2012. június 12., kedd

Zabkorpás áfonyás keksz


Ez a zabos keksz egy az egyben a Győri zabfalatok állagát, és ízét idézi fel. Ha hét közben ilyen kekszet nassolgatunk, biztosak lehetünk benne, hogy a finom ízek élvezete mellet, még tesztünk is valamit az egészségünkért. A kekszben lévő rostok ugyan is jó hatással vannak a szervezetünkre.
Hozzávalók 30 db-hoz: 15 dkg vaj (ennek a fele lehet kókuszzsír is, én így készítettem), 15 dkg nádcukor, 1 mk vanília esszencia, 1 nagy tojás, 20 dkg zabkorpa, 15 dkg teljes kiőrlésű liszt (pl. tönköly), ½ tk foszfátmentes sütőpor, 1/1 mk só,, ½ tk őrölt fahéj, 15 dkg aszalt áfonya

Egy keverőtálban keverjük össze a száraz elemeket, és az áfonyát.
Egy másik tálban habosítsuk fehéredésig a vajat (kókuszzsírt) a porított cukorral.
Majd a vajkrémhez keverjük a tojást, és az esszenciát is.
A vajkrémet dolgozzuk bele a lisztes, zabos keverékbe, és 15 percet pihentessük ezt követően a hűtőben.
Béleljünk ki két sütőlemezt sütőpapírral, a sütőt melegítsük elő 180 fokra.
A tésztából formázzunk diónyi golyókat, és először lapítsuk ki a tenyereink között.
Egymástól 3-4 cm távolságra helyezzük el őket a sütőfelületen.
Majd vegyünk egy evőkanalat, vizezzük meg a hátlapját, és így lapítsuk, formázzuk tovább a kekszet.
Zabkorpás áfonyás keksz recept
Megjegyzés: Azt tapasztaltam, hogy a sütemények esetében könnyebb elfogadni az egészségesebb verziót, ha jobban odafigyelünk a tetszetősségre is. Ezzel a kanalas módszerrel szépen lehet formázni a kekszet, és így közel szép kerek korongokat tudunk kialakítani.
A kekszeket 14 percig süssük 180 fokon, majd a sütőlemezen hűtsük ki őket langyosra.

Ezek a kekszek omlósak, ropogósak. A zabkorpának köszönhetően kicsit a kókuszos kekszek állagához hasonlítható. Nagyon finom, és jól elzárva hetekig is eláll. Ideális falat az étkezések közötti éhség csillapítására. Gyerekeknek is ajánlom.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése