2014. február 10., hétfő

Kávés kávé-keksz

Hozzávalók: (kb. 50-60 db kekszhez)
1 marék kávébab
3 tk őrölt kávé
125 gr puha vaj
150 gr barnacukor
220 gr finomliszt
1 tojás
3 tk vaniliakivonat
csipet só
2 tk sütőpor

Elkészítés:

1. Nincs kávédarálóm, ezért robotgépben őröltem meg kb. 20-30 kávészemet, így kicsit durvább őrleményt kaptam, ami szerintem direkt jót tett a süteménynek.

2. A sütőt előmelegítem 180/160 C fokra (normál/légkeverés).

3. A puha vajat a cukorral, vaniliakivonattal, őrölt kávéval habosra keverem.

4. Hozzáadom a tojást, azzal is jól összekeverem.

5. A liszthez adom a sót, sütőport és hozzákeverem a cukros-tojásos-vajhoz. Elég puha, ragacsos tésztát kapunk, ami nyersen is nagyon finom.

6. Kibélelek 2 tepsit sütőpapírral.

7. Kisdiónyi gömböcskéket formálok a tésztából és jó messzire rakom le őket egymástól a tepsire. Sütés közben a tészta szétterül majd és szép kis kerek kekszalakot vesz fel. Minden gömböcske tetejére nyomok egy szem babkávét.

8. Beteszem az előmelegített sütőben, kb. 10-15 perc alatt megsül. Akkor jó, ha szép világosbarna szinű lesz a keksz.

9. Rácson kihűtöm - nagyon hamar hül és nagyon hamar elfogy, ha nem vigyázunk. De hát ezért sütöttük, nem?

Forrás: ludanyo.blogspot.hu

1 megjegyzés:

  1. Elöre darált kávébol mennyire lenne
    Szükség.Kimérve nem kapok babkávét.Elöre is köszönöm a választ.

    VálaszTörlés