2013. március 19., kedd

Mogyorós-kardamomos keksz


Hozzávalók:
A tésztához:
20 dkg búzaliszt (BL55)
10 dkg mogyoró (pirított, darált)
10 dkg vaj
1 db tojássárgája
10 dkg barnacukor
1 db citrom héja
1 db vanília rúd (belseje)
1 csapott kávéskanál kardamom (őrölt)
A csokoládé talphoz:
15 dkg csokoládé - ét (45%-os)


A mogyorószemeket 180 C-os sütőben addig pirítjuk, amíg azok pattogni nem kezdenek. (ez kb. 5-7 perc lesz.) Ekkorra a héjuk megreped, amit egy konyharuhával a meleg mogyorószemekről könnyedén le tudunk dörzsölni. A mogyorót még melegen ledaráljuk, majd kávédarálóban finomra őröljük. (Utóbbi lépés elhagyható, de így igazán jól nyújtható lesz a keksz.)

A mogyorót a liszttel és sóval elkeverjük, majd a vajat a keverékre csipegetjük. Ezután hozzáadjuk a vaníliarúd belsejét, a kardamomot és a reszelt citromhéjat. Az egészet elmorzsoljuk, majd a tojássárga hozzáadása után a tésztát simára gyúrjuk. (A tésztát érdemes előre elkészíteni és egy éjszakán át hűtőben pihentetni.)

Másnap reggel a tésztát kis adagokban nyújtjuk ki kb. 3 mm vastagra. A nyomdázóval megmintázzuk a tészta felszínét, majd éles késsel kivágjuk a kekszeket. Egy széles lapáttal a kekszeket sütőpapíros lemezre emeljük.

A kekszeket kb. 170 C-on 8-10 percig sütjük, pont annyira, hogy szép aranysárgák legyenek.

Az étcsokit felolvasztjuk, majd a frissen süt és még kemény kekszek alját egy villa segítségével az olvasztott csokiba mártjuk. Ezután a kekszeket egy szilikonos papírra szedjük, ahol a csokoládé meg tud szilárdulni. A szilikonos papír használata azért is tanácsos, mert erre a csoki nem ragad rá és a kekszeket csak le kell emelni, ha a csoki már nem folyékony! Kávéval, tejjel, teával kínálhatjuk!


Forrás: www.desszert.eu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése