2014. március 20., csütörtök

Kókuszos-fehér csokoládés pöfeteg (kókuszos keksz)






Hozzávalók
1 tojás
10 dkg cukor
12 dkg liszt
10 dkg fehér csokoládé
4 evőkanál kókuszreszelék
1 t.k. kókuszpaszta (vagy aroma)
8 dkg olvasztott vaj vagy kókuszolaj
2 evőkanál Bacardi fehér rum
1 csipet só
1 t.k. sütőpor
porcukor a forgatáshoz








Elkészítés

A kókuszt daráljuk le.
A lisztet a sütőporral, sóval és a kókusszal keverjük el.
A tojást keverjük habosra a cukorral, a kókuszpasztával és a vajjal.
A csokoládét vízgőz felett olvasszuk fel.
A felolvasztott csokit keverjük a tojásos elegyhez, majd adagoljuk hozzá a lisztes keveréket. 2 evőkanál Bacardi fehér rummal lazítsuk a tésztát, ha nincs akkor tejjel vagy tejszínnel helyettesítsük.
Az elkészült masszát fóliázzuk le és tegyük 2 órára a hűtőbe.
A megdermedt masszából készítsünk kis golyókat. Ennek a tésztája picivel lágyabb lesz, mint a csokoládésé. Én 14 grammos golyókat gyártottam. Hogy miért pont 14 gramm? Azért, mert azt figyeltem meg, hogy amekkora mennyiséget először lecsípek, az a benne marad a kezembe és szinte, minden golyócska akkorára sikeredik. Persze lehet nagyobbakat is készíteni.
A golyókat forgassuk meg porcukorban és helyezzük sütőpapírral fedett tepsire.
Hagyjunk pár centi távolságot a golyócskák között, mivel terülni fognak sülés közben.
Ezeket a kicsi kekszeket 175 fokon légkeveréssel sütöttem olyan 8-9 percig. Amikor halvány színt kezd kapni a széle, azonnal vegyük ki.
Melegen nagyon puha, ezért hagyjuk legalább 5 percig a tepsin hűlni, csak utána próbáljuk meg leszedni a papírról, vagy várjuk meg amíg kihűl.
Nem szabad túlsütni, mert akkor kiszárad.
Nagyon finom, omlós keksz a végeredmény.
Még melegen megszórtam egy kis porcukorral és darált kókusszal.
Harmincon felül volt az elkészült kekszek száma.


Forrás: csaak.blogspot.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése