Hozzávalók 4 főre
15 dkg liszt (teljes kiőrlésű)
5 dkg vaj5 dkg porcukor (nyers nád, nyírfa, sztívia)
1 db lime
1 tk szárított menta levél
1 db tojás (bio vagy szabadtartású)
elkészítés
Ha rendelkezésre áll aprítógép, kockázzuk nagyobb darabokra a vajat, tegyük a gépbe, adjuk hozzá a lisztet és a cukrot, majd keverjük homogénné (ha nincs gép, akkor kisebb kockákra darabolva morzsoljuk össze a vajat és a lisztet, majd adjuk hozzá a porcukrot).
A morzsalékhoz reszeljük az alaposan megmosott lime héját, majd adjuk hozzá a kinyomott levét is.
Adjuk a tésztához a (szintén megmosott) tojást, és gyúrjuk össze (ha nem aprítóval dolgoztunk, akkor tegyük a hűtőbe a tésztát 10-15 percre, hogy a vaj kissé megszilárduljon és nyújtható legyen a tészta).
Lisztezett felületen nyújtsuk a tésztát 3-4 mm vékonyra, és szaggassuk ki tetszőleges mintával a kekszeket, majd tegyük kivajazott tepsire.
Gyújtsuk be a sütőt 180 fokra (gázsütőnél 4-es fokozat), és süssük aranyszínűre a kekszeket, majd a tepsin hagyjuk kihűlni (ahogy hűl, keményedik is).
sütési hőfok: 180°C
sütési mód: alul-felül sütés
Ajánlat
Az alap összetevők megtartása mellett bármilyen fűszerrel, ízesítéssel készíthető.
A képen látható keksz graham-liszttel és nyers nádcukorral készült.
Forrás: www.nosalty.hu
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése