2012. február 20., hétfő

Keksz alaprecept

Kekszeket roppant egyszerű készíteni, csupán egy-két olyan alap keksz recept szükséges hozzá, amit alkalomnak megfelelően könnyen lehet változtatni. A következő három recept a legtöbb keksz recept alapja –  elkészítésük egyszerű, elrontani nem nagyon lehet, és néhány további fűszerrel vagy dekorációval sajátos, ünnepi aprósüteményekké varázsolhatjuk őket..
 A receptek csésze mértékegységet alkalmaznak, ezáltal is egyszerűbb a megvalósításuk.
Klasszikus alapkeksz recept
Ez a keksz recept pihentetést igényel, így érdemes egy nappal előbb elkészíteni a tésztát. A jó hír az, hogy a tészta akár 4 napig is eláll a hűtőszekrényben, egy hónapig pedig a mélyhűtőben.
Hozzávalók
  • 2 csésze liszt
  • 1 csésze cukor
  • 1/2 tk sütőpor
  • 1/2 tk só
  • 3/4 csésze puha vaj
  • 1 nagy tojás
  1. Keverjük el a lisztet,  sót  és a sütőport. Egy másik tálban egy elektromos vagy kézi habverővel keverjük habossá a vajat és a cukrot, majd adjuk hozzá a tojást és dolgozzuk el alaposan. Adjuk hozzá a lisztes keveréket, és keverjük el egy sima tésztává.
  2. A tésztából alakítsunk egy kb 30x 4cm hengert, tekerjük be fóliába, és pihentessük a hűtőszekrényben minimum 4 órán át.
  3. Sütés előtt szeleteljünk ½ cm-es korongokat, amiket helyezzünk egy sütőpapírral bélelt tepsibe.
  4. 180 fokra előremelegített sütőben süssük a kekszeket 10 -15 percig, majd sütőrácson hagyjuk őket kihűlni.
  5. Tipp: A tésztát pihentetés után ki is lehet nyújtani, és sablonokkal ünnepi vagy kreatív formákat lehet szaggatni.
Gyors alap-kekszek
Íme két egyszerű keksz recept, amiket további fűszerekkel, ízesítőkkel remek kekszekké lehet fejleszteni. A tésztát nem kell pihenteti, így nagyon gyors kekszeket készíthetünk.
Recept A
  • 2 csésze liszt
  • 1 csésze cukor
  • 2 tk sütőpor
  • 1/2 csésze puha vaj
  • 1 tojás
  • ¼ csésze tej vagy víz
  1. A tejet keverjük el a tojással, egy másik tálban pedig a cukrot a vajjal. A két keveréket dolgozzuk össze és szitáljuk hozzá a sütőporral elkevert lisztet. Gyúrjuk egy sima tésztává.
  2. A tésztát nyújtsuk ki kb ½ cm vastagságúra, és alkalomnak megfelelő szaggatókkal szaggassunk ki formákat. Előre melegített sütőben süssük 10-12 percig, majd egy sütőrácson hagyjuk kihűlni őket.
Recept B
Ebben a receptben kevesebb a cukor, így alkalmazzuk olyan kekszek készítéséhez, amiket cukor vagy csokimázzal tovább díszítünk!
  • 4 csésze liszt
  • 1 csésze cukor
  • 2 tk sütőpor
  • 0.5 tk só
  • 1 csésze puha vaj
  • 2 tojás
  1. A tojást, vajat és cukrot keverjük habosra – egy másik tálban a lisztet keverjük el a sóval és a sütőporral. Lassan adjuk a lisztes keveréket a vajashoz, és dolgozzuk el egy sima tésztává.
  2. A tésztát nyújtsuk ki és szaggassuk ki alkalomnak megfelelő formákkal. Előre melegített sütőben süssük kb 10 percig.
Variációk
A fenti receptek alap-kekszeket eredményeznek, amelyek, bár önmagukban is finomak, de érdemes módosítani vagy dekorálni. Íme néhány ötlet:
  • Mandulás keksz  -  a masszához adjunk 1/2 tk vanília kivonatot és 1/2 tk mandula kivonatot. A kekszeket tetejére nyomjunk egy  mandula darabot
  • Gyömbér keksz  -  a lisztes keverékhez adjunk 1 tk őrölt gyömbért és 1/2tk vanília kivonatot
  • Fahéjas keksz  -  a lisztes keverékhez adjunk 1tk őrölt fahéjat és 1/2tk vanília kivonatot
  • Csokis keksz  -  a lisztes keverékhez adjunk 1/2 csésze kakaóport és 1tk vanília kivonatot
  • Kókuszos kesz -  a lisztes keverékhez adjunk 1/2 csésze kókusz reszeléket és 1 tk vanília kivonatot
  • Espresso keksz  -  adjunk a masszához 1/2tk vanília kivonatot és 1tk nescafét. Díszítsük csokimáz csíkokkal!
  • Citromos kesz  -   adjunk 1ek citrom kivonatot vagy reszelt citrom héjat és 1/2tk vanília kivonatot a masszához

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése