2012. május 7., hétfő

Különleges kekszek ( 2 db recept!)

1.recept
Hozzávalók:
40 dkg liszt
2 tojássárgája
15 dkg cukor
25 dkg vaj (puha)
25 dkg darált mandula
1 citrom leve
2 citrom héja
csipet só
fél tk fahéj


A vajat a cukorral habosra keverem, majd hozzáadom a tojások sárgáját is egyesével. Ezt követően mehet bele a liszt, a darált mandula, a fahéj, a citromok reszelt héja, az egyik leve és a só. A tésztát összegyúrom. Innentől kezdve két lehetőség áll előttem: vagy diónyi darabokat szaggatok a tésztából és golyót gyúrok belőle, majd kilapítom és máris készen van a kekszem, vagy 1 cm vastagra nyújtom a tésztát és 4 cm átmérőjű korongokat szaggatok belőle. 180 fokon 18-20 percig sütöm őket, míg szép aranybarnák nem lesznek.


A kekszben remekül érezhető a citrom illata és íze. Nem hivalkodó, nem savanykás, visszafogottan érezhető csak rajta a citrus aroma.

A másik keksz nem a citrusosságával, hanem a sós ízével tűnik ki az émelyítően édes kekszek sorozatából. Ahogy a sós karamell is, a sós keksz szintén trendi dolog.

2.recept
Hozzávalók:
12 dkg liszt
6 dkg sós mogyoró
1 tojás
10 dkg cukor
12 dkg vaj
10 dkg kukoricapehely összezúzva
12 dkg zabpehely
8 dkg aszalt áfonya
1 tk szódabikarbóna
1 tk sütőpor

Az elkészítés ugyanaz, mint fentebb. A vajat a cukorral habosra keverem, majd hozzáadom a tojást és a száraz hozzávalókat. Diónyi mennyiségeket csípek belőle, majd sütőpapírral bélelt sütőlemezre ültetve őket 180 fokon 15 percig sütöm őket.
A sós mogyoróval remek kontrasztot alkot az aszalt áfonya, ill. a ropogós kukoricapehelytől klassz ropogós állaga lesz a kekszünknek.


Forrás: www.izbolygo.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése