2014. augusztus 27., szerda

Diós marlenka golyó házilag



Hozzávalók:

30 dkg mézeskalács vagy mézeslap morzsa* +a hempergetéshez
8 dkg darált dió
5 dkg olvasztott vaj
karamellkrém
kb.1 dl tej

Karamellkrémhez:

8 dkg cukor
70 ml víz
1,5 dl tejszín
Krémhez:

1 tubus sűrített tej
12,5 dkg mascarpone





1. lépés

A karamellkrémhez a cukorból és vízből sötét szirupot főzünk. Levesszük a tűzről, és hozzáadjuk a tejszínt (vigyázat, nagyon bugyog!), elkeverjük és kihűtjük.

2. lépés

A töltelékhez összekeverjük a mascarponét a sűrített tejjel és betesszük a fagyasztóba kb. 1-2 órára, hogy jól formálhatóvá váljon. Ha már elég szilárd, pici 1,5 cm-es golyókat / kupacokat – ahogy sikerül – formázunk belőle (vigyázat, a kézmelegtől nagyon olvad! )

Majd a kis kupacokat visszatesszük további fél órára a fagyasztóba.

3. lépés

A golyómasszához összedolgozzuk a hozzávalókat, ha nem áll össze, adhatunk még hozzá tejet. Amíg a „golyóbelsőnk” hűl, a masszát pihentetjük, hogy jól összeálljon.


Összeállítás:

A megfagyott tölteléket a masszával együtt kb. 3 cm átmérőjű golyokká formázzuk, végül meghempergetjük a maradék mézeskalács morzsában. Szobahőmérsékleten a legfinomabb, de hűtőben tároljuk!

Nálam ebből a mennyiségből 25 golyó lett.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése