Hozzávalók 30 darabhoz:
125 g köles liszt, 10 g kukoricakeményítő, 125 g vaj, 225 g érett gauda sajt, 10 g aprított medvehagyma, 3 g só, tört színes bors
A lisztet keverd össze a sóval, borssal, és a keményítővel.
TIPP: Ha nem tudsz vásárolni köles lisztet, akkor egy csészényi szemes kölest őrölj le egy erősebb konyhai mixerrel.
A sajtot reszeld le finomra, és a kisebb darabokra vágott, szoba meleg vajjal együtt add a lisztes keverékhez. Add hozzá az aprított medvehagymát is.
A hozzávalókat gyúrd homogén masszává, majd oszd két részre, és mindegyik tésztadarabot sodord kb. 5 cm átmérőjű rúddá. Csomagold frissen tartó fóliába, és tedd 30 perce pihenni a hűtőbe.
A sütőt melegítsd elő 180 fokra (légkeveréses sütéshez 160 fokra), és egy tepsit bélelj ki sütőpapírral.
A tészta rudakból vágj 15-15 darab, kb. 1 cm vastag korongokat, amiket a tenyered segítségével gyúrj golyó alakúra, majd tedd őket a papírral bélelt tepsire. 5-6 cm távolságot tarts a kekszek között.
A tenyereddel lapítsd le egy kicsit a golyókat.
15 percig süsd a sütőben, majd vedd ki, és hagyd kihűlni őket a tepsin. A golyók szétlapulnak tallérrá. Akkor jó, ha a szélük aranybarna lesz. A tepsin hagyd kihűlni a tallérokat, majd egy konyhai papírtörlővel itasd le az aljukról a felesleges zsiradékot.
Dobozba zárva 4-5 napig tárolható.
Nagyon laktató keksz, 2-3 darabnál többet ne egyél belőle.
Forrás: www.ritakonyhaja.hu
A lisztet keverd össze a sóval, borssal, és a keményítővel.
TIPP: Ha nem tudsz vásárolni köles lisztet, akkor egy csészényi szemes kölest őrölj le egy erősebb konyhai mixerrel.
A sajtot reszeld le finomra, és a kisebb darabokra vágott, szoba meleg vajjal együtt add a lisztes keverékhez. Add hozzá az aprított medvehagymát is.
A hozzávalókat gyúrd homogén masszává, majd oszd két részre, és mindegyik tésztadarabot sodord kb. 5 cm átmérőjű rúddá. Csomagold frissen tartó fóliába, és tedd 30 perce pihenni a hűtőbe.
A sütőt melegítsd elő 180 fokra (légkeveréses sütéshez 160 fokra), és egy tepsit bélelj ki sütőpapírral.
A tészta rudakból vágj 15-15 darab, kb. 1 cm vastag korongokat, amiket a tenyered segítségével gyúrj golyó alakúra, majd tedd őket a papírral bélelt tepsire. 5-6 cm távolságot tarts a kekszek között.
A tenyereddel lapítsd le egy kicsit a golyókat.
15 percig süsd a sütőben, majd vedd ki, és hagyd kihűlni őket a tepsin. A golyók szétlapulnak tallérrá. Akkor jó, ha a szélük aranybarna lesz. A tepsin hagyd kihűlni a tallérokat, majd egy konyhai papírtörlővel itasd le az aljukról a felesleges zsiradékot.
Dobozba zárva 4-5 napig tárolható.
Nagyon laktató keksz, 2-3 darabnál többet ne egyél belőle.
Forrás: www.ritakonyhaja.hu
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése