2012. július 24., kedd

Sárgabarackos-diós keksz

Hozzávalók

200 g fehérliszt
80 g teljes kiőrlésű liszt
225 g vaj
140 g cukor
1 tojás sárgája
1 csipet só
1 vanília kikapart belseje (vagy 1 zacskó vaníliás cukor)
1 narancs lereszelt héja
55 g apró kockákra vágott, aszalt sárgabarack
100 g dió (apróra törve)


Elkészítés

A puha vajat elkeverjük a cukorral és a tojás sárgájával, hozzáadjuk a liszteket és a sót, és összekeverjük. Beletesszük a narancshéjat és a sárgabarackot is, majd a masszát jó alaposan összedolgozzuk.
A tésztából óvatosan hengert formálunk, és megforgatjuk a tört dióban, hogy körbe mindenhol beleragadjon. Szilikonlapba vagy sütőpapírba csomagoljuk, és egy órára hűtőbe tesszük (vagy fél órára fagyasztóba).
A sütőt 180°C-ra előmelegítjük. A tésztából éles késsel kb. 5 mm vastagságú szeleteket vágunk, majd egy sütőpapírral vagy szilikonlappal bélelt tepsire rakjuk őket.
A kekszeket az előmelegített sütőben kb. 10-12 perc alatt aranybarnára sütjük. Tálalás előtt hagyjuk még a tepsiben 5-10 percig hűlni.

Tippek, trükkök, praktikák
Ha túl puhának tűnik a tészta, 10 percre betehetjük a fagyasztóba is, hogy kissé keményebb, ezáltal könnyebben formálható legyen.
Hetekig eláll egy zárt üveg- vagy fém edényben, és ami a legfontosabb: ropogós marad.

Hogyan vonjuk be a gyereket az elkészítésébe?
A narancshéj lereszelése, az aszalt sárgabarack darabolása vagy éppen a hozzávalók összekeverése - életkortól függően - mind-mind ideális feladat lehet egy sütésben segíteni igyekvő gyermeknek.

Forrás: parentia.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése