2012. augusztus 16., csütörtök

Korpás keksz


Hozzávalók (30 db-hoz):
15 dkg teljes kiőrlésű liszt (én teljes kiőrlésű tönkölylisztből szoktam csinálni, de a teljes kiőrlésű búzaliszt is jó hozzá), 

5-6 dkg (2 púpos evőkanál) nyírfacukor (xilit) vagy ennek megfelelő más édesítőszer, 
5 dkg kókuszreszelék, 
8 dkg hideg vaj, 
5 evőkanál tejszín (vagy tej), 
2 evőkanál korpa (én zabkorpát használok), 
fél mokkáskanál szódabikarbóna, 
fél mokkáskanál sütőpor. 
Ízesítőnek fél fél citrom vagy fél narancs reszelt héja vagy negyed mokkáskanál őrölt fahéj, vagy negyed mokkáskanál mézeskalácsfűszer.


Elkészítés:
A hozzávalókat egy tálba öntjük, és egybegyúrjuk. (Először olyan, mintha nem akarna összeállni, de ahogy a vaj felolvad egy kicsit a kéz melegétől, jól formázható tésztát kapunk.)

Az összegyúrt tésztából kétféleképpen szoktam kekszeket csinálni.

Vagy diónyi golyókat formázok, sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatom őket, és 180 fokra előmelegített sütőben 10-12 perc alatt megsütöm.

Vagy a tésztát két kb. 5 cm átmérőjű hengerré gyúrom, beteszem egy órára a mélyhűtőbe, aztán fél centi vastag korongokra vágom, és a korong alakú tésztadarabokat rendezem el a sütőpapírral bélelt tepsiben, majd sütöm meg 180 fokra előmelegített sütőben 12-15 perc alatt.

Az előbbi esetben puszedli formájú kekszeket kapunk, az utóbbiban laposabbakat.

A kész sütemény a sütés után közvetlenül nagyon könnyen morzsálódik, kicsit hagyd a tepsiben állni, mielőtt süteményes tálra rendezed!

Tipp:
A tésztába gyúrhatsz egy kiskanál cukrozatlan, sötét kakaóport is. Úgy kakaós kekszeket kapsz. Én többnyire az adag felébe teszek kakaót, a másik felébe nem, így rögtön kétféle kekszet sütök.

Aki nem diétázik, a nyírfacukor helyett használjon ugyanolyan mennyiségű barnacukrot!

A tésztába gyúrhatsz 2-3 dkg mazsolát vagy más aszalt gyümölcsöt apróra vágva.

Forrás: www.recept-oldal.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése