2012. augusztus 16., csütörtök
Korpás keksz
Hozzávalók (30 db-hoz):
15 dkg teljes kiőrlésű liszt (én teljes kiőrlésű tönkölylisztből szoktam csinálni, de a teljes kiőrlésű búzaliszt is jó hozzá),
5-6 dkg (2 púpos evőkanál) nyírfacukor (xilit) vagy ennek megfelelő más édesítőszer,
5 dkg kókuszreszelék,
8 dkg hideg vaj,
5 evőkanál tejszín (vagy tej),
2 evőkanál korpa (én zabkorpát használok),
fél mokkáskanál szódabikarbóna,
fél mokkáskanál sütőpor.
Ízesítőnek fél fél citrom vagy fél narancs reszelt héja vagy negyed mokkáskanál őrölt fahéj, vagy negyed mokkáskanál mézeskalácsfűszer.
Elkészítés:
A hozzávalókat egy tálba öntjük, és egybegyúrjuk. (Először olyan, mintha nem akarna összeállni, de ahogy a vaj felolvad egy kicsit a kéz melegétől, jól formázható tésztát kapunk.)
Az összegyúrt tésztából kétféleképpen szoktam kekszeket csinálni.
Vagy diónyi golyókat formázok, sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatom őket, és 180 fokra előmelegített sütőben 10-12 perc alatt megsütöm.
Vagy a tésztát két kb. 5 cm átmérőjű hengerré gyúrom, beteszem egy órára a mélyhűtőbe, aztán fél centi vastag korongokra vágom, és a korong alakú tésztadarabokat rendezem el a sütőpapírral bélelt tepsiben, majd sütöm meg 180 fokra előmelegített sütőben 12-15 perc alatt.
Az előbbi esetben puszedli formájú kekszeket kapunk, az utóbbiban laposabbakat.
A kész sütemény a sütés után közvetlenül nagyon könnyen morzsálódik, kicsit hagyd a tepsiben állni, mielőtt süteményes tálra rendezed!
Tipp:
A tésztába gyúrhatsz egy kiskanál cukrozatlan, sötét kakaóport is. Úgy kakaós kekszeket kapsz. Én többnyire az adag felébe teszek kakaót, a másik felébe nem, így rögtön kétféle kekszet sütök.
Aki nem diétázik, a nyírfacukor helyett használjon ugyanolyan mennyiségű barnacukrot!
A tésztába gyúrhatsz 2-3 dkg mazsolát vagy más aszalt gyümölcsöt apróra vágva.
Forrás: www.recept-oldal.hu
Címkék:
citromhéj,
egészséges,
egyszerű,
keksz,
kókusz,
mézeskalács,
recept
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése