Hozzávalók 30-35 puszedlihez:
50 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt, csipet só,
20 dkg nádcukor,
2-2,5 dl víz,
tojásnyi zsír (én kacsazsírt használtam),
2 tojás sárgája,
1 tk szódabikarbóna,
10 dkg porcukor (nádcukorból)
Fűszer: 2 ek fahéj, 1 szerecsendió reszelve, 1 citrom héja (vagy 1 csomag mézeskalács fűszerkeverék)
A cukrot folyamatos keverés mellett karamellizáljuk, majd felöntjük vízzel.
Hagyjuk, hogy újra felolvadjon a karamell, majd kihűtjük.
A lisztet összekeverjük a szódabikarbónával, a sóval, és a fűszerekkel.
Majd hozzáöntjük a karamellt, a zsírt, a tojások sárgáját.
Kézzel ruganyos tésztát gyúrunk belőle. Ha kell lisztet adhatunk még hozzá.
A tésztát bucira alakítjuk, fóliába csomagoljuk, és egy órát pihentetjük a hűtőben.
Majd kettévágjuk, szeleteljük, és a szeletekből kis kockákat vágunk le.
Minden kockából diónyi golyót gyúrunk, amiket sütőpapírral bélelt tepsire rakunk (2 részletben tudtam én kisütni).
A golyók tetejére nyomhatunk aszalt gyümölcsöt, diót is akár.
200 fokos sütőben 10 perc alatt készre sütjük őket.
Még forróm meghempergetjük porcukorban őket.
Nagyon puha marad, és nagyon finom ízű.
Forrás: www.ritakonyhaja.hu
A cukrot folyamatos keverés mellett karamellizáljuk, majd felöntjük vízzel.
Hagyjuk, hogy újra felolvadjon a karamell, majd kihűtjük.
A lisztet összekeverjük a szódabikarbónával, a sóval, és a fűszerekkel.
Majd hozzáöntjük a karamellt, a zsírt, a tojások sárgáját.
Kézzel ruganyos tésztát gyúrunk belőle. Ha kell lisztet adhatunk még hozzá.
A tésztát bucira alakítjuk, fóliába csomagoljuk, és egy órát pihentetjük a hűtőben.
Majd kettévágjuk, szeleteljük, és a szeletekből kis kockákat vágunk le.
Minden kockából diónyi golyót gyúrunk, amiket sütőpapírral bélelt tepsire rakunk (2 részletben tudtam én kisütni).
A golyók tetejére nyomhatunk aszalt gyümölcsöt, diót is akár.
200 fokos sütőben 10 perc alatt készre sütjük őket.
Még forróm meghempergetjük porcukorban őket.
Nagyon puha marad, és nagyon finom ízű.
Forrás: www.ritakonyhaja.hu
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése