2012. augusztus 31., péntek

Svéd gyömbéres keksz

Hozzávalók:
A fűszerkeverékhez
2 púpos kávéskanál őrölt gyömbér
1 kávéskanál őrölt fahéj
1 késhegynyi őrölt szegfűszeg
1 késhegynyi őrölt fehérbors
A tésztához
20 dkg finomliszt ,
10 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt és 10 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
1/2 kávéskanál szódabikarbóna
1 nagy csipet sütőpor
10 dkg cukor, 5 dkg finomítatlan nádcukor, 2 evőkanál nyírfacukor
10 dkg puha vaj
5 evőkanál méz, 2 evőkanál méz

A kenéshez 1 tojásfehérje (ez nálam kimaradt)
A tetejére 2 kocka fekete csoki reszelék

Előmelegítjük a sütőt 190 fokra (gáz 5), és sütőpapírt terítünk egy nagyobb tepsibe. A fűszerkevérekhez egy kis tálkában összekeverjük a fűszereket.
A tésztához a lisztet egy nagy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a szódabikarbónát, sütőport, a fűszerkeveréket, és a cukrot, nyírfacukrot.Ezután apróbb darabokban hozzámorzsolgatjuk a vajat és kézzel jól összedolgozzuk. Amikor ez megvan, gyors mozdulatokkal hozzákanalazzuk a mézet.
A kész masszából kis golyókat formázunk. Nagyjából 2 cm átmérőjű (nálam ezek nagyobbak lettek).
A tepsire helyezzük, egymástól kellő távolságban a golyókat és kézzel vagy egy pohárral lelapítgatjuk őket.
Tetejére az eredeti recepttel ellentétben nem tojásfehérjét kentem, hanem egy kevés csokit (fekete csoki) reszeltem.
Nagyjából 15 perc alatt megsülnek a kekszek. Hűlni hagyjuk és azonnal fogyasztható vagy dobozban eláll.

Nekem 12 db keksz jött ki ebből a mennyiségből. Stahl Judit kisebb kekszeket készített és kb. 30-35 db sült ki belőle.

Forrás: dublinfelettazeg.blogspot.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése