2012. június 27., szerda

Kakaós-kókuszos keksz



Hozzávalók:

25 dkg vaj
22,5 dkg sötét nádcukor
1 tk vaníliakivonat
2 tojás
25 dkg liszt
2 tk sütőpor
4 dkg holland kakaó
5 dkg kókuszreszelék
20 dkg csokoládélencse vagy darabolt étcsoki





A szokásos kekszmódszerrel készül: a vajat a cukorral, vaníliával, tojással habosra robotolni, belekeverni a száraz hozzávalókat (precízebbek összeszitálhatják a lisztet, sütőport és kakaót), amikor összeállt, a csokilencsét is eloszlatni benne. Kanállal és kacsóval zsírozatlan tepsire placcsantani, kicsit eligazgatni a széleiket, hogy minél körebb alakúak legyenek. Csak akkora helyet kell hagyni közöttük, mint amekkora egységeket placcsantottunk. A massza egyébként szokatlanul jól formázható, adagolás után akár kézzel is gyorsan golyóvá lehet alakítani őket, és akkor a végén szabályos köröket kapunk.

180 fok plusz légkeverésen 12-15 perc alatt sül meg. A fenti mennyiségből mokkáskanállal adagolva 5, teáskanállal 3 tepsi lesz. Ha még nem mondtam volna, a kekszek titka általában is a sütés: amint megszilárdul a tetejük, rögtön ki kell venni, egyetlen perc is számít. Én a minimális sütési idő eltelte után meg szoktam nyomkodni, mert a sütési idő függ a kekszek méretétől (amik persze sosem sikerülnek teljesen egyformára), és van, hogy több tepsit teszek be egyszerre. Ha még olyan haboskás, adok neki még egy percet, de inkább legyen puhább, különben sziklát rágcsál a nép. Az első tepsi után már lehet tudni, mennyi kell neki.

Forrás: okostojas.blog.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése