2014. február 4., kedd

Sajtos-diós keksz

Hozzávalók: 
(24 darab lesz belőle)
1 csésze reszelt sajt (kb. 10-12 dkg) Comté, Gruyére, Ementáli
(nálam parmezánnal készült, de 1 csészényi reszelt sajt csak kb. 5 dkg volt)
55 gr vaj (szobahőmérsékletű)
100 gr finomliszt
1/2 tk só
cayenne bors (ízlés szerint, legyen kicsit csípős)
bors
1/2 csésze durvára vágott dió
1-2 evőkanál hideg víz (előfordulhat, hogy nem elég ennyi, érdemes odakészíteni többet)

Elkészítés:

1. A reszelt sajtot és a vajat gyúrjuk össze, adjuk hozzá a sót, borsot, cayenne borsot. Lehet kézzel is, de talán jobb az egészet robotgéppel csinálni, akkor nem olvad meg annyira a vaj.

2. Morzsoljuk össze a liszttel, majd keverjük hozzá a diót (legjobb egy fakanállal).

3. Keverjük össze az egészet (pl. egy villával) és formáljunk belőle egy tésztagömböt, a hideg vizet apránként adjuk hozzá. Csak annyi víz kell hozzá, hogy összeálljon a tészta.

4. Formáljunk belőle egy hosszú rudat és csomagoljuk be folpackba. Tegyük a hűtőbe legalább 2 órára, de lehet egy egész napra is.

5. A sütőt melegítsük elő 180 fokra, egy nagy tepsibe tegyünk sütőpapírt.

6. Próbáljuk meg éles késsel nem túl vékonyan felszeletelni a rudat. Nekem itt voltak problémáim, egyrészt a diódarabok miatt, másrészt kicsit szétesett a tészta szeletelés közben. Lehet, hogy a kés nem volt elég éles. Nem kell kétségbe esni, kézzel kicsit össze kell nyomkodni, hogy olyan keksz kinézete legyen.

7. Addig süssük, amíg szép világosbarnák nem lesznek, a recept szerint 10-12 percig.

Több nap után is ropogós marad.

Forrás: ludanyo.blogspot.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése