2012. szeptember 18., kedd

Zabpelyhes mogyorós nagyon ropogós keksz

Hozzávalók 18 nagy kekszhez
10 dkg vaj
8 dkg finomra hengerelt zabpehely
8 dkg rétesliszt
4 dkg finomliszt
1 tojás
6 dkg nádcukor
5 dkg egész mogyoró
1/4 tk szódabikarbóna
1/2 tk sütőpor

A liszteket, zabpelyhet, szódabikarbónát és sütőport alaposan elkeverjük, majd összegyúrjuk a többi hozzávalóval. (a cukor mennyiségét meg lehet emelni benne 8, vagy akár 10 dkg-ra egyéni ízléstől függően, nálunk ez részben a gyerek számára készült uzsonnára, így csak visszafogottan édes, nekünk így pont jó, de aki kifejezetten édességnek szánja, tegyen hozzá legalább 8 dkg nádcukrot.)



Ezt követően két módon lehet formázni:

1.) zöld diónyi gombócokat formázunk belőle, amit a két tenyerünk között ellapítunk

2.) 5 cm átmérőjű hengerré formáljuk a tésztát, folpackaba tekerjük és 1 órára a hűtőbe tesszük, majd miután vághatóra dermedt, éles késsel egy centi vastag korongokat vágunk belőle, amit kézzel még kicsit megigazítunk, megformázunk, ellapítunk. A kekszeket sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, egymástól jó messze, nagyon meg fognak nőni.

Előmelegített sütőben (villanysütő) 180°C, alsó-felső sütés, 10 perc, amíg aranybarnára sülnek.

Melegen még puha, így a sütőlapon érdemes kihűteni.

Megjegyzés:

A kekszet lehet ízesíteni 1 ek vaníliás cukorral, 1 tk őrölt fahéjjal, vagy mézeskalács fűszerkeverékkel is, ízlés szerint, felnőttek 1 mérőkanálnyi (7 gr) durvára darált kávét is tehetnek bele, de nálunk leggyakrabban a fent szereplő natúr változat készül.


Forrás: flat-cat.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése