2012. május 8., kedd

Karamellás, diós keksz



Hozzávalók 24 darabhoz:
70 + 30 g dió, 100 + 20 g nádcukor, 100 g fehér liszt (pl. tönkölybúza liszt), 100 g vaj, 1 (kezelt) narancs héja, 1 tojás sárgája, csipet só, 100 g 70 %-os étcsokoládé
A puha vajat egy ropotgéppel fehéredésig habosítsuk a kristályos nádcukorral, majd adjuk hozzá a csipet só, a tojás sárgát, valamint a finomra reszelt narancshéjat.
70 gramm diót őröljünk le.
A maradék 30 g diót törjük durvára.
A 20 g cukrot egy teáskanál vízzel karamellizáljuk, majd szórjuk rá a tört diót. Ebben az esetben finomszemcséjű nádcukrot használjunk, mert a nagyobb szemű nem úgy keményedik vissza, ahogyan kellene (konkrétan nem lesz belőle karamell, csak cukor).
Adjuk a masszához a darált diót és a karamellás diót, és végül 2-3 részletben dolgozzuk bele az átszitált lisztet is. 


A tésztát pihentessük egy órán át a hűtőben.
Majd formázzunk belőle 24 diónyi golyót, amiket sodorjunk ki kb. 1.5 cm széles, és 6 cm hosszú rudakká. Tegyük őket egy szilikonos sütőlapra, vagy sütőpapírra.
A rudakat hosszában két helyen nyomjuk be egy vajazó kés életlen felével.

160 fokos, előmelegített sütőben 15 perc alatt süssük készre.
Olyanok lesznek, mint a túlméretezett makadám diók.
Olvasztott étcsokoládéval át is húzhatjuk a kekszeket.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése