2012. május 30., szerda

Mustos (jó reggelt) keksz újratöltve




Rostos, értékes elemekkel dúsított, házilag készített keksz, egy sikeres recept leporolva ás átdolgozva. Nagy előnye tudjuk, mi kerül bele, és ha van saját aszalt gyümölcsünk, akkor aztán garantált a származás. Ízesítőket tetszés szerint változtathatjuk, csak arra figyeljünk, hogy a 4-5 evőkanálnyi mennyiséget ne lépjük túl, mert elnyomjuk az alap tésztát.
Hozzávalók, 64 db-hoz:

1,25 dl must (vagy 100%-os szőlőlé, alma lé)
6 dkg barna cukor
6 dkg Xukor (nyírfacukor)
1,25 dl dió olaj vagy narancsos olívaolaj
10 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
10 dkg világos rozsliszt
25 dkg sima liszt
1 ek méz
1 tk vanília kivonat vagy 1 cs vaníliás cukor
½ kk. sütőpor
1-1 tk mézes és almás fűszerkeverék (vagy fahéj, szegfűszeg és gyömbér)
2-3 cl konyak/rum

Ízesítők:

1 ek durvára vágott pisztácia
1-1 ek aszalt cseresznye és áfonya
1-2 ek étcsoki lencse (vagy durvára vágott étcsoki)
Összegyúrom az alapanyagokat, formázok belőle egy hengert, és hideg helyen pihentetem egy órácskát. Négy részre osztom és hengert sodrok belőle. Enyhén lisztezett nyújtólapon, rudanként 16 karikára vágom, és tenyérrel lelapítom. Előmelegített sütőben, 185 c˚-on szép pirosra sütöm.

Csomagolhatjuk reggelire, tízóraira. Egy nagy bögre forró csoki mellé ideális kísérő, de egyedi gasztro ajándéknak is tökéletes.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése