2013. március 4., hétfő

A legfinomabb csokis-mandulás cookie

Hozzávalók:

20 dkg vaj/margarin
20 dkg nádcukor
2 tojás
1 tk vaníliakivonat
1 tk mandulakivonat

35 dkg liszt
1 kk só
fél zacskó sütőpor

10 dkg mandula
10 dkg 70%-os étcsoki apró kockákra darabolva


Először is bekapcsolom a sütőt, előmelegítem 180 fokra. Amíg melegszik, enyhén megolvasztom a vajat mikróban, így könnyebb lesz keverni. :) Beleütöm a tálba a tojásokat, hozzáadom a cukrot, a vanília és mandulakivonatot. Jól összekeverem, majd jön a liszt, só és sütőpor. Folytatom a keverést, itt már elég jó massza lett belőle.:) Ekkor hozzáadom a mandulát, igyekszem egyenletesen eloszlatni.

Az utolsó hozzávaló a csoki. Ennek az elkeverésével már nehezebb a dolgunk a ragacsos tésztában, de megéri! :)

Fagyikanállal adagolom mert ragad, ezzel a legegyszerűbb. Kis gombócokat formázok belőle, majd kilapítom őket. Ez fontos, ez a süti nem fog magától elterülni.

Kb. 15 perc alatt kész a nem túl morzsálódó, nem túl puha és nem túl kemény cookie. :) Ha kifejezetten ropogósan szereted, süsd néhány perccel tovább.

Diétásabb változat
A cukrot cseréld nyírfacukorra, a liszt maximum felét cserélheted teljes kiőrlésűre. A vaj helyett kereshetsz zsírszegény margarint. A csoki természetesen kimarad.

Tippek

1, Étcsoki helyett használhatsz tejcsokit is.
2, Ez egy ideális alaprecept, egy dologra kell figyelned, tartsd az arányokat. Egy elem kivétel, a csoki, aminek mennyiségét csökkentheted, vagy akár teljesen el is hagyhatod.
2, A csokit cserélheted például aszalt gyümölcsre, smarties-ra ugyanebben a mennyiségben.
3, A mandulát ne hagyd el, de helyettesítheted például mogyoróval, dióval. :)
4, Dupla csokis cookiet kapsz, ha a lisztből kiveszel két evőkanállal, és két evőkanál natúr kakaóport teszel a helyére.
5, Kísérletezz bátran! :)

Forrás: puderfelho.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése