2012. augusztus 14., kedd

Ötcsillagos keksz

A puha mogyorós keksz egyaránt jólesik a felnőtteknek a kávé mellé és az iskolából hazaérkező éhes gyerekeknek. Laktató, és anélkül, hogy túl édes lenne, az egészséges hozzávalók révén gyorsan pótolja az elvesztett energiát. A zabpehelynél valamivel ropogósabb árpapelyhet reform- és bioboltokban keressük.
A sütőt 190 °C-ra előmelegítjük (gázsütőnél 5-ös fokozat). A felaprított mogyorót, napraforgómagot, sárgabarackot és datolyát egy tálban összekeverjük. Hozzáadjuk a cukrot és az árpapelyhet a sütőporral meg a liszttel együtt, majd az egészet alaposan összekeverjük.


A napraforgóolajat az almalével összeelegyítve a száraz keverékre öntjük. Addig keverjük, amíg a száraz hozzávalók átnedvesednek és összetapadnak.Egy púpozott kiskanálnyi keveréket kiemelünk a masszából, nedves kézzel egy nagyobb diónak megfelelő nagyságú gombócot formálunk belőle, majd 5-6 cm átmérőjű, vastag keksszé lapítjuk. A széleit elegyengetjük, majd egy nagy, kizsírozott sütőlapra tesszük. A többi tésztát ugyanígy megformázzuk.
Addig sütjük, amíg a kekszek kissé megnőnek, és a tetejük világosbarnára pirul (10-15 perc). Rácsra téve kihűtjük. Jól záródó dobozban 4 napig friss marad.

Tipp:
Az aszalt sárgabarack és datolya helyett készítsük el a kekszet aszalt őszibarackkal és fügével. nA mogyorót helyettesítsük sózatlan kesudióval. nAz árpapehely helyett használjunk zab- vagy búzapelyhet.

Miért egészséges?
A napraforgómag antioxidáns E-vitamint tartalmaz, amely megvédi a sejteket a szabad gyökök káros hatásaitól. Gazdag többszörösen telítetlen zsírsavakban, és megfelelő mennyiségű B1-vitamint, az ásványi anyagok közül pedig cinket, vasat, foszfort, szelént, magnéziumot és rezet tartalmaz. Az árpáról azt tartják, hogy a legrégebben termesztett gabonaféleség. Keményítőben gazdag, és egy fruktozán-oligoszacharid nevű élelmi rostot tartalmaz, amely elősegíti a bélrendszerben a hasznos, illetve gátolja a kártékony baktériumok szaporodását.

1 megjegyzés:

  1. Kár, hogy a hozzávalók részletezése lemaradt, hogy miből mennyi kell, ezt nem szeretnéd majd hozzáadni?
    Nagyon tetszik a gyűjteményed, sok egészséges keksz receptet találtam már itt, köszi, hogy időt szántál rá! :)

    Üdv,
    Noémi

    VálaszTörlés