2012. november 28., szerda

Hamis mézes puszedli

Ízre megdöbbentően hasonló a mézzel készített mézeskalácshoz, de méz nincs benne. Nádcukorból készült karamellel, és fűszerekkel érhető el a frenetikus íz hatás.

Hozzávalók 30-35 puszedlihez:

 50 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt, csipet só, 
20 dkg nádcukor, 
2-2,5 dl víz, 
tojásnyi zsír (én kacsazsírt használtam), 
2 tojás sárgája, 
1 tk szódabikarbóna, 
10 dkg porcukor (nádcukorból)

Fűszer: 2 ek fahéj, 1 szerecsendió reszelve, 1 citrom héja (vagy 1 csomag mézeskalács fűszerkeverék)

A cukrot folyamatos keverés mellett karamellizáljuk, majd felöntjük vízzel.
Hagyjuk, hogy újra felolvadjon a karamell, majd kihűtjük.
A lisztet összekeverjük a szódabikarbónával, a sóval, és a fűszerekkel.
Majd hozzáöntjük a karamellt, a zsírt, a tojások sárgáját.
Kézzel ruganyos tésztát gyúrunk belőle. Ha kell lisztet adhatunk még hozzá.
A tésztát bucira alakítjuk, fóliába csomagoljuk, és egy órát pihentetjük a hűtőben.
Majd kettévágjuk, szeleteljük, és a szeletekből kis kockákat vágunk le.
Minden kockából diónyi golyót gyúrunk, amiket sütőpapírral bélelt tepsire rakunk (2 részletben tudtam én kisütni).

A golyók tetejére nyomhatunk aszalt gyümölcsöt, diót is akár.
200 fokos sütőben 10 perc alatt készre sütjük őket.
Még forróm meghempergetjük porcukorban őket.
Nagyon puha marad, és nagyon finom ízű.

Forrás: www.ritakonyhaja.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése