2012. július 20., péntek

Ötfűszeres-csokoládés keksz

Hozzávalók (100 darab)

5 tojás
40dkg cukor
1 vanília kikapart magjai
80dkg csokoládé, feldarabolva
8,5dkg vaj
8,5dkg liszt
2 teáskanál kínai ötfűszerkeverék
2 teáskanál nescafé por
1 kávéskanál só
10dkg pirított törökmogyoró, durvára vágva



A tojásokat elektromos kézi keverővel fehéredésig keverjük a cukorral és a vaníliával. A feldarabolt csokoládét a vajjal együtt vízgőz fölött megolvasztjuk, majd összekeverjük a cukros tojással. Összekeverjük a lisztet, az ötfűszerkeveréket, és a kávét, majd ezeket hozzáadjuk a csokoládés masszához. Végül a mogyorót is belekeverjük. A masszát négy adagra osztjuk. Duplára hajtott folpack fóliára teszünk egy-egy adagot, úgy, hogy 4cm átmérőjű, kb. 30cm hosszú hengert formázunk (a fólia segítségével könnyen megy). Ha a massza nagyon lágy lenne, tegyük 15 percre a hűtőbe, így könnyebben formázhtaó. Négy, fóliába csomagolt hengert formázunk, majd ezeket a mélyhűtőbe tesszük (puhán nem lehetne szeletelni). Kb. 1,5 óra alatt szilárdul meg annyira, hogy szépen szeletelhető legyen. Vagy ha később szeleteljük (pl. a masszát előző este állítjuk össze, és csak másnap sütjük), akkor miután kivettük a mélyhűtőből, kb. 10 percet állni hagyjuk, hogy ne teljesen fagyott állapotban vágjuk. A hengerekből 1-1,5cm vastag korongokat vágunk. Sütőpapírral lefedett sütőlapra helyezzük, majd 180C fokos sütőben 12 perc alatt megsütjük (hűlés során még tovább szilárdul). Egyszerre két sütőlap is kerülhet a sütőbe, a teljes adag így két kör alatt megsül.
(A képen mellette vaníliás-citromos keksz-->itt találod)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése