2014. augusztus 13., szerda

Narancsos-csokoládés lapocskák


Hozzávalók:

200 g fehérliszt
80 g teljes kiőrlésű liszt
225 g vaj
120 g cukor
1 tojás sárgája
1 vanília rúd kikapart belseje (vagy 1 cs vaníliáscukor)
1 csipet só
egy tábla tej-, vagy étcsokoládé
Egy narancs lereszelt héja
2 evőkanál narancslé
1 teáskanál őrölt gyömbér

Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra
Egy tálban (vagy kancsóban) a puha vajat keverd el a tojás sárgájával, cukorral, narancslével, sóval és vaníliával, majd add hozzá a liszteket, narancshéjat és a gyömbért, majd alaposan keverd össze az egészet.



A puha, zsíros tésztából két tenyered közt sodorj kb 2cm vastag és 10 cm hosszú csíkokat, helyezd őket egy sütőpapírral (vagy szilikonlappal) kibélelt tepsire. Kilapítani nem szükséges, mert szétfolyik, csak legyen köztük legalább 5 cm hely
Dobd a forró sütőbe kb 12 percre
Süsd aranybarnára, majd vedd kis és szárító rácson hagyd teljesen kihűlni
Közben gőz felett olvaszd fel a tábla csokoládét, majd mikor már ez is lényegesen lehűlt (de még folyik), akkor a hosszúkás kekszeket egyenként mártogasd a csokiba. Lehet csak az egyik, vagy akár mindkét oldalát.
Szárító rácson szárítsd meg teljesen
Tipp:
Én egy vastagabb vágódeszkának támasztva, valamint két egymás mellé fektetett fakanál nyelén szárítottam őket, hogy ne legyen minden csupa csoki :)
Ha megfelelően van lehűtve (a rácson), akkor hetekig eláll egy zárt üveg-, vagy fém edényben és ami a legfontosabb, ropogós marad.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése