázzuk őket kb. 4 mm vastag korongokra.
Tegyük sütőpapírral bélelt tepsire a korongokat. Két gáztepsi méretű adag lesz. A kekszek között hagyjunk 2-2 cm távolságot, mert kissé megnőnek.
180 fokos előmelegített, légkeveréses sütőben 10-12 perc alatt süssük őket szép arany barnára.
Hagyjuk őket teljesen kihűlni.
TIPP: Mártsuk olvasztott fehércsokoládéba, majd szórjuk meg ehető, szárított virágokkal. Olvasztott étcsokoládéval is áthúzhatjuk a kekszeket, de natúr is fogyaszthatjuk.
Egészség tipp: A sárgarépának köszönhetően gazdag a keksz karotinban, és A-vitaminban. Az áfonya antioxidáns tartalmánál, a zab élelmi rost tartalmánál fogva teszi még egészségesebbé ezt a süteményt.
Forrás: www.ritakonyhaja.hu
TIPP: kínai hétfűszer: fahéj, csillagánizs, szegfűszeg, édeskömény, szecsuáni bors, gyömbér, kardamom. ha nincs ilyen fűszerkeveréke, akkor fahéj, gyömbér, szerecsendió keverékével is elkészíthető a sütemény.
Keverjük össze a száraz elemeket.
Majd egy dagasztóspirállal dolgozzuk bele a tojást, a kockára vágott puha vajat, az áfonyát, és a reszelt répát.
A tésztát legalább egy órát pihentessük a hűtőben.
Majd válasszuk két részre, és lisztezett felületen sodorjunk belőle két egyforma méretű, kb. 5 cm átmérőjű hengert.
Vagdossunk kb. 6 mm vastag korongokat belőle.
TIPP: Nagyon lágy a tészta, ezért jobban járunk, ha enyhén nedves kézzel formázzuk meg a kekszeket. Vágjuk le a szeleteket, majd kézzel lapítsuk, formázzuk őket kb. 4 mm vastag korongokra.
Tegyük sütőpapírral bélelt tepsire a korongokat. Két gáztepsi méretű adag lesz. A kekszek között hagyjunk 2-2 cm távolságot, mert kissé megnőnek.
180 fokos előmelegített, légkeveréses sütőben 10-12 perc alatt süssük őket szép arany barnára.
Hagyjuk őket teljesen kihűlni.
TIPP: Mártsuk olvasztott fehércsokoládéba, majd szórjuk meg ehető, szárított virágokkal. Olvasztott étcsokoládéval is áthúzhatjuk a kekszeket, de natúr is fogyaszthatjuk.
Egészség tipp: A sárgarépának köszönhetően gazdag a keksz karotinban, és A-vitaminban. Az áfonya antioxidáns tartalmánál, a zab élelmi rost tartalmánál fogva teszi még egészségesebbé ezt a süteményt.
Forrás: www.ritakonyhaja.hu
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése