2012. április 26., csütörtök

Házi keksz kisbabáknak


Hozzávalók:
• 2 csésze tej
• 1/2 csésze meleg víz
• 1/2 csésze tej
• 2 felvert tojássárga
• 1 kiskanál só
• kb. 8 csésze liszt
• 4 kanál cukor
• 2 kanál szárított élesztő




Elkészítési mód:
Melegítsd fel a vajat, a tejet, sót és 2 kanál cukrot alacsony lángon. Vedd le a keveréket a tűzről és hűtsd le addig, amíg már csak kicsit meleg. Egy másik edényben oldd fel az élesztőt és a két kanál cukrot a meleg vízben. Fedd be a tálat az élesztővel addig, amíg a felszínen buborékok jelennek meg.

Tedd bele az élesztőt a tejbe, és kavard össze. Verd fel a tojássárgákat, és add hozzá a keverékhez. Fokozatosan adj hozzá 3 csésze lisztet. Keverd a tésztát jól össze, majd lassanként add hozzá a maradék lisztet, szerre egy-egy pohárnyit, amíg egy puha tésztát kapsz.

Ha túl kemény lesz, ne adj hozzá több lisztet. Helyezd a tésztát egy belisztezett vágólapra, és dagasszad addig, amíg sima és ruganyos lesz.

Ezután tedd a tésztát egy kikent edénybe, jól forgasd meg benne, hogy minden részét jól érje az olaj. Takard le az edényt és hagyd, hogy a tészta a duplájára nőjjön. Ekkor oszd a tésztát több kis részre. Ezeket a kis gombócokat helyezd a tepsibe, 5 cm távolságra.

Hagyd a tésztát duplájára nőni. Ekkor tedd a tepsit a sütőbe, 190 fokra, 10-15 percre, amíg aranybarnára sülnek a darabkák. Körülbelül 24 darab lesz belőle.

Forrás: www.csaladivilag.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése