2014. február 28., péntek

Vajas keksz házilag





Hozzávalók:
10 dkg cukor
20 dkg vaj vagy margarin
30 dkg liszt
1 csomag vaníliáscukor
1 egész tojás
1/2 csapott mokkáskanál só
szórásnak cukor és/vagy apróra vágott dió





Az elkészítés menete:
A vajat a liszttel összedzsambásszuk. Nem fog összeállni, de a szakácskönyv szerint mindig így kell kezdeni.
Hozzáadjuk a cukrot, a vaníliáscukrot, a tojást és a sót. A sót nem írja a recept, de nagyon szépen árnyalja az ízét, úgyhogy nehogy kimaradjon!
A tésztát betesszük a hűtőbe 1 órára pihenni.
Kivesszük, félbe vágjuk, fél centi vékonyra kinyújtjuk az egyik felét. Azért csak az egyiket, mert egy gáztepsibe csak a fele fog beleférni, és hogy ne kezdjen el melegedni a vaj. A nyújtás igen macerás, mert borzasztóan le akar ragadni, így eléggé alá kell lisztezni.
Kiszaggatjuk a tetszőleges formákat, tepsibe tesszük. Nekem van teflonos sütőpapírom, de egyébként meg ki kell vajazni a tepsit.
A tepsibe rakott formákat meghintjük kristálycukorral és/vagy apróra vágott dióval.
Huss, már mehet is be a sütőbe teljes gázon, és ripsz-ropsz meg fog sülni. A második adag kinyújtásával és szaggatásával még nem is leszünk kész, mire már kisül.

Vigyázzunk, mert könnyen túlsül!


Aki akarja, lekvárral összeragaszthat belőle kettőt és úgy nyammoghatja, morzsázhatja tele vele a lakást. Jó recept, mert nem túlságosan édes!


Forrás: receptizek.blog.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése