2012. november 15., csütörtök

Vajas keksz

Hozzávalók:

30 dkg liszt
3 dkg búzadara (opcionális, én pl. teljesen kihagytam belőle)
12 dkg cukor
1 tk. vaníliakivonat
2 tojás sárgája
20 dkg puha vaj
1 csipet só
1/2 cs sütőpor
2 ek víz
hempergetéshez kristálycukor
5 dkg étcsoki a cirmozáshoz
1 tk. olaj


A keksz hozzávalóit összegyúrjuk egy tálban, és kb. 3 cm átmérőjű hengert formázunk belőle. Hűtőbe tesszük, alaposan kidermesztjük - dermedt (kemény) tésztát könnyebb vágni.



Ha elég keményre hűlt, munkalapra kristálycukrot szórunk, és oda-vissza meghengergetjük benne a tésztahurkát. Éles késsel fél cm vastag szeleteket vágunk belőle, sütőpapíros tepsire pakoljuk.

A sütőt előmelegítjük 180 fokra, és halványra sütjük. Ha a széle picit barnul, kész is van.

Felteszem, a búzadara hiánya miatt nem tartotta meg formáját a keksz, némileg szétterült sülés közben, de az állaga és az íze kifogástalan!

A kihűlt kekszeket egymás mellé rakogatjuk egy sütőpapíron. A csokoládét az olajjal vízgőz felett vagy mikróban alacsony teljesítményen összeolvasztjuk. Zacskóba kanalazzuk, melynek lecsípjük a hegyét, és könnyed mozdulatokkal megcsíkozzuk vele a kekszeket.

A csoki dermedése után dobozolható, a rétegek közé 1-1 sütőpapírt helyezve.


Forrás: thechefviki.blogspot.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése