2013. november 26., kedd

Mentás keksz



Hozzávalók:

1/4 teáskanál szalalkáli vagy sütőpor
1 evőkanál tej
3 tojás
25 dkg porcukor
5 dkg lágy vaj
1 teáskanál mentakivonat
40 dkg liszt
5 dkg étkezési keményítő




Elkészítés

Föloldjuk a tejben a szalalkálit, félretesszük.

Robotgépben 10-12 perc alatt habosra verjük az egész tojásokat, hozzáadjuk a porcukrot, és további néhány percig verjük. Ezután hozzákeverjük a tejben oldott szalalkálit, a vajat és a mentakivonatot. Folyamatos kevergetés mellett hozzáadjuk a liszttel összeszitált keményítőt. Amikor a tészta sűrűsödni kezd, kézzel folytatjuk a gyúrást, és annyi lisztet teszünk még hozzá, hogy a tészta közepesen kemény legyen, és már ne ragadjon.

Lisztezett felületen 1 cm vastagra nyújtjuk, majd végigsodorjuk rajta a mintás nyújtófát. (Jól nyomjuk a tésztára a hengert, hogy minél jobban kirajzolódjon a mintázat.) Ezután derelyevágóval kivágjuk a kekszeket, sütőpapírral ellátott tepsire helyezzük, és 2 órán át szárítjuk őket.

130 fokra melegített sütőben 10-12 perc alatt készre sütjük.

Akkor jó, amikor az alja aranyszínű kezd lenni.

Forrás: kifoztuk.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése