Hozzávalók 40 db kekszhez: 260 g (tönkölybúza fehér) liszt, 140 g őrölt lenmagpehely, 80 g nyírfacukor, 1 csapott tk himalája só, ½ ek foszfátmentes bio sütőpor, 1 vanília rúd kikapart belseje (vagy vaníliás cukor), 100 g vaj, 60 ml olíva olaj, 1 egész és 1 tojás sárgája, 1 citrom reszelt héja
Keverjük össze a száraz elemeket.
A tojásokat lazán verjük fel, adjuk hozzá a reszelt citromhéjat, vanília magokat, az olajt.
A lisztes keverékre morzsoljuk a vajat, és adjuk hozzá a folyadékot.
Gyors mozdulatokkal, esetleg villával, vagy robotgép spirál részével dolgozzuk össze a tésztát.
Formázzunk belőle kis bucit, és 10 percet pihentessük a hűtőben.
Ne többet, mert a lenmag miatt igencsak törékeny a tészta. Ha túl sokat hűtenénk, szétmorzsolódna.
Tehát a tésztát vágjuk két részre, és nyújtsuk őket kb. 4 mm vastagságú lappá.
Tetszőleges kiszúróval készítsük el a kekszeket. A kiszúró méretétől függően 40-50 db keksz készíthető ebből a mennyiségből.
A formázásnál leeső tésztadarabokat nyújtsuk ki ismét, és addig szúrjuk ki, amíg van tészta.
Tegyük sütőpapírral bélelt tepsikre a kekszeket, és 180 fokos, előmelegített, légkeveréses sütőben 10-12 perc alatt süssük őket ropogósra. Vagy addig, ameddig elkezdenek enyhén barnulni.
Ha légkeveréses sütőben sütjük, akkor két tepsit is betehetünk a sütőbe.
Reggeli ajánló: reggelire együnk 3-4 darab lenmagos kekszet, 150 ml kefirrel. Nem csak tápláló, de kiváló csonterősítő is, és a B6 vitaminnak köszönhetően energiával látja el az idegrendszert is. Gyerekeknek is bátran adható.
Forrás: www.ritakonyhaja.hu
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése