2013. március 6., szerda

Pisztáciás, vörösáfonyás keksz


Hozzávalók (30-35 kekszhez)

20 dkg liszt
1/2 tk őrölt fahéj
1/4 tk só
18 dkg vaj
7 dkg cukor + kb. 4 ek a szóráshoz
1/2 narancs reszelt héja
7 dkg nem sózott, tisztított pisztácia (én zöld pisztáciát használtam)
5 dkg aszalt vörösáfonya
1 tojás


A lisztet, a fehéjjal és a sóval összekeverem.
A vajat a cukorral és a narancshéjjal keverőgépben habosra keverem, a fordulatot lejjebb veszem és fokozatosan hozzákeverem a lisztet, ha homogén, hozzáadom a pisztáciát és a vörösáfonyát is. 


A tésztát két egyforma részre osztom, kb. 4 cm átmérőjű (lekerekített sarkú) hasábokat formálok mindkettőből, fóliába csomagolom őket és legalább 2 órára hűtőbe teszem.
A sütőt 160 fokra melegítem, 2 tepsit sütőpapírral kibélelek. Az egyik hasábot kiveszem a hűtőből, minden oldalát a kissé felvert tojással megkenem, cukorba hempergetem (vagy megszórom) és NAGYON ÉLES késsel kb 1/2 cm-es szeleteket vágok (figyelni kell, mert a pisztáciák miatt nem nagyon könnyű a szeléletelés, de ha jó hidegen csináljuk, működik). 

Érdemes minden szelet után fordítani egyet a hasábon, hogy megtartsa szögletes formáját.
A szeleteket tepsire rendezem és kb. 15 perc alatt készre sütöm őket. Akkor van kész, ha halványbarna színt öltenek a sütik.
A tésztát lefagyasztva akár 1 hónapig is tárolhatjuk!

Forrás: lilafuge.blog.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése