2012. október 31., szerda

Sütőtökös-tökmagos biscotti



Hozzávalók 20 darabhoz: 
100 g nádcukor, 
1 tojás, 
1 tk foszfátmentes sütőpor, 
100 g sütőtökpüré, 
20 ml olaj (pl. kókuszolaj), 
csipet só, 
1 tk kínai ötfűszer keverék, 
10 g friss gyömbér, 
180 g liszt (pl. tönkölybúza liszt), 
40 g pirított tökmag
+ 200 g fehér csokoládé

TIPP: Ha nincs kínai ötfűszer keveréke, akkor az alábbi fűszerekkel is ízesítheti: 1 tk őrölt fahéj, 1 tk őrölt szerecsendió, csipet őrölt szegfűszeg, 1 tk őrölt gyömbér

A sütőt melegítsük elő 180 fokra.
10 dkg sütőtököt vágjuk kockára, és pároljuk puhára. Még jobb, ha sült sütőtökből mérünk ki 100 grammot.
A cukrot keverjük ki habosra a tojással, és a sütőporral.
Majd adjuk hozzá a fűszereket, és dolgozzuk el benne az olajat és a tökpürét is.
Keverjük bele a fűszereket, és a finomra reszelt gyömbért is.
Legvégül dolgozzuk a masszába az átszitált lisztet is.
A masszát osszuk el két részletben egy szilikonos sütőlapon, vagy egy szilikonos sütőpapírral bélelt tepsin, és formázzunk belőlük kb. 4 cm magas, 5 cm széles, és 20 cm hosszú rudat. Ha hideg vizes kézzel tesszük ezt, könnyebben formázható, nem ragad a tészta.
Tegyük be a sütőbe, légkeveréses módban, a tésztát, és 25 percig süssük.
Majd vegyük ki, és még melegen vágjuk fel a rudakat sréhen 10-10 szeletre. Egy tiszta konyharuha segítségével támasszuk meg a sütemény rudakat szeleteléskor, így nem égetjük meg a kezünket.
Majd helyezzük vissza a szeleteket a sütőlapra, és további 10 percig süssük 180 fokon.
Ha elkészült, hűtsük ki. Egy kifejezetten száraz, kemény kekszet kapunk, de pont ez a lényege ennek a süteménynek.
Kihűlve olvasztott fehér csokoládéba is belemárthatjuk az egyik végeiket.
Teához, kávéhoz, egy pohár friss házi tejhez ajánlom.

2012. október 30., kedd

Kukoricapelyhes cookie


Hozzávalók


20 dkg vaj vagy margarin
15 dkg cukor, lehetőleg barna
30 dkg liszt, ez lehet akár teljes kiőrlésű is, sőt…
1 fél csomag sütőpor
2 tojás
Vanília esszencia, vagy vaníliás cukor az ízesítéshez
1 bögre apróra tört Kellogg’s Corn Flakes
1 csípet só


Elkészítés

Dolgozzuk el a porcukrot a margarinnal, majd adjuk hozzá a tojást és a maradék hozzávalókat, a kukoricapelyhet leszámítva.

Ha a tésztát jól eldolgoztuk, osszuk szét 15 egyforma méretű darabkára, forgassuk meg őket az előkészített Kellogg’s Corn Flakesben, majd helyezzük őket a kibélelt tepsibe.

A tökéletes eredmény eléréséhez süssük őket előmelegített sütőben (180 Celsius) 20-25 percig.

Tálalhatjuk melegen, de hidegen is isteni!

Forrás: porogjfel.postr.hu

2012. október 29., hétfő

Nutellával töltött csokoládés keksz



Hozzávalók: /40 db kekszhez/

• 200 g liszt
• 120 g porcukor
• 60 g darált mandula
• 15 g kakaópor
• 130 g vaj
• 1 tojás
• csipet só
• nutella

Elkészítés:

1. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
2. Keverjük össze a lisztet, kakaóport, cukrot és mandula őrleményt.
3. Adjuk hozzá a vajat. Igyekezzünk gyorsan elmorzsolni a hozzávalókat.
4. A tojást verjük fel és keverjük hozzá a vajas lisztes keverékhez. Tegyük hűtőbe 1 órára.



5. Nyújtsuk ki a tésztát lisztezett lapon nagyjából 2-3 mm vastagságúra és szögletes formával szaggassuk ki. A kész formák felét szúrjuk ki a közepén egy kerek kivágóval, ez lesz a szendvics teteje.
6. Sütőpapírral bélelt tepsiben süssük ki 10-15 perc alatt.
7. Hagyjuk kihűlni teljesen.
8. Mikor már tényleg hideg akkor bőségesen kenjük meg nutellával.

Jó nasizást!:-)

Forrás: glazur.hu

2012. október 26., péntek

Fügés-mogyorós keksz


Hozzávalók:

10 dkg mogyoró
10 dkg aszalt füge
20 dkg (puha) vaj
15 dkg barna cukor
1 tojás
15 dkg liszt
1 tk sütőpor
10 dkg darált mogyoró
csipetnyi só


Elkészítés:
A mogyorót vágjuk durvára, a fügét aprítsuk fel kockákra. A lisztet mérjük ki, keverjük el a sütőporral, csipetnyi sóval és a darált mogyoróval.
A vajat a cukorral keverjük krémesre, majd dolgozzuk bele a tojást.
A lisztes keveréket, majd utána a vágott mogyorót és aprított fügét is adjuk a vajas krémhez.
A masszából készítsünk teáskanállal mért kupacokat, amelyeket sütőpapírral bélelt tepsin helyezzünk el egymás mellé (hagyjunk elegendő helyet a kekszeknek, nőni fognak!). 
Süssük a kekszeket 180 fokos sütőben kb. 12 percig.
A kekszeket hagyjuk rácson teljesen kihűlni.

Forrás: www.tutitippek.hu

2012. október 25., csütörtök

Zabpelyhes, almás sütik

Hozzávalók:
3 hámozott, reszelt alma
2,5 dl natúr zabpehely
1 tojás
kb 1 csapott ek fahéj
50 g olvasztott vaj
annyi natúr joghurt, amennyitől a massza összeáll, de nem túl folyós
2 tk feketeribizli lekvár

A hozzávalókat összekeverni, kiskanállal sütőpapíros tepsire halmocskákat szedni, 160 fokra előmelegített sütőben kb 20 percig sütni. Egyszerű és nagyszerű :-)


Forrás: gabojszakonyhaja.blogspot.hu

2012. október 24., szerda

Gyömbéres kakaós keksz


Gyors és egyszerű recept. 
Édesszájúaknak több cukorral ajánlom.
Hozzávalók:
150 g vaj
100 g porcukor
Egy hüvelykujjnyi reszelt gyömbér, vagy egy csipet őrölt gyömbér.
15 g kakaópor
235 g teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
100 g tejföl
Egy csipet só




Elkészítés:
A vajat, a porcukrot, a gyömbért és a sót habosítsuk ki. Úgy habosíthatjuk ki a leggyorsabban, ha olyan edényt választunk, amibe a habverő pont belefér, mert így az összes vajat egyszerre keveri. Erre a célra én egy söröskorsót szoktam használni. Készítsük össze a többi hozzávalót.

Keverjük össze a tönkölybúzalisztet a kakaóporral. Szedjük a lisztes keverékre a tejfölt.

Szedjük hozzá a kihabosított vajat. A majd gyúrjuk össze a tésztát. Először csak lassú fokozaton, nehogy kiporozzon a liszt. Majd gyors fokozaton, gyúrjuk egyneművé.
Kaparjuk össze a tésztát, majd takarjuk le. Pihentessük hűtőben 2 órát.

Ha a tészta keményre dermedt, gyúrjuk át, majd enyhén lisztezett asztalon, nyújtsuk ki kb. fél cm vékonyra.Szúrjuk ki és tegyük enyhén lisztezett tepsire. 200 C-fokon 9-10 percig süssük.

Száraz helyen tárolva hetekig is eláll. (Bár nálunk 10 perc alatt eltűnt. )

Forrás: farkasvilmos.blogspot.hu

2012. október 23., kedd

Zabpelyhes kókuszos csók


Hozzávalók
1 kis adaghoz:

100 ml méz,
2 nagyobb tojás,
100 g kókuszreszelék,
50 g apró szemű zabpehely

A mézet keverjük krémesre a tojásokkal.
A kókuszt keverjük össze a zabpehellyel, majd adjuk hozzá a tojásos masszát.



Itt figyeljünk oda. Mivel a tojások nem egyforma méretűek, ezért elképzelhető, hogy szükségünk lesz korrigálásra. Ha túl morzsalékos a massza, akkor adagoljunk hozzá további felvert tojást. Akkor jó az állaga, ha formázhatóvá válik.
Egy sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük a diónyi nagyságúra formázott golyókat.
150 fokos előmelegített sütőben 25-30 percig süssük.
Nem baj, ha kap egy kis színt, de semmi esetre se kapassuk meg.
Hagyjuk a lapon kihűlni őket.
Amikor már teljesen kihűltek, a talpukat olvasztott tejcsokoládéba is márthatjuk.

Forrás: www.ritakonyhaja.hu

2012. október 22., hétfő

Kardamomos-narancsos omlós keksz


Hozzávalók:

- 25 dkg vaj
- 35 dkg liszt (nálam rizsliszt és kukoricaliszt, valamint finomliszt egyenlő arányban)
- 6-8 szem zöld kardamom őrölve, esetleg 1 kk. kardamom-por
- 1 bio-narancs vagy aroma
- 8-10 dkg cukor (ha lehet, világos nádcukor)



Elkészítés:

A vajat a cukorral, a narancs reszelt héjával és levével habosra keverjük. Hozzáadjuk a kardamomot és a lisztet is. (Jó, ha kerül bele kukoricaliszt is, mert szép sárga színt ad majd.) Hosszúkás hengert formálunk belőle, folpack-ba tekerjük és pár órára hűtőbe tesszük.

Lehet egy éjszakán át is pihentetni, akkor másnap 2-3 mm-es szeletekre vágjuk (mint a szalámit) és 180 fokos sütőben (ha nem akarunk mosogatni, akkor sütőpapíron) 15-20 perc alatt megsütjük. Akkor van kész, ha az oldala picit sötétedni kezd. Később sem fog megkeményedni, de szerintem úgyis elfogy pillanatok alatt!


Forrás: ritmusakonyhaban.blog.hu

2012. október 19., péntek

Céklás keksz

Hozzávalók - 17 darabhoz
175 g liszt (a fele teljes kiőrlésű liszt), 
85 g céklapüré (2 pici céklából), 
75 g nádcukor, 
50 g olvasztott vaj, 
1 tojás, 
csipet só, 
1 tk vaníliakivonat, 
1 tk sütőpor, 
50 g csokilencse

A céklákat kb. 20 percig főzzük, majd meghámozzuk és pürésítjük.
A nádcukrot a vaníliakivonattal, a csipet sóval és a tojással kihabosítjuk. Hozzácsurgatjuk az olvasztott vajat, majd belekeverjük a céklapürét. Végül hozzákeverjük a lisztet, a csokilencsét és a sütőport is. Enyhén lisztes kézzel gombócokat formázunk a masszából, majd sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk a kekszeket. Egy kissé lelapítjuk, majd 180°C-on 10-12 percig sütjük.

Forrás: sutisarok.blogspot.hu

2012. október 18., csütörtök

Ropogós, fahéjas keksz

Igazi villám süti.

Hozzávalók:
2 nagyobb tojás
20 dkg cukor - lehetőleg barna
20 dkg vaj
1 ek vaníliakivonat
2 tk sütőpor
60 dkg liszt
1/2 tk só - ez nagyon nagyon jót tesz neki!
1 tk őrölt fahéj

A hempergetéshez: 2 ek fahéj, 4 ek kristálycukor


Elkészítés:
1. A cukrot a tojással habosra verjük, hozzáadjuk a szobahőmérsékletű vajat és a vanília kivonatot és ezzel is simára keverjük.
2. A lisztet a sütőporral, sóval és a fahéjjal elkeverjük és apránként a tojásos keverékhez adjuk. A végén áttérünk a kézi keverésre/gyúrásra.
3. Egy elég masszív, de jól formázható tésztát kapunk. A sütőt közben melegítsük elő 180 fokra és a hempergetéshez keverjük el a fahéjat a cukorral.
4. Vizes kézzel diónyi golyókat formázunk és kissé kilapítjuk őket - nem kell teljesen mert a sütőben még nőni fognak. Az így kapott tallérokat fahéjas kristálycukorban alaposan megforgatjuk és sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük.
5. A golyók nagyságától függően 6 de akár 10 perc is lehet a sütési idő, ellenőrizzük sülés közben a kekszeket.


Miután kihűltek istenien ropognak! Egy jó kávé mellé nagyon jól esik!


Forrás: gyemantkonyha.blogspot.hu

2012. október 17., szerda

Egy tányér gomb - tökmaglisztből, diabetikusan, gluténmentesen



Hozzávalók:
18 deka tökmagliszt
12 deka hideg vaj
12 deka xilit
1 tojás
2 csipet só
fél kiskanál szódabikarbóna
1 teáskanál vaníliaeszencia

Elkészítés:


A tálba szitált lisztbe belekevertem a xilitet, sót, szódabikarbónát, és elmorzsoltam a kockákra vágott hideg vajjal. 




Aztán beleütöttem a tojást, beleöntöttem a vaníliaeszenciát, meggyúrtam a tésztát, és fél órára hűtőbe kellett volna tenni, de ez nálam elmaradt, mert időre készültem menni valahová.
Így tehát jól belisztezett deszkán azonnal kinyújtottam 2-3 mm vastagságúra a szép sötétzöld színű tésztát. Eléggé szakadt, óvatosan kellett vele bánni.
Egy kb. 4 centi átmérőjű pogácsaszaggatóval köröket szaggattam, majd egy kisebb átmérőjűvel belső kört nyomtam mindegyikre, megadva a gomb jellegét. Vastag szívószállal gomblyukakat nyomtam, én csak kettőt, hisz siettem, és kétlyukú gomb is van.
Sütőpapírral bélelt tepsibe egymástól kis távolságra elhelyeztem őket, majd az időközben 200 fokosra előmelegített sütőben alsó-felső lángon 10 perc alatt megsütöttem, kivettem a sütőből.

A tepsiben hagytam kihűlni - közben el kellett mennem otthonról. Mire kihűltek, kissé megkérgesedtek, de belül finom puhák maradtak. A színük sötét barnára változott (bár az én fotóimon nyersen se látszottak zöldnek). Megkóstoltam, és elégedett voltam vele. Nem túl édes, és bár a tökmaglisztnek enyhén kesernyés az íze, én (mi) szeretjük, már hozzászoktunk. Aki először eszik ilyet, annak nem biztos, hogy ízleni fog.
Az enyémek nem lettek olyan szépek, mint az eredeti, hiányzott a tésztának a pihentetés.Köszönöm Móninak a receptet. Reformkeksz, ötletes kivitelű, gyors, könnyű...
Ilyet máskor is sütök!
***********************************************************************

Nos, a "máskor" máris eljött, a következő napon.Egyrészt, mert sikere volt gyerekeknél felnőtteknél egyaránt (vittem kóstolásra a fiamékhoz, és nagyon bevált), másrészt, mert cukorbeteg barátokhoz készültem éppen, és hogy ne menjek üres kézzel, máris megismételtem. Gondoltam, hogy az unokáknak érdekes lesz, a felnőtteknek meg hasznos.
Most rászántam a pihentetési időt, meg a gombokra is négy lyukat "fúrtam". Mégis eléggé morzsalékos lett a tésztája. Azóta már utánanéztem, és az Élettár tökmaglisztről szóló ismertetőjében olvastam, hogy " Ha péksüteményekhez használjuk, a receptben szereplő tojásmennyiséghez adjunk még egy tojást, különben gluténmentessége miatt erősen morzsálódik, ha kizárólag tökmaglisztet használunk.Azt hiszem, a következő alkalommal megszívlelem ezt a jó tanácsot.

Forrás: tortafuggo.blogspot.hu

2012. október 16., kedd

"Döbbenet", más néven "jajanyám" keksz. Amúgy csokis, diós.


Előbb jön a döbbenet, aztán a jajanyám. Mert addig muszáj rájárni, ha csak egy négyzetcentiméternyi törésért is, amíg el nem fogy, vagy valaki jól el nem rejti előlünk. És azért tíz négyzetcentiméter, tudjátok... az...izé...sok.

Hozzávalók:
15 dkg puha vaj
1 tk só
22 dkg nádcukor
2 tojás
25 dkg liszt
1 tk sütőpor
12 dkg durvára vágott dió
20 dkg magas kakaótartalmú étcsoki, szintén felaprítva (kis csokilencse mégjobb lenne...)




A vajat keverjük jó habosra a cukorral, majd egyenként dolgozzuk el benne a tojásokat. Utána adjuk hozzá az összes többi alkatrészt, jól keverjük össze. A masszából sütőpapíron formázzunk 6-7 cm átmérőjű hengert*, csomagoljuk folpackba, és tegyük hűtőbe1-2 órára, de maradhat egész éjszakára is.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokosra, szeleteljük fel a hengert (folpacktól megszabadítva) félcentis szeletekre, és sütőpapírral borított tepsiben süssük 10-12 percig a szépen egymás mellé rakott kekszeket. Rácson hagyjuk kihűlni.

*A recept ihletadójában, a Szakácsok könyvében így van, de mi nem formáztunk hengert, a masszát hűtöttük, majd diónyi darabokat szakítottunk belőle, és a tenyerünk között nyomkodtuk laposra. Azért lett ilyen szép rusztikus.
Forrás: www.maimoni.hu

2012. október 15., hétfő

Áfonyás-kókuszos cookie


Hozzávalók 6 főre

20 dkg puha vaj
5 dkg méz
1 tojás
18 dkg liszt (lehet vegyesen teljes kiőrlésű és sima)
csipet só
12 dkg kókuszreszelék
14 dkg aszalt áfonya
10 dkg fehércsoki (elhagyható)
elkészítés



A vajat robotgéppel felhabosítjuk, majd hozzákeverjük a mézet, illetve a tojást is.
Tovább keverjük, hozzáadjuk a lisztet és a sót.
Végül a kókuszreszeléket és az áfonyát is belemixeljük.
A masszából kb. dióméretű golyókat gyúrunk, majd kicsit ellapítjuk őket.
180 fokon aranybarnára sütjük a cookie-kat (kb. 25 perc).

Forrás: www.nosalty.hu

2012. október 12., péntek

Fűszeres sajtos tallér

Hozzávalók

A paprikás tésztához

36 dkg liszt
12,5 dkg Rama
10 dkg reszelt trappista sajt
1 dl tejföl
1 db tojás
1 púpos teáskanál só
fél késhegynyi szódabikarbóna
1 majdnem csapott mokkáskanál őrölt piros paprika



A medvehagymás tésztához

36 dkg liszt
12,5 dkg Rama
10 dkg reszelt trappista sajt
1 dl tejföl
1 db tojás
1 púpos teáskanál só
fél késhegynyi szódabikarbóna
1 evőkanál szárított medvehagyma


Elkészítés

  1. A tészta összeállítását mindkét esetben úgy kezdjük, hogy a hideg Ramát elmorzsoljuk a liszttel, majd a többi hozzávalóval összegyúrjuk a tésztát. Ízlésünknek megfelelően 3 cm átmérőjű gombócokat készítünk.
  2. A tűzhelyet nagy lángra véve felforrósított sütőben megsütjük őket. Szétnyitjuk a sütőt. Közé rakunk a sütő méretének megfelelő 2-3-4 db gombócot. Összecsukjuk, majd kezünkkel a sütő nyeleit összefogva megfordítjuk.
  3. Általában elegendő, hogy egy-egy sütés közben egy-egy fordítást végzünk. Ha nem sülne egyenletesen mindkét oldalon, akkor fordítsunk kétszer egy-egy sütés közben.
  4. Ajánljuk nyáron kiránduláshoz, strandra, hidegebb időszakban vendégváró itatósként, vagy csak úgy ropogtatni két étkezés között.
Tippek

A megadott receptek mintájára készíthetünk különböző ízesítésű variációkat: fokhagymás, lila ill. vöröshagymás, köménymagos, natúr, sós változatokat. Különböző sajtokkal is kísérletezhetünk. Azonban nem ajánlott egy nagyobb alaptésztát begyúrni és azt szétosztva különböző módon ízesíteni. Ekkor vagy nem tudjuk egyenletesen eloszlatni az ízesítőanyagot, vagy amikor egyenletesen eloszlatnánk, szétesik a tészta a kezünk melege miatt.

Forrás: www.sutigyar.hu

2012. október 11., csütörtök

Magvas zabpehelytallér

Hozzávalók
5 dkg sütőporos liszt (teljeskiőrlésű)
5 dkg barnacukor
3 dkg zabpehely
5 dkg puha margarin (vagy vaj)
5 dkg tökmag és napraforgómag keverék

Elkészítés
A sütőt 190 fokra előmelegítjük.
A lisztet, cukrot, margarint tésztává gyúrjuk.
Hozzáadjuk a magokat, eldolgozzuk.
Egy lisztezett deszkán hurka alakot formálunk a tésztából, majd 1 cm-es korongra szeleteljük.



A kekszeket egy sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, 15 percig szép barnára sütjük.
Rácson hűlni hagyjuk.

2012. október 10., szerda

Gyömbéres-almás cookie dióval



Hozzávalók:
10 dkg vaj
1 közepes alma
10 dkg nádcukor
1 ek méz
18 dkg zabpehely
12-15 dkg bio teljes rozsliszt
1 hüvelykujjnyi friss gyömbér
1 kk fahéj
1 kk sütőpor
5 dkg dió




A vajat a nádcukorral habverővel habosra keverem. Az almát és a gyömbért kis lyukú reszelőn lereszelem és a vajas keverékhez adom. Ekkor mehet bele a nagy evőkanál méz. Hozzáadom még a zabpelyhet, a fahéjat, a sütőport, a rozslisztet és a diót. Elkeverem, pár percet pihentetem hideg helyen, majd golyókat gyúrok belőle, amiket a tepsibe téve ujjaimmal szépen lelapítok. A méret tetszés szerinti lehet. Én sütöttem nagyobbakat és kisebbeket is, mind finom volt. Úgyhogy darabszámot nem is írok, de egy tepsi tele lesz ettől az adagtól. 190 fokon sütöttem 15-20 percig.

Forrás: labdarozsa.blogspot.hu

2012. október 9., kedd

Fűszeres pisztáciás kesz bacon-nel


Hozzávalók (27-30 db):

5 dkg bacon
12 dkg vaj
6 dkg cukor
5 dkg tojásfehérje (ez kb 2-3 tojásé, mérettől függően, de ha csak 4 dkg, az sem gond!)
20 dkg liszt
1/2 tk oreganó vagy kakukkfű
5 dkg pisztácia aprítva


A bacon-t ropogósra sütjk, konyhai törlőpapíron leitatjuk, felaprítjuk.
A vajat a cukorral habosra keverjük, majd a hozzáadjuk a tojásfehérjét és jól összekeverjük.
Belekeverjük a lisztet és a kakukkfüvet, valamint a pisztáciát és jól összegyúrjuk.
Egy rudat formázunk belőle, műanyag fóliába csomagoljuk és minimum 2 órára, de inkább 1 éjszakára behűtjük.
Másnap a sütőt 175 fokra előmelegítjük és 2 tepsit sütőpapírral kibélelünk.
A tésztát kivesszük a hűtőből, és 5 mm vastagságúra szeleteljük.
A sütőpapírra tesszük és kb. 15 perc alatt készre sütjük őket, kapjanak egy kis színt azért.
Rácson kihűtjük, majd légmentesen záródó dobozban 1 hétig is eltarthatjuk.

Forrás: latsiakonyhaja.blogspot.hu

2012. október 8., hétfő

Cheddar snack egészségesebb változatban

Hozzávalók:

170g cheddar sajt
57g vaj
95g teljeskiőrlésű búzaliszt
¼ tk só
½ tk szárított hagyma

A sajtot lereszeltem, majd az összes többi hozzávalót egy késes mixerbe tettem, és tetejére a sajtot, majd morzsásra turmixoltam. Kézzel két három mozdulattal összegyúrtam, és fél órára hűtőbe tettem.

3 mm vastagra kinyújtottam, és felvágtam, majd 175C-ra előmelegített sütőben 10 perc alatt megsült.

Forrás: kajapiazongora.blog.hu

2012. október 5., péntek

Sütőtökös-gyömbéres-csokoládés keksz

Hozzávalók: 

1 csésze barna cukor, 1 csésze nyers sütőtök lereszelve, 2 csésze liszt, ½csésze zabpehely, 1 tojás, 8 dkg vaj, 8 dkg étcsokoládé apróra vágva, 1/2 teáskanál szódabikarbóna, 1 teáskanál sütőpor, csipet só, 1 teáskanál fahéj, ½ teáskanál őrölt gyömbér, 3 darabka aszalt gyömbér apróra vágva, 1 tasak vaníliás cukor

Elkészítése: 

Egy keverőtálban habosra kavarjuk a vajat a cukorral és a tojással.Hozzáadjuk a vaníliás cukrot és a sütőtököt. A lisztet, a sütőport, a zabpelyhet, a szódabikarbónát, a sót, a gyömbért, a csokoládét és a fahéjat egy tálban összekavarjuk, majd a tökös masszához kavarjuk. 

15 percre lefödve, hűtőbe rakjuk.Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral, még jobb ha szilikon lappal és egymásól kistávolságra vizes kiskanállal kis korongokat teszünk a masszából. Előmelegített 180fokos sütőben 10-12 perc alatt készre sütjük.

Forrás: ottisfoz.szhblog.ro

2012. október 4., csütörtök

Spéculoos


Ez egy igazi, ropogós keksz mézes beütéssel, a kekszes dobozok ideális tartozéka. Elkészítése egyszerű, ha kisgyerekünk van, még jó móka is.

Hozzávalók:

50 dkg finomliszt
10 dkg darált mandula
4 kk mézes fűszerkeverék
1 csipet só
30 dkg puha vaj
25 dkg nádcukor
2 tojás
2 kk szódabikarbóna
fél rúd vanília

Összekeverjük a lisztet a mandulával, sóval, a fűszerkeverékkel, a szódabikarbónával. Másik tálban pedig összedolgozzuk a vajat a cukorral, a vanília kikapart belsejével és a tojással. Belekeverjük a lisztes keveréket, alaposan összedolgozzuk, majd hűtőben minimum egy órát pihentetjük. 

A tésztát lisztezett deszkán kinyújtjuk fél centi vastagra, szaggatjuk, szilikonos sütőpapírra rakjuk, majd 180 fokon 8-10 perc alatt megsütjük.

Forrás: cecilekonyhaja.blogspot.hu

2012. október 3., szerda

Sárgabarackos mandulás keksz

Hozzávalók 14db-hoz: 
10 dkg barna rizsliszt, 
10 dkg darált mandula, 
10 dkg aszalt sárgabarack és/vagy mangó, 
1/3 csapott mk stevia por, 
csipet só, 
½ cs foszfátmentes sütőpor, 
10 dkg aprított sárgabarack, 
1 tojás, 
7,5 dkg kókuszzsír (vagy vaj), 
½ lime leve



A száraz elemeket keverjük össze.
A barackot aprítsuk kicsi darabokra.
Keverjük össze az összes alapanyagot, majd tegyük a hűtőbe 1-2 órára pihenni.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
A tésztából formázzunk 14 db golyót, majd ezeket nyomjuk a sütőpapírral bélelt tepsiben a kezünkkel lapos korongokká.
8-10 perc alatt süssük őket készre.
Hagyjuk a sütőlapon kihűlni.

Gluténmentes, diabetikus.

Forrás: www.ritakonyhaja.hu

2012. október 2., kedd

Keksz babáknak és vegánoknak


Alapanyagok:
130 gramm liszt/teljes kiőrlésű liszt
70 gramm zabpehely
50 gramm olíva olaj
két evőkanál nádcukor
kb. 50 gramm banán (alma, barack, stb.)
fél kiskanál sütőpor (elhagyható)
fűszerek (gyömbér/fahéj/szegfűszeg/ánizs/kardamom)



Az alapanyagokat összedolgozom, majd hagyom pihenni, míg a sütő 180 fokra melegszik. Ekkor kis labdákat gyúrok belőlük, melyeket aztán összenyomok és sütőpapíros tepsire sorakoztatok. Kb. negyed óra alatt sülnek ropogósra.

2012. október 1., hétfő

Áfonyás-márványsajtos keksz dióba forgatva: keksz extravaganza


Hozzávalók (kb. 24-26 kekszhez):

- 20 dkg liszt
- 7,5 dkg rizsliszt (helyette használhatunk sima lisztet is, viszont a rizsliszttől még omlósabb lesz a kekszünk!)
- 13-15 dkg márványsajt (nekem most csak 13 dkg volt)
- 125 ml vaj (és nem margarin! Ha teljesen felolvasztottuk a vajat, hagyjuk jól kihűlni, mert akkor könnyebb vele dolgozni)
- 2-3 púpos ek porcukor (nálam csak 2)
- 1 dl-nyi apróra vágott, aszalt, vörös áfonya
- 0,5 mk só
- 1 maréknyi durvára vágott dió (ebben forgatjuk meg a kekszet)
- friss rozmaring levelek a díszítéshez
- sütőpapír, v. follpack a hűtéshez

1. Egy tálban összekevertem a száraz hozzávalókat (lisztek+cukor+só+áfonya).

2. Egy másik tálban habverővel jól eldolgoztam a vajat a márványsajttal, majd ehhez a masszához kevertema száraz hozzávalókat, gyors mozdulatokkal összegyúrtam. 5 cm átmérőjű hengerré formáztam.

3. Kiterítettem egy darab sütőpapírt, rászórtam a durvára vágott diót, majd meghempergettem benne a henger alakú tésztát. Becsomagoltam a papírba, mint egy szaloncukrot és betettem a hűtőbe jól lehűlni. (Fél óra múlva kivettem és formáztam még a hengert, hogy szabályos kör alakú legyen, ne lapuljon el az alja.)

4. Sütés előtt kivettem a hűtőből, és nem egészen 1 cm vastagságúra felszeleteltem. Díszítésként friss rozmaring levelet nyomtam a kekszekbe, sűtőpapírral bélelt tepsibe tettem őket, és 160-170 fokra előmelegített sütőben kb. 15 percig sütöttem.

Aki szereti a rozmaring karakteres ízét, a tésztába is dolgozhat egy keveset. Elronthatatlan keksz, amit akár ajándékba is adhatunk. (Én barna sütőpapírba csomagolnám!)

Forrás: wannabechef.eu