2013. január 3., csütörtök

Nagyon egészséges zabkeksz


Hozzávalók:10 dkg zabpehely (nagy szemű)
10 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
1,5 dl tej
1 tojás
5 dkg vaj
½ csomag sütőpor
3 evőkanál tetszés szerinti aszalt gyümölcs (ha nagyobb szemű, vágjuk apróra)
1 evőkanál mandula vagy dió, durvára vágva (egyéb mag is megfelel, illetve el is hagyható)
½ kávéskanál sztívia por, (vagy kb. 2 evőkanál cukor)

Ebből a mennyiségből kb. 15-16 db 7-8 cm átmérőjű keksz lesz.

Elkészítés:1. A tejben elkeverjük a sztíviát (illetve cukrot), és felforraljuk. Ha felforrt, belekeverjük a zabpelyhet, és ha visszaforrt, levesszük a tűzről, lefedjük, és állni hagyjuk addig, amíg teljesen kihűl.
2. A lisztet elmorzsoljuk a vajjal. Hozzáadjuk a sütőport, és alaposan átkeverjük. Hozzáadjuk a tojást, a főtt zabpelyhet, a gyümölcsöket és a magvakat, és jól összekeverjük.
3. Egy közepes tepsibe sütőpapírt teszünk. A masszából vizes kézzel gömböket formálunk, ellapítjuk, és a sütőpapírra tesszük. Nem nőnek sokat, elég kb. 1 cm helyet hagyni köztük.
4. Közepes lángon kb. 15-20 perc alatt sül meg. Ha az alja már kezd barnulni, kész van, ne süssük tovább.
5. Ha kihűlt, tegyük jól záródó kekszesdobozba, és egy hétig is eláll.

Forrás: www.egeszsegderuje.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése