2014. július 21., hétfő

Kakaós, capuccinós keksz


Hozzávalók

13 dkg vaj
16 dkg liszt
1,5 dkg kakaópor
8 dkg kristálycukor
2 dkg csokoládés capuccino por
1/4 teáskanál só
1 narancs reszelt héja
1 csapott evőkanál tejföl (amennyitől éppen összeáll)

Elkészítés

Nagyobb keverőtálban összekeverjük a lisztet, a kristálycukrot, a capuccino port és a sót. 



Beleszitáljuk a kakaóport, belereszeljük a narancs héját. A vajat kisebb kockára vágva hozzáadjuk. Ujjunkkal gyors mozdulatokkal összemorzsoljuk a vajat a lisztes keverékkel, 
de használhatjuk ehhez a művelethez a késes aprítógépet is. Kevés tejföl hozzáadásával egyneművé gyúrjuk, fóliába csomagolva hűtőszekrénybe tesszük minimum 2 órára, de akár 1-2 napig is hagyhatjuk pihenni.

Felhasználás előtt 1 órával kivesszük a hűtőből, majd lazán átgyúrjuk. Lisztezett deszkán kinyújtjuk nagyjából 4 mm vékonyra. Beszórjuk kevés liszttel a tetejét, átsimítjuk finoman a kezünkkel, hogy egyformán, vékonyan legyen lisztes mindenhol. A kekszmintázót rányomjuk és végiggörgetjük alulról a tetejéig. Ezután szabadon vághatunk belőle olyan alakú és nagyságú kekszeket, amilyeneket szeretnénk.

Sütőpapíros tepsire tesszük, majd 160 fokon, légkeveréssel nagyjából 13-15 percig sütjük. A keksz akkor van kész, ha az oldalai már szilárdak, de a közepe még kissé puha. A tepsin hagyjuk kihűlni.

Lezárt kekszes dobozban sokáig eláll.

Forrás: www.kifoztuk.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése