2013. április 5., péntek

Ropogós keksz háromszor: vaníliás, gyömbéres és fahéjas


Hozzávalók:
10 dkg vaj (nem margarin, hanem vaj!)
20 dkg kristálycukor
1/2 teáskanál vaníliaőrlemény (vagy egy vaníliarúd kikapart magjai vagy 2 csomag vaníliás cukor)
25 dkg liszt
0,5 dl hideg víz
csipet só
1 teáskanál szódabikarbóna

1 evőkanál porcukor
vaníliaőrlemény
őrölt gyömbér
őrölt fahéj

A puha vajat kikeverem a cukorral és a vaníliaőrleménnyel. Hozzáadom a lisztet, a csipet sót és a szódabikarbónát és összemorzsolom. Végül a hideg vizet adom hozzá és gyors mozdulatokkal tésztává gyúrom. Nem ragadós, jól formázható tészta a végeredmény, amely a linzertésztára hasonlít.

Lisztezett deszkán 1-1,5 mm vastagra nyújtom és kiszaggatom. Én úgy szeretem, ha 1-2 falatnyi kekszek készülnek.

Sütőpapírral bélelt tepsire pakolom a kiszaggatott tésztát és 180 fokos sütőben 10 perc alatt megsütöm. Akkor jó, amikor a teteje és a széle aranybarna. (Nagyon figyelni kell a sütésre, mert ha megég, keserű lesz, ha hóka (fehér) marad, nem lesz ropogós.)

Amikor a sütőből kiveszem, még puha, ezért a tepsin vagy a tepsiről lehúzott sütőpapíron hagyom kihűlni. Amikor már éppen hogy meleg, megforgatom fűszeres porcukorban, majd amikor teljesen kihűlt, fém dobozba pakolom.

A fűszeres porcukor elkészítésére nincsenek kőbevésett szabályok. Én szeretem, ha jól érződik a fűszer íze és 1 evőkanál porcukorhoz 1 teáskanál őrölt gyömbért teszek és ugyanilyen az arány a fahéjas változatnál is.

Forrás: www.moksha.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése