2012. június 4., hétfő

Citromos-mákos keksz

Hozzávalók

225 g vaj
3½ ek reszelt citromhéj
60 ml citromlé
1½ csésze cukor
1 tk vaníiapaszta
1 db tojás
2 csésze liszt
1 tk sütőpor
½ tk só
1 ek mák

Elkészítés
A citromlevet egy kis edényben forraljuk be a felére, húzzuk le a tűzről, rakjuk bele a vaj felét és addig kevergessük, míg sima krém lesz.
A vaj másik felét verjük habosra 1 csésze cukorral, 2 ek reszelt citromhéjjal és a vaníliával. Adjuk hozzá a tojást és a citromos vajat, majd verjük addig, míg a krém habos lesz és kivilágosodik. 


A lisztet keverjük el a sütőporral és a sóval, adjuk a citromos-tojásos vajkrémhez, dolgozzuk simára. 1 órára rakjuk be a hűtőbe dermedni.
A sütőt melegítsük elő 190 °C-ra, béleljünk ki két tepsit sütőpapírral.
A tésztából formázzunk diónyi golyókat és forgassuk a maradék citromhéjjal elkevert ½ csésze cukorba. Egymástól elég nagy távolságra rakjuk le a tepsikre. Egy pohár talpával lapítsuk el a kekszeket és szórjuk meg a mákkal.
Süssük 10-11 percig az előmelegített sütőben.
A sütőből kivéve a tepsiben hagyjuk kihűlni, mert ha forrón nyúlkálunk hozzá, akkor egy nagy adag citromos morzsa lesz a végeredmény.

Forrás: www.gasztrotipp.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése