2014. május 23., péntek

Vaníliás-mandulás-mogyorós keksz

Hozzávalók:
25 dkg zabpehely
25 dkg teljes kiörlésű tönkölyliszt
4 evőkanál méz
5 dkg xillit (vigyázat az érzékenyeknél 3-4 keksz is hasmenést okoz)
20 dkg vaj
2 tojás
2 tk.kanál vanília kivonat
1 tk.szódabikarbóna
kevés só
10 dkg földimogyoró
25 dkg mandula + annyi ½ mandula ahány kekszet készítünk (opcionális)

Elkészítése:
A zabpehyhet megdaráljuk, összekeverjük a liszttel, sütőporral és szódabikarbónával.
A magyorót és a mandulából 15 dkg-t külön ledarálunk.
A mézet, xillitet kikeverjük a felolvasztott vajjal és tojássárgájával. Hozzáadjuk a sót és vaníliát és a habbá vert tojásfehérjét
A vajas masszába belekeverjük a a ledarált mogyorót valamint 10 dkg darált mandulát (a maradék darált mandulát félre tesszük, azzal szórjuk meg a kekszeket), 10 dkg darabos mandulát és végül a lisztes keverékkel összedolgozzuk. Egy nagyon zsíros lágy tésztát kapunk.
A tésztából cipót formálunk és 1,5-2 órát hűtőben pihentetjük.
A tésztát kb. 0,5 cm vastagságúra kinyújtjuk, a tetejét megszórjuk a maradék darált mandulával.
Tetszőleges méretű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk és a keksz közepére egy ½ mandulát teszünk.
Sütőpapírral kibélelt tepsiben, előmelegített sütőben 200 fokon 5-7 perc alatt aranyszínűre sütjük. Rácson kihűtjük.

Ez 4 tepsinyi kekszet eredményez, ami kb. 90-100 db keksz. Dobozban sokáig eláll.


Forrás: antalvali.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése