2012. április 12., csütörtök

Jamie Oliver receptje: Kukoricadarás, narancsos keksz

Téves gondolat, ha azt hiszed, nem létezik olyan édesség, ami ne hizlal! Íme, máris megcáfoljuk a gondolatod, és egy olyan süti-receptet hozunk, ami kevés kalóriát tartalmaz, ráadásul még egészséges is!

Ha egy jó kis nassolnivalóra vágysz, amit esténként a tévé előtt elmajszolhatsz, ne habozz hát kipróbálni ezt a különleges és nem is nehéz süteményt.





Mi kell hozzá?

170 gramm vaj, 170 gramm cukor, 255 gramm lágy puliszka, 100 gramm fehérliszt, 2–3 narancs reszelt héja, 2 nagyobb tojás.

Hogyan készítsd el?

- Először is, készítsd el a puliszkát: tégy oda vizet forrni, és adj hozzá egy késhegynyi sót. Amikor forr, töltsd bele a 255 gramm kukoricadarát, és főzd készre. (Most két lehetőséged van: ha „bolti” kukoricadarából készíted, általában annyi vizet kell kimérned, amelynek segítségével egyből eltalálod a puliszka lágyságát. A darát pedig mihelyt beletöltöd a vízbe, folyamatosan kevergetned kell, másképp csomós lesz! A másik lehetőséged az, ha házi kukoricadarát vásárolsz. Ezt bármennyi vízben megfőzheted, mert a dara gombócszerűen megmarad a forró víz tetején. Ezt forgasd meg párszor a fövő vízben. Akkor lesz kész, amikor már kezd szétmállni. Ekkor öntsd le a vízfelesleget egy csészébe, mert lehet, hogy a puliszka megkeverése után még szükséged lesz rá.)

- Gyúrd össze a kapott masszát a vajjal, liszttel és cukorral. Add hozzá a narancsok héját és a tojásokat. Aztán fedd le egy konyhafóliával, és tedd a hűtőbe pihenni egy órát.

- Amikor kissé megkeményedett a massza, szaggass egy kanál segítségével keksz nagyságú gombócokat, amelyeket egy sütőpapírral kibélelt tepsibe helyezz.

- Előmelegített sütőben kb 5–6 percig süsd őket, míg a kekszek széle enyhén aranybarna nem lesz. Ezt követően vedd ki a sütőből a finomságokat, és 15 percig hagyd kihűlni. Aztán máris ropogtathatod a még illatozó remekműveket! Tipp: hogy fokozd a hatást, egy-egy szem diót, mogyorót vagy mandulát is belenyomkodhatsz a kekszek tetejébe még sütés előtt! Jó étvágyat!

Nehézségi fok: könnyű. Porció: 4 személyre. Elkészítési idő:60 + 35 perc.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése